Ero sivun ”Tabloidi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
44 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Tabloidi''' on [[sanomalehti]], joka on kooltaan puolet ns. suurikokoisesta [[broadsheet]]-[[formaatti|formaatista]]. [[Suomi|Suomessa]] tabloid-sivuformaatin koko on yleisesti leveys 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä, esimerkiksi iltapäivälehdet [[Iltalehti]] ja [[Ilta-Sanomat]].
 
Suomessa sanomalehdistä muun muassa ''[[Hufvudstadsbladet]]'' ilmestyy tabloid-kokoisena. Myös [[Itä-Savo (sanomalehti)|Itä-Savo]] ja [[Länsi-Savo]] ovat tabloid-kokoisia, samoin [[Kauppalehti]]. Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011 ja Satakunnan Kansa tasan vuotta myöhemmin. Sen lisäksi monet muuten broadsheet-kokoisena ilmestyvät sanomalehdet julkaisevat viikko- ym. liitteitä tabloid-koossa. Muuten tabloidit keskittyvät kaikkialla irtonumeromyyntiin. Tabloid on erityisesti iltapäivälehdille kätevä koko, koska koko etusivu raflaavine otsikoineen mahtuu esille myyntitelineeseen tai paperikaupan ikkunaan. Lehdet tekevät tyypillisesti myös lisäkannen eli ''[[lööppi|lööpin]]'' ([[ruotsin kieli|ruots.]] ''löpsedeln''), jota käytetään vain markkinointiin, ja jossa on päivän pääotsikko isoin kirjaimin. Lööpit kehittyivät lehtipinkan suojapapereista.
 
Monet suomalaiset lehtitalot ovat harkinneet siirtymistä tabloid-kokoon niiden ulkoasu-uudistusten yhteydessä. 2000-luvulla herännyt uusi kiinnostuminen tabloid-kokoon perustuu sanomalehdistön levikkimäärien alentumiseen ja sitä kautta haluun alentaa kustannuksia ja tehdä lukijaystävällisempää tuotetta. Suurista suomalaisista valtakunnallisista lehdistä toistaiseksi vain harvat ovat uskaltaneet siirtyä pienemmän koon käyttöön. Suurin este lienee pelko siitä, että lukijat eivät hyväksy uutta muotoa, mikä voi osaltaan vauhdittaa levikkitappiota. Toisaalta monia suomalaisia maakuntalehtiä luetaan vain kotona tai työpaikalla eikä liikennevälineissä, kuten suurissa kaupungeissa.
25

muokkausta

Navigointivalikko