Hara Takashi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hara Takashi
原 敬
Japanin pääministeri
Monarkki Yoshihito
Edeltäjä Terauchi Masatake
Seuraaja Takahashi Korekiyo
Henkilötiedot
Syntynyt9. helmikuuta 1856
Morioka, Tokugawa-shōgunaatti
Kuollut4. marraskuuta 1921 (65 vuotta)
Tokio, Japanin keisarikunta
Tiedot
Puolue Rikken Seiyūkai
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Hara Takashi (jap. 原 敬, 9. helmikuuta 18564. marraskuuta 1921) oli japanilainen poliitikko ja maansa pääministeri vuosina 1918–1921.

Hara oli syntyisin yläluokkaisesta samuraisuvusta Moriokan kaupungista Honshun pohjoisosasta. Meiji-restauraatioon johtaneessa sisällissodassa Morioka pysyi uskollisena häviölle jääneelle bakufulle. Hara opiskeli Tokiossa katolisten lähetystyöntekijöiden perustamassa ranskankielisessä koulussa ja kääntyi kristityksi. Pian sen jälkeen hän hylkäsi asemansa samurai-luokan lopettamista seuranneessa shizokuluokassa. Hän työskenteli toimittajana.[1]

Vuonna 1900 Hara liittyi Itō Hirobumin vastikään perustamaan Seiyūkai-puolueeseen ja toimi ministerinä kahdessa Saionji Kinmochin hallituksessa. Kesäkuussa 1914 hän nousi Saionji Kinmochin seuraajana puolueen johtoon. Vuoden 1918 riisimellakoiden johdettua Terauchi Masataken hallituksen eroon Hara päätyi pääministeriksi. Hänen puolueensa kärsi kuitenkin erinäisistä skandaaleista[1].

Haran murhapaikka, Tokion rautatieaseman eteläisessä sisäänkäynnin edessä.

4. marraskuuta 1921 äärioikeistolainen rautatien vaihdemies Nakaoka Kon’ichi puukotti Haran kuoliaaksi Tokion rautatieasemalla, kun Hara oli junassa matkalla Kiotoon puoluekokoukseen. Nakaokan murhamotiivi oli se, että hän katsoi Haran korruptoituneen muun muassa päästäessään isot monialayritykset (zaibatsut) vaikuttamaan Japanin politiikkaan ja hyväksyttyään yleisen äänioikeuden sekä sallittuaan vuotta aiemmin sotilaallisen väliintulon Nikolajevskin tapauksen hoitamisessa. Nakaokaan vaikutti myös hänen esimiehensä, joka oli Haran äänekäs vastustaja. Nakaoka tuomittiin alun perin kuolemaan ennen kuin hänet tuomittiin uudelleen elinkautiseen vankeuteen, mutta hänet vapautettiin vasta 13 vuotta murhan tekemisen jälkeen.[2] Hara oli Japanin ensimmäinen virassaan murhattu pääministeri.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Chūshichi Tsuzuki: The Pursuit of Power in Modern Japan, 1825–1995, s. 210–212. Oxford University Press, 2000. Teos Google Books -palvelussa (viitattu 23.5.2012). (englanniksi)
  2. Mitchell, Richard H.: Political Bribery in Japan, s. 44. University of Hawaii Press, 1996. Teos Google Books -palvelussa (viitattu 17.4.2017). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]