Taistelu Wesnothista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taistelu Wesnothista
(engl. The Battle for Wesnoth)
Battle for Wesnoth logo.png
The Battle for Wesnoth 1.16.8 title screen fi.png
Kehittäjä avoin kehittäjäyhteisö
Julkaisija avoin kehittäjäyhteisö
Jakelija Steam, Google Play, App Store, Debian ja itch.io
Julkaistu 1.16.8 (22. tammikuuta 2023) [1]
Lajityyppi Vuoropohjainen strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus USK 6
Alusta Windows, Macintosh, Linux, AmigaOS 4, UNIX
Lisenssi GPL-2.0-or-later
Jakelumuoto ladataan Internetistä
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Kuvakaappaus versiosta 1.6.1: Pelaajan ohjaamat lainsuojattomat hyökkäävät raskaan jalkaväen kimppuun.

Taistelu Wesnothista (engl. The Battle for Wesnoth) on vuoropohjainen strategiapeli. Pelissä ihmiset, haltiat, örkit, kääpiöt, draakit ja epäkuolleet taistelevat Wesnothin mantereen herruudesta eri aikakausilla.

Wesnoth on GPL-2.0-or-later -lisenssin alaista avointa lähdekoodia sekä vapaa ohjelmisto eli FOSS-peli.[2] Wesnothia kehittää avoin kehittäjäyhteisö. Peli on myös perusasioiden ja virallisten kampanjoiden osalta lähes kokonaan käännetty suomeksi. Pelin versio 1.0 julkaistiin 2. lokakuuta 2005.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli tukee useita erilaisia pelimuotoja niin yksin- kuin moninpelinäkin. Yksinpelissä skenaarion tarkoitus vaihtelee, mutta on mahdollista pelata myös moninpeliä tietokonetta vastaan.

Moninpelissä kullakin pelaajalla on oma komentajahahmo. Kun komentaja on linnakkeessa, pelaaja voi värvätä lisää sotilaita linnaan. Sotilailla on erilaisia taistelutaitoja ja erityisominaisuuksia. Kun sotilas taistelee tarpeeksi, hän lopulta kehittyy seuraavalle kokemustasolle ja muuttuu usein erityyppiseksi yksiköksi. Moninpelin tarkoituksena on tuhota kaikki vastustajan sotilaat ennen kuin tietty kierrosmäärä kuluu loppuun; useimmiten riittää pelkkä komentajan tappaminen.

Kentältä löytyy yleensä kyliä, jotka voi vallata siirtämällä siihen yksikön. Vallatut kylät tuottavat joka vuorolla kultaa sotilaita varten ja ne parantavat haavoittuneita yksiköitä.

Muokattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukana on karttaeditori, jonka avulla voi suunnitella uusia karttoja; karttoja voi käyttää sellaisenaan moninpelissä tai myös tallentaa osaksi yksinpelikampanjaa. Pelin kampanjat, hahmo- ja yksikkötiedot ja muu pelidata on määritelty pelin omalla WML (Wesnoth Markup Language) -ohjelmointikielellä. WML-kielellä voidaan määritellä erilaisiin herätteisiin pohjautuvia komentosarjoja, esimerkiksi ”kun vihollisen komentajayksikkö kuolee, esitetään keskustelu, ja pelaaja voittaa tehtävän”. Versiosta 1.7 alkaen WML:n ohella käytetään Lua-ohjelmointikieltä. Pelin grafiikat on tallennettu PNG-muodossa ja musiikki ja äänet WAV- tai Ogg Vorbis -muodoissa.

Versiosta 1.2 alkaen erilaisia laajennuksia on myös levitetty peliin sisäänrakennetun levityspalvelimen kautta: pelaajan tarvitsee vain valita asennettava laajennus, ja se imuroidaan ja asennetaan automaattisesti. Palvelimelle tallennetaan vain GNU GPL -lisenssin alla levitettäviä laajennuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taistelu Wesnothista.
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.