KTM (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KTM:n logo
Mika Kallion 125 cm³ KTM-moottoripyörä.

Kronreif, Trunkenpolz, Mattighofen eli KTM on itävaltalainen moottoripyörävalmistaja. Yhtiön perusti Mattighofenissa vuonna 1934 insinööri Hans Trunkenpolz nimellä Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen, jolloin se oli vielä metallityöpaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1953 yhtiö ryhtyi valmistamaan moottoripyöriä. Tuolloin tehtaan 20 työntekijää valmisti kolme pyörää päivässä. Vuonna 1955 liikemies Ernst Kronreif tuli yhtiön osakkaaksi, jolloin sen nimi muutettiin nykyiseksi. Hans Trunkenpolz kuoli vuonna 1962. Alkuaikoina lähes kaikki moottoripyörien osat valmistettiin KTM:n omassa tehtaassa.

1992 yhtiö ajautuu konkurssiin. KTM jaettiin kolmeen yhtiöön:

  • KTM Sportmotorcycles GmbH (1994 lähtien KTM Sportmotocycles AG)
  • KTM Fahrrad GmbH (polkupyörät)
  • KTM Kühler GmbH (lämpöpatterit)

Moottoripyöriä valmistava osa onnistui vakuuttamaan sijoittajat ja teki vakuuttavan paluun huipulle. Ruotsalaisen Husabergin osto vuonna 1995 ja uusi "hard enduro" -konsepti puri ostajiin ja KTM valmistaa nykyään noin 80 000 moottoripyörää vuosittain liikevaihdon ollessa lähes puoli miljardia euroa.

KTM on satsannut voimakkaasti katukäyttöisiin moottoripyöriin, erityisesti nk. matkaenduroihin. Tätä suunnitelmaa ovat toteuttaneet viime vuosien 950 Adventure, 990 Adventure ja 950 Super Enduro. Vuonna 2008 tuli KTM:ltä ensimmäinen kilpapyörä katukäyttöön - KTM RC8. Sen moottori on viritetty versio 990 Adventuren LC8:sista. KTM:n myydyin malli on EXC 125. Nykyään KTM on osa Husqvarna Motorcycles -yritystä.

Kilpaurheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sittemmin KTM on siirtynyt myös moottoriurheilun puolelle. Erityisesti se on saavuttanut suosiota Pariisi–Dakar-aavikkorallissa, jossa sen pyörillä on otettu nyt 9 voittoa peräkkäin (2001-2010, -08 kisa peruttiin). 2003 lähtien KTM on osallistunut myös MotoGP-sarjaan. Suomalainen Mika Kallio ajoi Red Bull KTM-tallissa vuoteen 2008. Suurimmat menestyksensä merkki on kuitenkin saavuttanut endurossa ja motocrossissa. 1990-luvun loppupuolella KTM nousi motocrossin MM-sarjassakin varteenotettavaksi japanilaismerkkien haastajaksi. 2000-luvulla merkillä on saavutettu lajeissa lukuisia maailman-, Euroopan-, Pohjoismaiden ja Suomenmestaruuksia.

Vuosikymmenen puolivälissä kilpailumenestys on nostanut KTM:n enduro- ja motocrosspyörät monessa Euroopan maassa myynnissä jo japanilaismerkkien ohi. KTM-tallissa ajoi kaudella 2008 11-kertainen maailmanmestari sekä 2-kertainen GNCC-sarjan mestari Juha Salminen sekä viisinkertainen maailmanmestari Samuli Aro. Salmisen ja Aron jälkeen menestynein endurokuljettaja on Marko Tarkkala. Menestynein ulkomaalainen on kaksinkertainen maailmanmestari Ivan Cervantes.

Moottoripyörämalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]