Yoshihide Suga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yoshihide Suga
菅義偉
Japanin pääministeri
Monarkki Naruhito
Varapääministeri Tarō Asō
Edeltäjä Shinzō Abe
Seuraaja Fumio Kishida
Henkilötiedot
Syntynyt6. joulukuuta 1948 (ikä 75)
Japani Yuzawa, Japani
Kansalaisuus Japani japanilainen
Ammatti poliitikko
Puoliso Mariko Suga
Tiedot
Puolue LDP
Tutkinnot Hosein yliopisto
Uskonto šintolaisuus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.sugayoshihide.gr.jp

Yoshihide Suga (jap. 菅 義偉, Suga Yoshihide, [sɯɡa joɕiꜜçide], s. 6. joulukuuta 1948 Yuzawa, Japani) on japanilainen poliitikko, joka valittiin Japanin pääministeriksi 16. syyskuuta 2020.[1] Hän oli toiminut sitä ennen muun muassa kahdeksan vuotta Shinzō Aben hallituksen kabinettipäällikkönä.

Tausta ja yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshihide Suga syntyi vuonna 1948. Hänen isänsä viljeli mansikoita, ja hänen äitinsä toimi opettajana.[2] Suga ei halunnut jatkaa isänsä ammattia maanviljelijänä, vaan hän lähti kotoa mahdollisimman pian. Hän muutti Tokioon ja työskenteli ensin pahvilaatikkotehtaassa. Suga opiskeli Hosein yliopistossa, ja on kertonut, että se oli yksi halvemmista opiskeluvaihtoehdoista. Valmistuttuaan työskenteli sen jälkeen sähköhuoltoja tehneessä yrityksessä.[3][4].

Suga kuuluu äärinationalistiseen Nippon Kaigi -järjestöön.[5]

Suga on harrastanut karatea, josta hänellä on musta vyö. Lisäksi hän on kertonut tekevänsä joka aamu 100 vatsalihasliikettä.[6].

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suga päätyi pian valmistumisensa jälkeen myös politiikkaan, ja hän toimi ennen omaa poliittista uraansa liberaalidemokraattisen puolueen edustajan avustajana. Suga valittiin vuonna 1987 Jokohaman kaupunginvaltuustoon ja vuonna 1996 Japanin parlamenttiin.[7]

Pääministeri Jun’ichirō Koizumi nimitti vuonna 2005 Sugan sisäasioiden ja viestinnän vanhemmaksi apulaisministeriksi ja seuraavana vuonna Koizumin seuraaja Shinzō Abe ministeriksi. Suga toimi ministerinä vuoteen 2007. Hänen suhteensa Abeen oli läheinen, ja kun tästä tuli vuonna 2012 uudestaan pääministeri Suga valittiin hallituksen kabinettipäälliköksi. Suga toimi tehtävässä kahdeksan vuoden ajan, ja hän oli varsin paljon julkisuudessa, koska hän piti kahdesti päivässä mediakatsaukset. Hallinnon kasvoina Suga myös julisti uuden aikakauden alkamisen, kun Naruhitosta tuli keisari vuonna 2019.[7]

Pääministerinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abe ilmoitti 28. elokuuta 2020 jättävänsä pääministerin tehtävät. Sugaa alettiin heti pitää vahvana suosikkina Aben seuraajaksi. Hän ilmoitti ehdokkuudestaan 2. syyskuuta, jolloin liberaalidemokraattisen puoleen johtohahmot olivat jo lupautuneet tukemaan häntä.[7] Suga valittiin pääministeriksi 16. syyskuutalähde?. Suga ei asetu ehdokkaaksi syyskuussa 2021 puolueen puheenjohtajaksi ja luopuu siten pääministerin tehtävästä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yoshihide Suga valittiin Japanin pääministeriksi
  2. Suga Yoshihide | Facts, Biography, & Prime Minister of Japan Encyclopedia Britannica. Viitattu 6.8.2021. (englanniksi)
  3. Nakamaru, Ryotaro: FOCUS: Who is Yoshihide Suga, Japan's new prime minister? Kyodo News. 16.9.2020. Viitattu 17.9.2020. (englanniksi)
  4. How Abe's deputy Suga grew to power broker and possible successor Nikkei Asia. Viitattu 6.8.2021. (englanniksi)
  5. Jake Adelstein: How Suga will and won’t change Japan Asia Times. 13.9.2020. Viitattu 6.8.2021. (englanniksi)
  6. Karate black belt Yoshihide Suga becomes Japan's new prime minsiter Foreigner.fi. Viitattu 6.8.2021. (englanniksi)
  7. a b c Yoshihide Suga: The 'right-hand man' became Japan's PM BBC News. 16.9.2020. BBC. Viitattu 17.9.2020. (englanniksi)
  8. Jani Parkkari, Japanin pääministeri Suga ei pyri jatkokaudelle, Yle.fi, uutiset 3.9.2021, viitattu 3.9.2021

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]