Inukai Tsuyoshi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inukai Tsuyoshi
犬養 毅
Japanin pääministeri
Monarkki Hirohito
Edeltäjä Wakatsuki Reijirō
Seuraaja Saitō Makoto
Henkilötiedot
Syntynyt5. toukokuuta 1855
Okayama
Kuollut15. toukokuuta 1932 (77 vuotta)
Tokio
Tiedot
Puolue Rikken Seiyūkai
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Inukai Tsuyoshi (jap. 犬養 毅, Inukai Tsuyoshi, 5. toukokuuta 1855, Okayama15. toukokuuta 1932, Tokio)[1] oli japanilainen poliitikko ja Japanin 29. pääministeri 13. joulukuuta 1931–15. toukokuuta 1932.

Inukai syntyi entiseen Niwasen hanin samuraiperheeseen Niwasen kylässä Bizenin provinssissa (nykyinen Okayaman kaupunki Okayaman prefektuurissa). Hän valmistui Keiō-yliopistosta Tokiossa. Uransa alkuvaiheessa hän työskenteli journalistina. Hän meni yhdessä keisarillisen Japanin armeijan kanssa rintamalle Satsuman kapinan aikana.

Inukai auttoi liberaaleja aatteita kannattaneen rikken kaishintō -puolueen perustamisessa vuonna 1882. Hän vastusti vahvasti entisten Chōshūn ja Satsuman alueiden valtaa maan hallinnossa. Hänet valittiin Japanin alahuoneeseen ensimmäisen kerran vuonna 1890 ja sen jälkeen uudelleen yhteensä 17 kertaa. Hänen ensimmäinen hallituspaikkansa oli koulutusministerin virka Ōkuma Shigenobun ensimmäisessä hallituksessa vuonna 1898. Hän toimi posti- ja viestintäministerinä Yamamoto Gonnohyōen toisessa hallituksessa. Hän oli johtava hahmo shinpotō-, kenseitō- ja rikken kokumintō -puolueissa, joista viimeinen lopulta kaatoi Katsura Tarōn hallituksen vuonna 1913.

Vuonna 1922 rikken kokumintōsta tuli kakushin kurabu, joka liitti voimansa yhteen muiden pienten puolueiden kanssa muodostaakseen hallituksen Katō Takaaki pääministerinään vuonna 1924. Hänen aikanaan Inukai toimi taas hallituksessa posti- ja viestintäministerinä. Sitten kakushin kurabu yhdistyi rikken seiyūkai -puolueeseen, jossa Inukai jatkoi vanhempana jäsenenä. Vuonna 1929 Tanaka Giichin äkillisen kuoleman jälkeen Inukaista tuli puolueen johtaja.

Inukaista tuli Japanin 29. pääministeri vuonna 1931. Japani oli vaikeassa taloustilanteessa suuren laman vaikutusten ja kultakantaan palaamisen vuoksi. Inukain hallitus yritti välittömästi kasvattaa taloutta ja asettaa kulta vientikieltoon. Inukai ei kuitenkaan kyennyt kontrolloimaan armeijaa taloudellisesti tai sen toimia Kiinassa Mukdenin välikohtauksen jälkeen. Inukain kamppailu armeijan kanssa johti hänen murhaansa toukokuun 15. päivän välikohtauksessa vuonna 1932. Se merkitsi käytännössä politiikan siviilivallan lakkaamista toisen maailmansodan loppuun saakka[1].

Inukain kolmas poika oli poliitikko, kirjailija ja sodanjälkeinen oikeusministeri Takeru Inukai.

  1. a b Inukai Tsuyoshi Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.7.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Inukai Tsuyoshi