Tien päällä Ewan McGregor

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tien päällä Ewan McGregor
Long Way Round
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli Dokumentti
Kestoaika 7 x 42 min.
Luoja(t) Ewan McGregor
Charley Boorman
David Alexanian
Russ Malkin
Pääosissa Ewan McGregor
Charley Boorman
Alkuperämaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Verkko Sky One (Iso-Britannia)
Subtv (Suomi)
Esitetty 18. lokakuuta 2004 – 1. helmikuuta 2005
Jaksoja 7
Aiheesta muualla
IMDb

Tien päällä Ewan McGregor (Long Way Round) on TV-dokumenttisarja, joka kuvaa brittiläisten elokuvanäyttelijöiden Ewan McGregorin ja Charley Boormanin moottoripyörämatkaa maailman ympäri.

Vuoden 2004 huhtikuussa McGregor, Boorman, moottoripyörää ajava kuvaaja Claudio von Planta ja heidän autoilla kulkevat tukijoukkonsa lähtivät Lontoosta tarkoituksenaan ajaa maailman ympäri. Heidän reittinsä kulki Keski-Euroopan läpi Aasiaan Venäjän kaukoitään, josta he lensivät Alaskaan ja ajoivat Pohjois-Amerikan halki New Yorkiin. Ainoat matkat, joilla he eivät käyttäneet moottoripyöriä olivat Kanaalitunneli, 930 km:n junamatka Siperiassa, 4000 km:n lentomatka Siperian Magadanista Alaskan Anchorageen sekä muutamat vaiheet Siperiassa, kuten tulvivien jokien ylitykset Kolyman valtatiellä. McGregor, Boorman ja von Planta ajoivat melkein koko matkan ajan kolmistaan, ja heidän tarkoituksenaan oli tavata tukijoukkonsa ainoastaan maiden rajoilla.

Retkikunta kävi 12 maassa. Reitti kulki Isosta-Britanniasta Ranskaan, Belgiaan, Saksaan, Tšekkiin, Slovakiaan, Ukrainaan, Venäjälle, Kazakstaniin, Mongoliaan, takaisin Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja taas Yhdysvaltoihin päättyen New Yorkiin. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa yövyttiin hotelleissa, mutta Kazakstanissa ja Mongoliassa ei ollut muita vaihtoehtoja kuin yöpyä teltoissa.lähde?

McGregor ja Boorman suunnittelevat sarjalle kahta jatko-osaa. Ensimmäinen toteutui vuonna 2007 nimellä Long Way Down. Siinä he ajoivat John o' Groatsista Pohjois-Skotlannista Kapkaupunkiin. Matkalla vierailtiin UNICEFin projekteissa ja esiteltiin näitä katsojille. Tämän jatkoksi on ollut suunnitteilla vielä reitti Chilestä tai Argentiinasta Pohjois-Amerikkaan nimellä "Long Way Up". Vuonna 2006 Boorman osallistui Pariisi-Dakar -ralliin ja teki siitä ohjelmasarjan.

Moottoripyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekijöillä oli aluksi eriävät näkemykset sopivan moottoripyörän valinnasta: McGregor oli BMW:n kannalla, mutta Boorman piti KTM:n pyöriä parempina. Kokeilujen jälkeen McGregorkin taipui KTM:n kannalle. KTM kuitenkin kieltäytyi antamasta pyöriä heidän käyttöönsä peläten hankkeen olevan liian vaarallinen ja tuovan yritykselle huonoa mainetta. BMW antoi sitten heidän käyttöönsä R1150GS Adventure maastopyörät. Pyöriin asennettiin kameroita, mikrofoneja ja yhdistetty matkapuhelinjärjestelmä. GPS-satelliittipaikannusjärjestelmä oli myös hyvin tärkeä varsinkin Mongoliassa ja Siperiassa, missä ei ollut teitä tai tienviittoja.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkalla sattui joitakin onnettomuuksia. McGregor sai kahdesti bensiiniä silmäänsä moottoripyöriä tankatessa. Boorman ei saanut bensiinipistoolia suljetuksi, ja yrittäessään estää bensiinin tuloa kädellään ohjasi sitä vahingossa McGregorin silmään.

Harvaan asutulla alueella Kazakstanissa McGregorin otsa turposi pahasti hyttysenpistosta ja pahoja pistoja oli myös muualla vartalossa. Tukijoukkojen auto meni ympäri Mongoliassa, mutta miehistö selvisi ilman vakavia vammoja. Siperiassa Boormanin lihas revähti jokea ylitettäessä, ja hän joutui kulkemaan useita päiviä tukiautossa. Viimeisellä etapilla Yhdysvalloissa molempien tähtien osalle tuli auton peräänajo, mutta onnekkaasti vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin.

Ewan McGregor Mongoliassa.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McGregor ja Boormanin valitsivat itse televisiosarjan musiikin. Siihen kuului Orbitalin, Massive Attackin, Radioheadin, Stereophonicsin ja muiden kappaleita. Stereophonicsin Kelly Jonesin säveltämän tunnuskappaleen nimi on Long Way Round.