Suomyrttikasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomyrttikasvit
Morella cerifera (syn. Myrica cerifera)
Morella cerifera (syn. Myrica cerifera)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Streptophyta
Kaari: Versokasvit Embryophyta
Alakaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Luokka: Siemenkasvit Spermatophyta
Alaluokka: Koppisiemeniset Angiospermae
Lahko: Fagales
Heimo: Suomyrttikasvit Myricaceae
Kunth, nom. cons.
Synonyymit
  • Canacomyricaceae Doweld
Suomyrttikasvien levinneisyys
Suomyrttikasvien levinneisyys
Suvut
Katso myös

  Suomyrttikasvit Wikispeciesissä
  Suomyrttikasvit Commonsissa

Suomyrttikasvit[1] eli norkkomyrttikasvit (Myricaceae) on pieni kasviheimo, joka kuuluu koppisiemenisten Fagales-lahkoon, ja on siten pyökki- ja koivukasvien sukulainen. Suomyrttikasvit eivät ole kovin läheistä sukua myrttikasveille (Myrtaceae), sillä ne kuuluvat eri kasvilahkoihin.

Kanarianmyrtti (Myrica faya, syn. Morella faya)

Suomyrttikasvit ovat puuvartisia kasveja, joiden juurissa on usein typpeä yhteyttäviä bakteereita. Kasveja peittävät aromaattiset rauhaset. Lehdet sijaitsevat kierteisesti ja ovat yksinkertaisia, harvoin syvään pariliuskaisia. Kukat ovat yksineuvoisia ja sijaitsevat kaksi- tai yksikotisesti. Emikukissa on yhdislehtinen sikiäin, joka on kehänalainen, ja jossa on yksi siemenaihe pohjaistukassa. Hedelmä on luumarja. Siemen on paksukuorinen, ja siinä on enintään niukka endospermi eli siemenvalkuainen.[2]

Heimon levinneisyys on hajanainen ja lajeja kasvaa Amerikassa, Länsi-Euroopassa, Itä-Afrikassa ja Itä-Aasiassa[2]. Suomessa kasvaa yksi heimoon kuuluva laji: suomyrtti (Myrica gale).

Suomyrttikasvit kuuluvat yhdessä jalopähkinäkasvien (Juglandaceae) ja Rhoipteleaceae-heimon kanssa yhteiseen kladiin Fagales-lahkossa. Kladin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa puusolukon kiteitä sisältävät soluketjut, kilpimäiset rauhaskarvat, lehtien korvakkeettomuus, yksi kukka kunkin suojuslehden hangassa ja vain yksi siemenaihe kussakin emikukassa.[2]

Tuoksumyrtti (Comptonia peregrina)

Suomyrttikasvien 57 lajia kuuluvat neljään sukuun:[2]

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. a b c d Stevens 2001–, viitattu 9.1.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]