The Hoito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravintolan sisäänkäynti.

The Hoito on suomalainen ravintola Thunder Bayn kaupungissa, Kanadassa. Ravintola perustettiin vuonna 1918[1] ja on tiettävästi vanhin edelleen toiminnassa oleva osuuskuntaperiaatteella toimiva ravintola Kanadassalähde?. Se on myös yksi Kanadan ensimmäisistä savuttomista ravintoloista.[2]

The Hoito on sijainnut toimintansa alusta saakka kaupungin suomalaisessa korttelissa, historiallisen Finnish Labour Templen kellarikerroksessa.[3] 110-paikkainen ravintola tarjoilee 500–800 ateriaa päivittäin[2].

Aina 1970-luvulle saakka asiakkaat ostivat ruokalipukkeen ja aterioivat suurissa yhteispöydissä. Nykyisin ravintola on sisustettu pienemmin, kahvilamaisin pöydin.[1]

Koronaviruspandemian aikana ravintola joutui taloudellisiin ongelmiin, ja se jouduttiin sulkemaan kesäkuussa 2020 palveltuaan yhtäjaksoisesti 102 vuotta.[4] Toiminta kuitenkin pyritään käynnistämään uudelleen kesäkuussa 2022. [5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintola sai alkunsa kun IWW-ammattiyhdistyksen edustaja A. T. Hill saapui Nipigonissa sijaitsevalle kanadansuomalaiselle tukkikämpälle parantaakseen leirin oloja ja samalla kehotti työmiehiä lukemaan kommunistista Vapaus-sanomalehteä. Hän onnistuikin neuvotteluissa saamaan joitain pieniä parannuksia leirin oloihin. Työntekijät kuitenkin valittivat halvan majoituksen ja kotikeittiöruuan puutteesta vieraillessaan läheisessä Port Arthurin (nykyinen Thunder Bay) kaupungissa. Finnish Labour Templen johtokunta päätti perustaa osuuskuntamuotoisen ravintolan työväentalon kellarikerrokseen. Osakkaita oli kaikkiaan 59, joista jokainen maksoi 5 dollarin osallistumismaksun, joka palautettiin heille myöhemmin ravintolan tuotettua voittoa[6]. Hoidon ensimmäiseksi johtajaksi valittiin ammattiyhdistyksen edustaja A. T. Hill.

Hoidon työntekijät kuuluivat useiden vuosikymmenten ajan IWW-ammattiyhdistykseen ja myöhemmin yhdistyksen suomalaiseen alajaostoon, Canadan Teollisuusunionistinen Kannatusliittoon (CTKL, engl. Support League of Canadian Industrial Unionists). Monilla tahoilla luultin yhdistykseen kuuluneen Kanadan kommunistiseen puolueeseen, mutta tosiasiassa yhdistys toimi luoteisen Ontarion suomalaisilla metsäkämpillä ja oli radikaali vaihtoehto kommunistisille ammattiyhdistysliikkeillelähde?. Finnish Labour Temple toimi IWW:n Kanadan jaoston hallintorakennuksena useita vuosialähde?.

Perustamisestaan alkaen ravintola on toiminut osuuskuntaperiaatteella ja Rochdalen periaatteiden mukaisesti. Ravintolan asiakkaat voivat ostaa vuosittaisen jäsenyyden, joka oikeuttaa myös äänestämään Finnish Labour Templen johtokunnan vaaleissa.

Ruokalista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoito on pääasiassa tunnettu suomalaisesta perinneruuasta, kuten letuista, viilistä, karjalanpiirakoista, karjalanpaistista, lohiperunalaatikosta, pullasta, suolakalasta, riisipuurosta ja makkaroista. Ruokalistalta löytyy myös ravintolan oma kanadansuomalainen mojakka-lihapata. Läheisen Kivelän leipomon ruisleipää tarjotaan myös usein aterioilla. Ruokalistalta löytyy myös kanadalaisia ruokalajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hoito Restaurant City of Thunder Bay. Arkistoitu 30.7.2016. Viitattu 31.7.2016. (englanniksi)
  2. a b "Restaurant at Center of Finnish Community." The Washington Times 28.6.2003. Haettu 31.7.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen): https://www.highbeam.com/doc/1G1-104517336.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Welcome www.hoito.ca. Arkistoitu 19.12.2009. Viitattu 3.10.2009. (englanniksi)
  4. How co-operative ownership could save a Thunder Bay icon TVOntario. Viitattu 5.12.2021. (englanniksi)
  5. Thunder Bay's famous Hoito Restaurant to reopen next year CBC. Viitattu 5.12.2021. (englanniksi)
  6. Life in a mobile home CBC - Marketplace. 27.01.1974. Canadian Broadcasting Corporation. Viitattu 5.10.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]