Trikkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Trikkaus (engl. Tricking) on näyttävä liikunnallinen laji, joka koostuu erilaisten taistelulajien, akrobaattisen voimistelun ja muiden vastaavien lajien näyttävimmistä tempuista, joista trikkaaja pyrkii tekemään mahdollisimman sulavan ja näyttävän kokonaisuuden käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä. Trikkaus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ympäri maailmaa, ja monia nimenomaan trikkaajien kehittämiä temppuja on nähtävissä nykyään Hollywoodin action tuotannoissa, videopeleissä, sirkus- ja tanssiesityksissä, parkourissa ja breakdancessa. Temppujen suorittaminen tasamaalla, useiden akrobaattisten elementtien yhdistäminen ja rajoja rikkovien askeleiden, ponnistusten ja alastulojen käyttö siirtyminä erottaa trikkauksen muista lajeista, joihin kuuluu samankaltaisia liikkeitä[1]

Lajin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trikkaus syntyi 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun yhdysvaltalaisessa (sport)karate-piireissä. Tätä taistelulajia harrastavat ja kilpailijat alkoivat keksiä ja liittää muiden lajien akrobaattisia liikkeitä synnyttäen nähtävyyttä liikesarjoihinsa.

Trikkauksessa alkoi syntyä uusia liikkeitä, kun muun muassa Jon Valera, Mike Chat ja Chris Devera alkoivat ottaa liikkeitä breakdancesta ja capoeirasta. Kyseiset henkilöt laittoivat 1990-luvun lopussa tempuistansa videoita nettiin, ja trikkaus alkoi jo selvästi erottua taistelulajeista, luoden tavallaan alalajin niistä, jotka löysivät videot netistä ja alkoivat omin avuin harjoittelemaan liikkeitä. (usein yksin omalla takapihallaan, mistä tulee vanhahko nimitys takapihatrikkaus) Näihin aikoihin syntyivät myös Bilang.com ja trickstutorials.com, jotka ovat käytännössä levittäneet trikkauksen maailmalle yhdessä YouTuben kanssa, joka mahdollisti trikkausvideoiden jakamisen helposti ja nopeasti laajalle yleisölle.

Useat maailmanluokan trikkaajat ovat entisiä (ja myös nykyisiä) NASKA:n Sport Karate -kilpailijoita, joiden tyylistä paistaa vahvasti läpi taistelulajitausta. Esimerkkinä lajin huipuista Amerikassa asuvat Anis Cheurfa, Jeremy Marinas ja Daniel Graham, jotka harjoittelevat Joining All Movement salilla, joka on tavallaan trikkauksen Hollywood. Anis, Jeremy ja Daniel ovat lyöneet vahvasti läpi Hollywoodissa stuntmiehinä ja heidät voi bongata nykyään valkokankaalta suurimmasta osasta Hollywoodin action-tuotannoista viimeisen 7 vuoden ajalta.

Trikkaus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trikkaus rantautui Suomeen internetin välityksellä 2000-luvun alkupuolella. Tärkeässä roolissa oli Timo Värrälän perustama trikit.net sivusto, johon hän tuotti vuodesta 2003 alkaen opetusvideoita suomeksi ja ylläpiti vuosien ajan suomalaista keskustelupalstaa, jonka kautta trikkaajat löysivät toisensa, pitivät yhteyttä ja kehittivät lajia Suomessa.

Vuonna 2003 perustettiin myös Team Unito niminen trikkausryhmä, joka vaikutti olennaisesti trikkauksen kehitykseen Suomessa kymmenen vuoden ajan. Vuosina 2005 - 2014 Unito järjesti seuraavia trikkaustapahtumia Suomessa: "Tampere Open ja Nääshalli Nationals". Aamulehden artikkelissa Vellu kommentoi "Aluksi miitissä saattoi olla kymmenen trikkaajaa, ja siinä olivatkin melkein koko Suomen trikkaajaat. Nyt viikonlopun miitissä tapaa satakin harrastajaa." Vuoden 2011 Tampere Openiin osallistui 150 trikkaajaa yhteensä 9:stä eri maasta, mikä teki tapahtumasta aikanaan yhden suurimmista eurooppalaisista trikkaus gatheringeista. Tamperelaisen ryhmän jäsenet niittivät mainetta voittamalla lukuisia kansainvälisiä trikkauskisoja, suurimpina saavutuksina koko tiimin 2011 ja Vellu Saarelan 2009 & 2011 "The Big Trick"in (epäviralliset trikkauksen EM-kisat) 1. sija. Unito toi trikkausta suuren yleisön tietoisuuteen pääsemällä 2011 Talent Suomi-finaaliin, trikkaamalla 2015 Voitolla Yöhön- TV-kilpailussa ja Tampere-talossa 2015 esitetyssä "Parsifal" trikkaus spektaakkelissa ja järjestemällä trikkausopetusta Tampereella vuosina 2013-2015.[2]

Vuonna 2015 Tampereella sai syntynsä moni suomalainen trikkaus toimija: Acrowork, Noste Trikkaus ja VellusTa Team (myöhemmin LegendTrick Gym). Kyseiset toimijat aloittivat vetämään omia trikkauskurssejaan, samana vuonna Unito lopetti trikkaustuntien ohjaamisen. 2016 vuodesta alkaen säännölliset trikkaustapahtumat (TRE TRICK, Lift Gathering, Sikahelppo Gathering) Suomessa on järjestänyt LegendTrick Gym, vuodesta 2019 alkaen yhteistyössä Trikkaus ry:n kanssa. Viimeisen viiden vuoden aikana suomalaiset trikkaustapahtumat ovat keskittyneet Tampereen alueelle, mutta maininnan arvoisia suomalaisia tapahtumia ovat olleet myös helsinkiläinen "Tricking meets Freerunning & Street Workout", oululainen "pikkujOulu Gathering" ja tirvalainen "TRG".

2019 maaliskuussa Tampereelle perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen päätoimisesti trikkauksen harjoitteluun ja kehittämiseen omistettu sali: LegendTrick Gym. Salin aktiivisen toiminnan myötä harrastajien määrä on lähtenyt jälleen kovaan kasvuun erityisesti Pirkanmaalla. Vellu Saarelan, Karyna Saarelan, Anssi Nurmen ja Wippe Mäkisen perustama LegendTrick Gym ja LegendTrick Entertainment työllistävät täysipäiväisesti Suomen ensimmäiset neljä ammattilaistrikkaajaa. LegendTrickin jäsenet ovat osallistuneet yli 100:n kansainväliseen trikkaustapahtumaan kutsuvieraana kilpaillen ja tuomaroiden ja esittäneet & opettaneet trikkausta yli 25:ssä maassa, mukaan lukien suurimman osan Euroopan maista sekä: Pohjois-Amerikka, Arabiemiraatit, Kiina, Japani, Korea, Bahrain, Qatar, Turkmenistan ja Azerbaijan.[3]

[4]

Tämän hetken taitavin suomalainen kilpaileva trikkaaja on Johan Kirsilä, joka on voittanut useasti trikkauksen epäviralliset MM-kisat vuodesta 2015 lähtien. Johan aloitti harjoittelun kotipaikkakunnallaan Toholammella nurmikolla, asfaltilla ja koulun liikuntasalin parketilla, kunnes muutti Helsinkiin vuonna 2015 ja pääsi harjoittelemaan voimistelusalin joustopermannolle.[5] Suomesta on noussut tähän mennessä maailman top 3 trikkaajien joukkoon kaksi trikkaajaa: Vellu Saarela ja Johan Kirsilä. Katso heidän trikkaussamplerit tästä:[6]

Vellu Saarela - Warrior of Light[7]

Johan Kirsilä - Dedicated to Tricking[8][9]

Muita tunnettuja suomalaisia trikkaajia ovat mm. Elmeri Rantalainen, Johannes Anttila, Aleksi Neuvonen, Aleksi Ranta ja Riku Rikkonen.

Trikkauksen harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi vuotta sitten (Vellu) Saarela ei tiennyt trikkauksesta mitään. Sitten naapurissa asuva kaveri näytti netistä videon, joissa miehet tekivät hurjia voltteja ja akrobatiatemppuja. Poika katsoi temppuja haltioissaan, ja ajatteli, että nuo hänenkin on pakko oppia. Netistä löytyi lisää videoita, joiden hyppyjä 12-vuotias lähti rohkeasti harjoittelemaan lumihankeen parin kaverinsa kanssa. (Aamulehti 15.01.2010)

Useimmat trikkaajat ovat oppineet liikkeet ilman aikaisempaa taustaa akrobatiasta, katsomalla muiden tekemiä avustusvideoita, tutoriaaleja, analysoimalla ja pohtimalla. Myöhemmin omia temppuja kuvataan ja korjataan videota avuksi käyttäen. Monet trikkaajat kysyvät sosiaalisessa mediassa apua jos jokin temppu ei ota sujuakseen. Osa harrastajista on päätynyt lajin pariin taistelulajien tai voimistelun parista, yleistä on myös että itseoppinut kaveriporukka opettaa toinen toisiaan. Positiivinen ilmapiiri ja kannustava yhteisö on aina kuulunut olennaisena osana trikkaukseen.[10]

Viikoittaisia trikkauskursseja on tarjolla Tampereella ja Helsingissä ja suurin osa harrastajista Suomessa aloittaa nykyään harrastuksen ohjatuilla trikkaustunneilla. Trikkaus ry tekee töitä sen eteen, että organisoitu trikkaus leviäisi laajemmin Suomessa. Suomalaisia ohjattuja trikkaustunteja / -workshoppeja päätoimisesti tarjoavia toimijoita:

  • LegendTrick Gym
  • LegendTrick Online
  • Acrowork
  • Noste Trikkaus

"Aloituskynnys voi olla suuri, jos taustalla ei ole akrobaattista taustaa tai dynaaminen liikunta on vierasta. Alussa tehdään todella yksinkertaisia juttuja ja kestää pitkään, ennenkuin päästään näyttävämpiin temppuihin" sanoo Aatu Seppänen Ylä-Kainuun haastattelussa. Trikkauksen perusteiden oppiminen voi viedä jopa vuosia, sillä temput vaativat harrastajalta voimaa ja liikkuvuutta. Trikkauksen voi kuitenkin aloittaa kuka tahansa, aikaisemmasta liikuntataustasta, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Aluksi edetään pienin askelin, ja voiman, liikkuvuuden sekä hallinnan kehittyessä harrastajat etenevät pikkuhiljaa haastavampiin temppuihin.[11]

Trikkaus itsessään on jo hyvää liikunnallista harjoitusta, mutta usein varsinkin alkuvaiheilla harrastaja tarvitsee runsasta venyttelyä (myös kevyt potkiminen käy aktiivisesta venyttelystä ja on myös lisäksi hauskaa, kunhan muistaa myös passiiviset venytykset) sekä lihaskunto harjoittelua tukemaan treeniä. Trikkaajan on tärkeää lämmitellä ja venytellä hyvin joka trikkauskerran (puhekielessä trikkisession) aluksi välttääkseen loukkaantumiset ja myöhemmin ilmenevät vaivat esimerkiksi lonkissa, nivusissa ja selässä. Säännöllinen venyttely ja voimaharjoittelu pienentää loukkaantumisriskiä ja nopeuttaa harrastajan kehityskaarta. Kokeneet trikkaajat ovat usein oppineet epäonnistuessaan laskeutumaan (ländäämään, tai tässä tapauksessa cräshäämään koska kyseessä on epäonnistuminen) temput pehmeämmin kuin aloittelija, mutta parhaiten loukkaantumiset välttää tietämällä omat rajansa.

Trikkausta harjoitellaan yleensä joustopermannolla, nurmikolla tai taistelulajien harrastajien suosimilla tatamimatoilla. Lisäksi trikkaajat käyttävät hyväkseen alastulopatjoja ja trampoliineja oppiakseen uusia liikeratoja turvallisessa ympäristössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fort Boyard Suomi-kilpailuun lähtevä trikkaaja Vellu Saarela laukoo: ”Samuli Edelmann pisti naulan silmään!” www.seiska.fi. Viitattu 12.5.2020.
  2. Suomalaisakrobaatti onnistui tajuttomassa hypyssä - YouTubessa ihmetellään! www.iltalehti.fi. Viitattu 12.5.2020.
  3. Veli-Matti Saarela, 25, loi ammattinsa tyhjästä – nyt takana on yli 2 500 esitystä ympäri maailmaa www.aamulehti.fi. Viitattu 12.5.2020. [vanhentunut linkki]
  4. Nykypäivänä Tampere on Suomen kiistaton trikkauspääkaupunki – ryhmä esiintyy maailmalla valtionpäämiehille www.aamulehti.fi. Arkistoitu 2.3.2020. Viitattu 12.5.2020.
  5. Katariina Poranen: Koulun liikuntasalista maailmanluokan estradeille – Näin Johan Kirsilästä tuli yksi trikkauksen huippunimistä KPK. 26.5.2018. Viitattu 12.5.2020.
  6. Toinen ihminen maailmassa: Veli-Matin uskomaton volttivideo leviää maailmalla Ilta Sanomat. 27.1.2015. Viitattu 12.5.2020.
  7. Tamperelainen trikkaustähti Vellu Saarela: "Onni löytyy kun uskoo omaan tekemiseen" Yle Uutiset. Viitattu 12.5.2020.
  8. Veli-Matti Saarela teki sen toisena maailmassa: Tuplavoltti kokokierteellä taaksepäin yhdellä jalalla Helsingin Sanomat. 30.1.2015. Viitattu 12.5.2020.
  9. Toholampilainen Johan Kirsilä teki vahingossa kuten Aasian rikkain mies neuvoo – ja raivasi uran urbaanin ja näyttävän lajin ammattilaiseksi Helsingin Sanomat. 28.4.2018. Viitattu 12.5.2020.
  10. Tuomarit hurmiossa tamperelaisparin Talent-esityksestä: ”Ei ihme, että rakastuitte” www.aamulehti.fi. Arkistoitu 8.11.2019. Viitattu 12.5.2020.
  11. Ylä-Kainuu 24.01.2012 - Lehtiluukku.fi www.lehtiluukku.fi. Viitattu 12.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]