Tarō Asō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarō Asō
麻生太郎
Tarō Asō vuonna 2009.
Tarō Asō vuonna 2009.
Japanin pääministeri
Edeltäjä Yasuo Fukuda
Seuraaja Yukio Hatoyama
Henkilötiedot
Syntynyt20. syyskuuta 1940 (ikä 80)
Tiedot
Puolue Liberaalidemokraatti
Aiheesta muualla
www.aso-taro.jp

Tarō Asō (jap. 麻生太郎, usein Taro Aso, s. 20. syyskuuta 1940) on japanilainen poliitikko. Hän toimi Japanin pääministerinä syyskuusta 2008[1] syyskuuhun 2009. Joulukuusta 2012 lähtien Asō on ollut Japanin varapääministeri ja valtiovarainministeri. Hän on ollut myös Japanin liberaalidemokraattisen puolueen pääsihteeri, maansa ulkoministerinä Koizumin ja Shinzō Aben hallituksissa 2005–2007 ja aiemmin sisä- ja liikenneministerinä Koizumin hallituksessa 2003–2005.

Asō on kotoisin Iizukasta. Hänen isänsä Takakichi Asō oli Asōn sementtitehtaan johtaja ja pääministeri Kakuei Tanakan luotettu, hänen äitinsä oli pääministeri Shigeru Yoshidan tytär. Hänen nuorempi sisarensa on naimisissa keisari Akihiton serkun prinssi Tomohiton kanssa.

Asō on opiskellut Gakushūinin yliopiston politiikan ja taloustieteen laitoksella sekä Stanfordin ja Lontoon yliopistoissa, joista ei kuitenkaan ole suorittanut tutkintoja. Hän meni Asōn sementtitehtaan palvelukseen vuonna 1966 ja nousi sen johtoon vuonna 1973. Edustajainhuoneeseen hänet valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1979. Asō oli yksi pääministeriehdokkaista Koizumin seuraajaksi 2006.

Syyskuussa 2007 Shinzō Aben erottua virastaan Tarō Asō oli ehdolla hänen seuraajakseen liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi ja Japanin pääministeriksi, mutta hävisi vastaehdokkaalleen Yasuo Fukudalle puolueen äänestyksessä äänin 330–197.

Asō on katolilaisena maansa kristityn vähemmistön edustaja ja osallistui vuoden 1976 olympialaisten ampumajoukkueeseen. Hänet tunnetaan intohimoisena mangan harrastajana, mitä hän on käyttänyt hyödyksi myös kampanjoinnissaan. Ennen pääministeriyttään hän luki 20–30 sarjakuvalehteä viikossa, mutta kertoi joutuneensa vähentämään tätä määrää. Hän herätti huomiota lukuisilla kiistellyillä, usein revisionistisiksi tai rasistisiksi luonnehdituilla kommenteillaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]