The Great Giana Sisters

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Great Giana Sisters
Sistersbox.jpg
Kehittäjä Time Warp Productions
Julkaisija Rainbow Arts
Jakelija Google Play ja App Store
Suunnittelija Armin Gessert
Taiteilija Manfred Trenz
Säveltäjä Chris Hülsbeck
Ohjelmoija Armin Gessert
Pelisarja Giana Sisters
Julkaistu 1987, 2005
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
Alusta Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum, matkapuhelimet
Jakelumuoto Levyke ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Great Giana Sisters on Time Warp Productionsin kehittämä ja Rainbow Artsin julkaisema tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 1987 Amigalle, Amstrad CPC:lle, Atari ST:lle ja Commodore 64:lle. Commodore 64 -version introssa pelin nimeksi mainitaan The Great Gianna Sisters.

Kehitys ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin grafiikasta vastasi Manfred Trenz ja pelin toinen suunnittelija sekä sen ohjelmoija oli Armin Gessert.[1][2] Musiikin sävelsi Chris Hülsbeck.[2]

The Great Giana Sisters muistuttaa vahvasti Nintendon Super Mario Bros. -peliä. Commodore 64 -version kannessa oli jopa Nintendon peliä pilkkaava lause "The brothers are history" (suom. veljekset ovat historiaa).

Yrityksen johto halusi pelin muistuttavan mahdollisimman paljon Super Mariota, mutta Trenz teki erilaisen visuaalisen ilmeen ja keksi omia.[2] Pelimekaniikassa Marion kasvamisen sijaan pelihahmolle annettiin piikkitukka ja koko pysyi samana kuin muutenkin.[2]

Vahvistamattoman huhun mukaan Nintendon uhattua Rainbow Artsia oikeustoimilla Rainbow Arts veti The Great Giana Sistersin myynnistä pian sen julkaisun jälkeen ja peruutti lisäksi ZX Spectrumille suunnitellun version julkaisemisen.

Alkuperäiset kopiot pelistä ovat nykyään korkeissa hinnoissa keräilijöiden keskuudessa.lähde? Huolimatta pelin huonosta saatavuudesta videopelimarkkinoilla pelin luvaton kopiominen on vienyt sen nopeasti kulttimaineeseen.lähde? Krakkerit ovat myös muuntaneet pelin spritejä luodakseen Commodore 64:lle ad hoc -version Super Mario Bros. -pelistä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänä yönä, kun pieni Giana Milano kaupungista oli syvässä unessa, hän sai oudon unen. Kaikki unelmoi omituisista asioista yöllä, mutta kenelläkään ei ollut yhtä kokenutta tilannetta niin kuin Gianalla oli. Yhdenäkin Giana löytää itsensä oudosta maailmasta, missä kaikki on toisenlaista. Painovoima oli melkein kadonnut - ja kaikkialla on selittämättömiä rakennelmia. Vanhoja kurttupäitä ja autioituneita linnoja jotka näyttävät sisältävän paljon salaisuuksia, ja kauhistuttavia ja hirvittäviä oloita. Tämä ei olisi niin pahaa, ilman että Giana voisi jättää tätä maailmaa yksin ellei hän löytäisi ensin hieman taikaa, valtavaa timanttia. Joten, hän alkaa etsiä tätä mahtavaa jalokiveä. Mutta kuitenkin, hän ei ole täysin yksin, hänen pikku siskonsa Maria voi unelmoida myös.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Great Giana Sistersin tunnusmusiikki on hyvin tunnettu chiptune-musiikin harrastajien piireissä ja erityisesti SID-fanien keskuudessa.lähde? Valintaruudun musiikkia on soitettu chiptune-musiikkiin erikoistuneilla nettiradioasemilla. Pelin musiikkia on myös esitetty täyden orkesterin voimin kolmannessa Symphonic Game Music Concertissa vuonna 2005. Lisäksi ruotsalaisen Machinae Supremacy -yhtyeen The Great Gianna Sisters -kappale on cover-kappale pelin teemamusiikista.[3]

Seuraajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 pelistä julkaistiin matkapuhelinversio nimeltään Armin Gessert's Giana Sisters. Sittemmin myös Nintendo DS:lle on julkaistu uudelleenlämmitelty versio vanhasta klassikosta nimellä Giana Sisters DS.

Vuonna 2012 Black Forest Games julkaisi samaa nimeä kantavan pelin Giana Sisters: Twisted Dreams ja myöhemmin sen jatko-osat Giana Sisters: Twisted Dreams – Rise of the Owlverlord sekä Giana Sisters: Dream Runners.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin Commodore 64 -versio on saanut Commodore User -lehden arvostelussa arvosanaksi 8/10.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niemelä, Antti: Giana Sistersin tekijä ei edes pitänyt Super Mariosta – surullisenkuuluisan pelin taustat 22.12.2016. Turbovisio. Viitattu 9.7.2019.
  2. a b c d THE MAKING OF THE GREAT GIANA SISTERS retrogamer.net. 17.6.2014. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)
  3. Great Giana Sisters Remix 64. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)
  4. Great Giana Sisters review Amiga Magazine Rack. Viitattu 9.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]