Tampereen Sisu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen Sisu
Perustettu 1960
Paikkakunta Suomi Tampere, Suomi
Värit               
Lajit Lentopallo
Naisvoimistelu
Painonnosto
Pyöräily
Pikaluistelu
Miesten Telinevoimistelu
Naisten Telinevoimistelu
Cheerleading
Puheenjohtaja Anna Tanninen

Tampereen Sisu on vuonna 1960 perustettu urheiluseura, jossa on mahdollista harrastaa telinevoimistelua, cheerleadingia, trikkausta, freegymia, parkouria, trampoliinivoimistelua, naisvoimistelua, lentopalloa, painonnostoa, pyöräilyä sekä pikaluistelua. Seurassa on myös aktiivinen veteraanijaosto ("Sisukkaat").

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Sisu on monilajiseura, jossa on koko historian ajan harrastettu sekä kilpa- että kuntourheilua ja -liikuntaa. Seurassa ovat toimineet/toimivat seuraavat jaostot ja lajit: telinevoimistelu, naisvoimistelu, pyöräily, painonnosto, lentopallo, nuorisojaosto, luistelu, yleisurheilu, varainhankinta, naisjaosto ja veteraanit.

Sisun synty oli seurausta työväen urheiluliikkeen ja laajemmin sosiaalidemokraattisen puolueen hajaannuksesta, jonka mainingeissa Tampereen Kilpa-Veljistä erosi TUL:n itsenäisyyttä kannattaneita jaostoja ja aktiiveja. Eronneet perustivat uuden seuran, jonka nimeksi tuli Tampereen Sisu.

Politiikka leimasikin voimakkaasti alkuvuosikymmenten seuratoimintaa. Se vaikutti voimakkaasti myös kilpailutoimintaan. TUL:n seurojen jäsenet eivät 1960-luvun alussa päässeet maajoukkueiden edustustehtäviin. Sisussa huippuvoimistelijat joutuivat jäämään pois jopa olympialaisista.

Alkuaikoina seurassa oltiin yhtä työväenliikkeeseen kuuluvaa perhettä, jossa kaikki tehtiin talkoilla. Myös olympia- ja muut arvokisamitalistit osallistuivat muun muassa varainhankintaan.

Liikunnan ohella alkuvuosikymmeninä kukoistivat nuoriso- ja kulttuuritoiminta ja Sisu onkin menestyneimpiä seuroja TUL:n kulttuuri- ja henkisissä kilpailuissa. Perheseuran ja nuorisojaoston perinteet yhdistyvät edelleen jatkuvissa kesäleireissä.

Suurimmat harrastajajoukot ovat koko seuran historian ajan koonneet nais- ja telinevoimistelu. Varainhankinnan selkäranka on koko toiminnan ajan ollut naisjaosto, jonka monet jäsenet ovat olleet myös tärkeitä järjestöpoliittisia vaikuttajia.

Seuran urheilullisen menestyksen huippuvuodet osuivat 1960- ja 1970-luvuille. Suurimmat menestykset seuran urheilijat ovat saavuttaneet telinevoimistelussa, pyöräilyssä, luistelussa ja painonnostossa.

Erityisesti 1980-luvulta lähtien urheilun ammattilaistuminen johti siihen, että työn ohella harjoittelu ei enää riittänyt kansalliselle huipulle pääsyyn kuin poikkeustapauksissa. Kilpaurheilun merkitys Sisussa onkin vähentynyt erityisesti kilpaurheilun siirryttyä 1990-luvun suuressa järjestöuudistuksessa lajiliitoille, jolloin Työväen Urheiluliiton tehtäväksi määriteltiin kuntoliikunta, nuoret ja veteraanit.

Myös muutokset vapaa-ajan merkityksessä ovat ohjanneet seuran eri jaostojen ja lajien nousuja ja laskuja. Vapaa-ajan ja yhteiskunnan yksilöllistyminen on vaikuttanut voimakkaasti muun muassa siihen, että nuoriso- ja kulttuuritoiminta alkoi hiipua 1980-luvulta lähtien. Uutena toimintamuotona taas on tullut mukaan veteraanitoiminta. Veteraanijaosto Sisukkaiden Sisun laulajat ja Senioritanssijat myös jatkavat liikunnan ja kulttuurin yhdistämisen perinnettä.

Monista voimakkaista yhteiskunnallisista muutoksista huolimatta Tampereen Sisun toimintaidea on edelleen perheseura, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksia kaikentasoisille harrastajille.

Kilpailumenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Reino Heino, voimistelu, Méxicon 1968 olympialaiset
  • Hannu Rantakari, voimistelu, olympiapronssia Tokion kesäolympialaisissa 1964 hypyssä
  • Martti Mansikka, voimistelu, olympiapronssia Melbournen kesäkisoissa 1956 joukkuekilpailussa
  • Minetit, joukkuevoimistelu, hopeaa Espanjan Euroopan-mestaruuskilpailuissa 2018
  • Minetit, joukkuevoimistelu, hopeaa Budapestin maailmanmestaruuskilpailuissa 2018 [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]