Suomen kansainväliset valmiusjoukot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen kansainväliset valmiusjoukot on joukko reserviläisiä, jotka koulutetaan kansainvälisiin rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtäviin varusmiespalveluksensa loppupuolella. Koulutukseen valitaan halukkaiden heinäkuun saapumiserän varusmiesten joukosta kielitaitoisia, hyväkuntoisia ja paineensietokykyä osoittaneita sotilaita. Valmiusjoukko aloitti toimintansa vuonna 1996 ja ensimmäiset Valmiusjoukoissa koulutetut sotilaat aloittivat rauhanturvaajapalveluksensa vuonna 1999 Kosovossa.

Vuonna 2013 valmiusjoukkoon pyrki ennätykselliset 773 hakijaa, joista 34 naisia.[1] Vuonna 2011 hakijoita oli 540, ja vuonna 2010 525. Hakijoista valitaan valmiusjoukkoon noin 200 henkilöä hakemuksen, fyysisen kunnon testien, soveltuvuustestien, kielikokeen sekä haastattelun perusteella.[2] Fyysisen kunnon testi koostuu lihaskuntotestistä ja Cooperin testistä sekä lisäksi hakijoita testataan evakuointitestissä, jossa noin 55 kilogramman painoista nukkea on kannettava 150 m:n matka.

Pääasiassa Porin prikaatissa annettava valmiusjoukkokoulutus sisältää muun muassa ajoneuvo- ja jalkapartiointia, englanninkielistä radioviestintää, henkilö-, ajoneuvo- ja taloetsintää, yhteistoimintaa helikopterien kanssa, voimankäyttöä sekä pienpartiotaktiikkaa. Näiden lisäksi ampuma-, ensiapu- ja miinanraivaamiskoulutukset ovat laajempia verrattuna tavalliselle jalkaväkitaistelijalle annettavaan koulutukseen. Jokainen valmiusjoukoissa palveleva sotilas saa myös jonkun tietyn koulutuksen. Jääkäri-, tiedustelu-, pioneeri-, sotilaspoliisi-, panssarintorjunta-, kranaatinheitin-, tulenjohto- ja viestikoulutukseen erikoistuvat sotilaat palvelevat Porin prikaatissa Säkylässä sekä suojelukoulutukseen erikoistuvat sotilaat Pioneerirykmentissä Keuruulla. Jokainen valmiusjoukon sotilas saa lisäksi vähintään aliupseerikoulutuksen, joiden lisäksi osa koulutetaan myös reservin upseereiksi

Varusmiespalveluksen lopuksi valmiusjoukkoon koulutetut voivat allekirjoittaa vapaaehtoisen toimintavalmiussitoumuksen. Tavoitteena on saada valmiusjoukot 7 päivän lähtövalmiuteen.

Valmiusjoukon sotilaat käyttävät ulkoisena tunnusmerkkinä oliivinvihreässä baretissaan kultaista kruunupäistä leijona-kokardia, joka ansaitaan suorittamalla SKVJ-palvelukseen kuuluva barettimerkkikoe. Valmiusjoukon ajoneuvot oli Suomessa ja kansainvälisissä harjoituksissa usein merkitty FRDF-tekstillä (Finnish Rapid Deployment Force). Nykyään FRDF-tekstiä ei enää käytetä. Valmiusjoukon tunnuslause on "Look good, do good!" (Näytä hyvältä, tee hyvää!).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.hs.fi/kotimaa/a1366203138491
  2. Aiempaa useampi haluaa kansainvälisiin joukkoihin. Länsi-Suomi, 10.2.2011, 106. vsk, nro 40, s. 5. suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.