t.A.T.u.

Wikipedia
(Ohjattu sivulta T.A.T.u)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
T.A.T.u.
Tatun logo.png
TatuGroupPhoto.jpg
Tiedot
Toiminnassa 19992011
Tyylilaji pop
Kotipaikka Venäjän lippu Moskova, Venäjä
Laulukieli englanti
venäjä
Jäsenet

Julija Volkova
Lena Katina

Levy-yhtiö

Universal Music Group
Interscope Records

[tatu.ru Kotisivut]

t.A.T.u. (ven. Тату, Tatu) oli venäläinen popduo, jonka jäsenet olivat Julija Volkova ja Lena Katina. Yhtye tuli tunnetuksi ”All the Things She Said” -singlensä ansiosta vuonna 2002. t.A.T.u. oli lännessä Itä-Euroopan menestyneimpiä yhtyeitä.

Yhtye osallistui Eurovision laulukilpailuun vuonna 2003 kappaleella ”Ne ver, ne boisja”, joka tuli finaalissa kolmanneksi.

Duo julkaisi kuusi studioalbumia, joista kolme on englannin- ja kolme venäjänkielisiä. Vuonna 2011 yhtye hajosi, ja Volkova ja Katina jatkoivat muusikin tekemistä soolourillaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

200 km/h in the Wrong Lane ja suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julia Volkova (s. 1985) ja Lena Katina (s. 1984) ystävystyivät, kun he olivat 7–8-vuotiaina samassa lastenkuorossa, Neposedyssa. Huhutaan, että Volkova kuitenkin erotettiin Neposedysta 12-vuotiaana huonon käytöksen takia. Volkova on kiistänyt asian. Volkova ja Katina löydettiin duoon lastenpsykologi ja markkinointipäällikkö Ivan Šapovalovin järjestämän koelaulutilaisuuden kautta. Kilpailussa Katina lauloi duon ensimmäisen kappaleen, "Yugoslavia", joka ei kuitenkaan koskaan päätynyt duon levylle.

t.A.T.u.:n ensimmäinen single ”Ya sošla s uma”, joka julkaistiin vuonna 2000, nousi suureen suosioon Venäjällä. Kohua aiheutti kappaleen video, jossa tytöt on puettu koulupukuihin ja he laulavat sateessa kaltereiden takana. Videossa nähdään myös tyttöjen suutelukohtaus. Tämän kohtauksen vuoksi muun muassa MTV Russia ja BBC kieltäytyivät näyttämästä videota. Vuonna 2002 duo löi itsensä läpi Euroopassa saman kappaleen englanninkielisellä versiolla, ”All the Things She Said”. Kappale menestyi maailmalla hyvin, ja se nousikin listaykköseksi muun muassa Isossa-Britanniassa ja Saksassa ja pärjäsi myös Yhdysvalloissa, jossa se parhaimmillaan pääsi singlelistan sijalle 20. Debyyttisinglen menestyksen jälkeen julkaistiin duon ensimmäinen englanninkielinen albumi 200 km/h in the Wrong Lane, joka sisälsi venäjänkielisen albumin kappaleita englanniksi käännettyinä; osaan kappaleista tehtiin myös uudet taustat. Levy on myynyt yli 5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Kevättalvella 2003 julkaistiin seuraava single ”Not Gonna Get Us” (englanninkielinen versio duon venäjänkielisestä ”Nas ne Dogonjat” -singlestä), joka ei menestynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Kappaleen video kuitenkin aiheutti kohua ja sen englanninkielisestä versiosta poistettiin kohtaus, jossa tytöt ajavat varastamallaan rekalla työmiehen yli. Videossa miestä näyttelee tyttöjen silloinen manageri Ivan Shapovalov. Lisäksi videosta poistettiin kuva Volkovasta alasti lapsena uimarannalla.

Kolmantena singlenä oli ”30 Minutes”, mutta sen sijaan julkaistiinkin The Smiths -cover ”How Soon Is Now?”. Aiemmin kuvattu ”30 Minutes” -kappaleen musiikkivideo levisi kuitenkin Internetissä, ja herätti keskustelua, koska videolla petetty Volkova tekee pommi-iskun huvipuiston karuselliin. Videon syytettiin antavan nuorisolle huonoa esimerkkiä. Albumilta oli tarkoitus julkaista vielä yksi single ”Show Me Love”, mutta se jätettiin julkaisematta. Kappaleeseen kuvattiin myös musiikkivideota, mutta sitä ei koskaan saatu valmiiksi, koska sen kuvaukset estettiin Moskovan Punaisella torilla.

200 km/h in the Wrong Lane -albumiin pohjautuvan kiertueen jälkeen julkaistiin Remixes-remixalbumi. Albumin uudet kansainväliset julkaisut olivat aiemmin Venäjällä julkaistu Prostiye Dvizhenija (englanniksi "Simple Motions") ja t.A.T.u.:n Euroviisu-kilpailukappale "Ne Ver', Ne Boysia". Kilpailukappaleen esikatseluvideota jouduttiin sensuroimaan, koska se sisälsi materiaalia t.A.T.u.:n aiemmista videoista – muun muassa tyttöjen suutelukohtauksen ja Volkovan masturbointia kylpyhuoneessa. Tytöt olivat kilpailun suuri ennakkosuosikki, mutta lopullinen sijoitus oli kolmas. Tytöt hävisivät vain muutamalla pisteellä voittaja Sertab Erenerille. Vuonna 2009 tytöt esiintyivät Euroviisuissa uudestaan, tällä kertaa eivät kilpailijoina vaan ensimmäisen semifinaalin väliaikanumerossa yhdessä puna-armeijan kuoron kanssa.

Uusi albumi ja tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2003 Euroviisujen jälkeen duo katosi lähes kokonaan julkisuudesta ja monet epäilivät että t.A.T.u. jäi vain lyhyeksi tähdenlennoksi. Tauon aikana Volkova synnytti esikoisensa, Katina jatkoi opiskelujaan ja tytöillä oli reality-ohjelma nimeltään t.A.T.u. v Podnebesnoi. Reality-ohjelman jälkeen Volkova ja Katina erottivat managerinsa Ivan Shapovalovin, koska pitivät hänen tekemäänsä uutta materiaalia liian huonona – toisaalta ollaan huhuttu managerin olleen epäoikeudenmukainen ja pakottaneen t.A.T.u:n tekemään skandaaleita. Uusi manageri Boris Renskij (Shapovalovin entinen liikekumppani) neuvotteli levytyssopimuksen Universal Music Internationalin kanssa neljästä uudesta albumista, joista ensimmäistä duo lähti tekemään Los Angelesiin.

Vietettyään puoli vuotta Los Angelesissa, t.A.T.u:n Dangerous and Moving -albumi ja sen venäjänkielinen versio Lyudi Invalidy olivat valmiina. Englanninkielisen albumin ensimmäisen singlenä julkaistiin All About Us, jonka James Coxin ohjaama musiikkivideo joutui välittömästi sensuroiduksi. Videolla Volkova nousee kadulta tuntemattoman miehen kyytiin ja myöhemmin mies heittää Volkovan lasipöydän läpi ja lyö tätä. Pian Volkova kuitenkin ampuu miehen. Saksassa musiikkivideo sai K-18-leiman ja videosta jouduttiin leikkaamaan kaksi uutta versiota. Samalla kertaa "All About Us" -videon kanssa kuvattiin video kappaleeseen "Ljudi-invalidi". Videossa nähdään muun muassa alkoholin runsasta käyttöä, ryhmäseksiä ja suutelevia mies– ja naispareja, jonka takia video herätti suurta pahennusta Venäjällä.

Dangerous and Moving -albumin seuraavana singlenä julkaistiin Friend or Foe, jonka on kirjoittanut Eurythmicsissä vaikuttanut Dave Stewart. Kappaleeseen vierailevaksi basistiksi palkattiin Sting ja singlen promokuvat on ottanut Bryan Adams. Kappaleen videosta ei tarkoituksella tehty shokeeraavaa, vaan se poikkeaa rauhallisuudellaan huomattavasti duon aikaisemmasta filmografiasta. Friend or Foe jäi vähäisellä listamenestyksellään pettymykseksi. Alkuvuodesta 2006 kalifornialainen rap-ryhmä Flipsyde lainasi kappaleeseensa "Happy Birthday" taustat ja kertosäkeen t.A.T.u.:n "Gomenasai"-kappaleesta ja heidän cover-versiostaan tuli suuri menestys Keski-Euroopassa. t.A.T.u. ja Flipsyde esiintyivät yhdessä erilaisissa televisio-ohjelmissa ja konserteissa. Seuraavana singlenä tytöt julkaisivat Gomenasain, mutta singlen listamenestys jäi lähes olemattomaksi, eikä kappaletta julkaistu singlenä useissa maissa. Huhtikuussa 2006 Venäjällä alkoi uusi Tatun elämää seuraava realitysarja Tatu Expedition. Neljäntenä Dangerous and Moving -albumin singlenä oli tarkoitus julkaista Loves Me Not, mutta se jäi kuitenkin julkaisematta.

t.A.T.u. esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa tammikuussa 2006, jolloin he lauloivat radioasema NRJ:n järjestämässä NRJ Radio Awards -tapahtumassa, sekä heinäkuussa 2006 Seinäjoella järjestetyssä Vauhtiajot-tapahtumassa.

11. syyskuuta 2006 julkaistiin duon ensimmäinen kokoelmalevy. Kokoelman julkaisu ja huhut yhtyeen ja levy-yhtiön välirikosta herättivät epäilyksiä duon hajoamisesta, mutta Volkova ja Katina kiistivät asian. Syksyllä 2006 he ilmoittivat, että he aloittavat uusien albumien levyttämisen keväällä 2007. Uuden levyn venäjänkielinen nimi tulee olemaan (Upravlenije Otbrosami ja englanninkielinen Waste Management. Uusi single Belyi Plashchik julkaistiin 29. marraskuuta 2007. Alun perin venäjänkielinen albumi piti julkaista joulukuun 25. päivä vuonna 2007, mutta julkaisua siirrettiin Julia Volkovan synnytyksen takia. Toukokuussa julkaistiin levyn uusi single 220, joka on pääasiassa Volkovan laulama. Uusi albumi, "Vesyolye Ulybki" (engl. Happy Smiles), julkaistiin 21. lokakuuta 2008. Vuonna 2011 maaliskuun lopussa duo ilmoitti hajoavansa. [1]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 t.A.T.u. yhdistyi konsertin ajaksi romanialaisessa TV-ohjelmassa, jossa he esittivät kappaleet "All The Things She Said" ja "All About Us". Myöhemmin vuonna 2013 he tekivät muutamia keikkoja Venäjällä ja Ukrainassa. He tekivät myös yhdessä Snickers-mainoksen Japanissa ja esittivät siellä kappaleensa "All The Things She Said" mainoksen esitystilaisuudessa. t.A.T.u. on julkisesti kertonut Romanian konsertin jälkeen miettivänsä paluuta. Julia Volkova kertoi heidän päättäneen palaavansa, mutta pian hän kertoi, ettei tämä olekaan totta. Lena Katina työsti tällä hetkellä omaa sooloalbumiaan ja on maininnut, että tämä on hänen pääprioriteettinsa ja että jos t.A.T.u. tekee jotain tulevaisuudessa, se tulee olemaan vain pientä sivuprojektia. Julia Volkovalla puolestaan on ongelmia kurkkunsa kanssa, joka saattaa estää paluun ja mahdollisesti myös oman soolouransa jatkamisen. Vuoden loppupuolella lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa he kävivät esiintymässä muutamissa tapahtumissa. Vuonna 2014 alkupuolella t.A.T.u. esiintyi Sotshin olympiakisoissa. 11.2.2014 t.A.T.u.:n Facebook-sivuilla julkaistiin kuvan kera tieto, että t.A.T.u. esittelee perjantaina 14.2.2014 uuden singlen ja esittää sen "Big Love Show":ssa Moskovassa. Kappale esitettiin yhdessä venäläisen räppärin Legalizen kanssa ja sille kuvattiin myöhemmin myös video. Kappaleen studioversio saa ensi-iltansa Venäjällä 23.2.2014, vaikka Katina on ilmoittanut katkaisevansa kaiken yhteyden Volkovaan kiristyksen ja painostuksen vuoksi. Katinan päätöksen myötä t.A.T.u.:n tulevat konsertit peruttiin..

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ya sošla s uma (Я сошла с ума, 2000)
 • Nas ne dogonjat (Нас не догонят, 2001)
 • 30 minut (30 минут, 2001)
 • Prostye dvizheniya (Простые движения, 2002)
 • All the Things She Said (2002)
 • Not Gonna Get Us (2003)
 • Ne ver', ne bojsya (Не верь, не бойся, 2003)
 • 30 Minutes (2003, Promo-julkaisu)
 • How Soon Is Now? (2003)
 • Lyudi Invalidy (Люди Инвалиды, 2005)
 • All About Us (2005)
 • Friend or Foe (2005)
 • Gomenasai (2006)
 • Loves Me Not (2006, Promo-julkaisu)
 • Belyj Plaschik (Белый плащик, 2007)
 • 220 (2008)
 • You and I (2008)
 • Snegopady (2009)
 • Snowfalls (2009, englanninkielinen versio singlestä Snegopady)
 • Lyubov' v kazhdom mgnovenii (Любовь в каждом мгновении, 2014)

Kaikista muista singleistä paitsi kappaleesta "You and I" on tehty myös musiikkivideo.

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Screaming for More (2003)
 • Anatomy of Tatu (dokumentti, 2004)
 • The Best (2006)
 • Truth: Live in St. Petersburg (live, 2006)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]