Tatarvita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tatarvita
Potamogeton polygonifolius2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Angiospermae
Luokka: Yksisirkkaiset Monocots
Lahko: Alismatales
Heimo: Vitakasvit Potamogetonaceae
Suku: Vidat Potamogeton
Laji: polygonifolius
Kaksiosainen nimi

Potamogeton polygonifolius
Pourr.

Katso myös

 Commons-logo.svg Tatarvita Commonsissa

Tatarvita (Potamogeton polygonifolius) on kelluslehtinen vesikasvilaji, joka kasvaa karuissa suopuroissa. Joskus se voi kasvaa myös maalla.[2][3] Maailmanlaajuisessa uhanalaisuusluokituksessa tatarvita on elinvoimainen ja Suomen luokituksessa silmälläpidettävä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatarvita kasvaa 20–60 senttimetriä pitkäksi. Se muistuttaa ulkonäöltään selvästi uistinvitaa. Siihen verrattuna tatarvidan kelluslehtien lavat ovat keskimäärin pienempiä, 6–8 senttimetriä pitkiä, hieman suipompia, soikean–puikeita ja tyveltä poimuttomia. Tatarvidan kelluslehdet ovat päältä rasvankiiltoisia. Uposlehdet ovat erimuotoisia ja varhain lakastuvat. Kukinto on 1–4 senttimetriä pitkä perällinen punaruskea tähkä ja luumarjamainen hedelmä noin kahden millimetrin kokoinen.[2][3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatarvitaa esiintyy pääosin Euroopassa, varsinkin Länsi-Euroopassa. Sen muita esiintymispaikkoja on Pohjois-Afrikassa, Intiassa ja Kanadan koillisrannikolla.[4][5][6] Suomessa laji on hyvin harvinainen Lounais-Suomen ja Ahvenanmaan kasvi. Suurin osa sen kasvupaikoista sijaitsee Getan kunnassa. Muissa Pohjoismaissa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa se on Suomeen verrattuna merkittävästi laajemmin levinnyt.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Potamogeton polygonifolius IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b c Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 750. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. a b c Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  4. The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (levinneisyyskartta) (englanniksi) Viitattu 22.8.2017.
  5. Den virtuella floran: Bäcknate Potamogeton polygonifolius Pourr.
  6. Maiz-Tome, L. 2016. Potamogeton polygonifolius. The IUCN Red List of Threatened Species. (englanniksi) Viitattu 22.8.2017.