Business College Helsinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Business College Helsinki
Suomen liikemiesten kauppaopisto
Sijainti Rautatieläisenkatu 5, Helsinki
Tyyppi Ammattioppilaitos
Perustettu 1881 (HKOL) ja 1898 (SLK)
Opiskelijoita n. 2800
Verkkosivut

Business College Helsinki, joka käyttää nimestään myös lyhennettä BC, (ent. Suomen Liikemiesten Kauppaopisto[1]) on Helsingissä toimiva yksityinen kaupallisen alan ammatillinen oppilaitos. Business College Helsinki on Suomen kolmanneksi vanhin kaupan ja hallinnon alan oppilaitos ja Helsingissä se on alansa vanhin. Se muodostettiin 1. elokuuta 2009, kun Suomen Liikemiesten Kauppaopisto - Atk-instituutti ja Helsinki Business College yhdistyivät. Oppilaitosta ylläpitää Helsinki Business College Oy, jonka omistavat Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö ja Helsingin seudun kauppakamari tasaosuuksin.[2]

Business College Helsingissä on opiskelijoita yhteensä noin 2800 (joista noin 1000 aikuiskoulutuksessa) ja työntekijöitä noin 130. Oppilaitoksella on yksi toimipiste Helsingissä, Pasilassa osoitteessa Rautatieläisenkatu 5.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston edeltäjistä Suomen Liikemiesten Kauppaopisto perustettiin vuonna 1898 ja Helsingin kauppaoppilaitos vuonna 1881. Molempien kantaoppilaitosten perustajissa on ollut aikansa vaikuttavia liikemiehiä ja poliitikkoja, jotka ovat halunneet nostaa kauppaopetuksen tasoa Suomessa.

Suomen Liikemiesten Kauppaopisto perustettiin 1898 antamaan korkeampaa, kolmevuotista liikesivistystä suomen kielellä. Ylläpitomuodoksi valittiin osakeyhtiö. Varsinainen perustava yhtiökokous kutsuttiin koolle 16.4.1898. Osakeyhtiön perustivat 18 huomattavaa suomenmielistä liikemiestä ja kulttuurivaikuttajaa, mm. Valter Ahlström, Karl Alfred Brander (myöh. Paloheimo), Otto Donner, Karl Gustaf Göös ja Herman Saastamoinen. Suomen Liikemiesten Kauppaopiston ensimmäinen lukukausi alkoi 5.8.1898, oppilasmäärä oli 18. Ensimmäiset opiskelijat saivat päättötodistuksensa keväällä 1901. Tähän joukkoon kuului muun muassa myöhempi ministeri Väinö Tanner, joka kohosi luokan priimukseksi. Oppilaitos sai aluksi vaatimattomat tilat Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa sijainneesta puutalosta, mutta jo ennen kolmannen lukuvuoden alkua vuonna 1900 päästiin siirtymään tilavampaan huoneistoon Korkeavuorenkadulle.

Entinen Suomen Liikemiesten Kauppaopiston rakennus Fabianinkadun varrella.

Muutto Fabianinkadulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1905 ostettiin tontti Fabianinkadulta ja sille rakennettiin jugend-tyylinen koulutalo, joka vihittiin 1907 opiston käyttöön. Suomen Liikemiesten Kauppaopiston ylioppilasluokista muodostettiin vuonna 1911 kauppakorkeakouluosasto, joka oli Suomen ensimmäinen kauppakorkeakoulu. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto perustettiin vuonna 1920. Oppilaat perustivat yhdistyksen jo toisen lukuvuoden alkupuolella 28.10.1899, jonka nimi vakiintui 1913 Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Oppilasyhdistykseksi.

Suomen Liikemiesten Kauppaopisto pääsi muuttamaan 1927 valmistuneisiin uusiin tiloihin Vuorikatu 5:n pihasiipeen. Suomen Liikemiesten Kauppaopistoa ja Kauppakorkeakoulua ylläpitävä Korkeamman Kauppaopetuksen Kannatusosakeyhtiö päätti 1948 myydä koko omaisuutensa, myös koulutalot Fabianinkadulla ja Vuorikadulla, valtiolle rahoittaakseen uuden Kauppakorkeakoulun rakentamisen Runeberginkadulle. Kauppaopiston ylläpitäjäksi perustettiin 1949 Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö, joka vuokrasi opistolle valtiolta sen entisen koulutalon Fabianinkadulla.

Kauppa- ja teollisuusministeriö päätti vuonna 1950 antaa Suomen Liikemiesten Kauppaopistolle normaalikauppaoppilaitoksen aseman. Samana vuonna oppilaitokseen perustettiin työssä käyville opiskelijoille maan ensimmäinen kauppaopiston iltaosasto.

Uudet yhteiset tilat ATK-instituutin kanssa Pasilassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilat Fabianinkadulla alkoivat käydä 1960-luvulla ahtaaksi ja koulun johtokunta päätyi yhdessä 1972 perustetun ATK-instituutin kanssa rakennuttamaan yhteisen koulutalon Pasilaan Helsingin Kaupungilta vuokratulle tontille. Näin perustettiin Kiinteistö Oy Opetustalo ja rakennettiin 15 300 kerrosneliömetrin ja 30 miljoonan markan uudisrakennus. Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan 1978 ja ne ovat Suomen Liikemiesten Kauppaopiston käytössä yhä.

Ammatillisen koulutuksen rakenteita haluttiin uudistaa 1990-luvun alussa ja myös Helsingissä sijaitsevat kauppaoppilaitokset olivat hakemassa ammattikorkeakoulujen kokeilulupia. Tärkeänä syynä oli, että opistoasteisen koulutuksen tuottamaa osaamista ja reagointikykyä työelämän muuttuviin vaatimuksiin haluttiin parantaa. Yhdeksänkymmentäluvun taitteessa Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa päätettiin myös, että kansainvälistyminen nostetaan oppilaitoksen keskeiseksi toimintastrategiaksi. Vuonna 1992 Suomen Liikemiesten Kauppaopisto, ATK-instituutti ja Helsingin Sihteeriopisto aloittivat ammattikorkeakoulukokeilun, joka johti Liiketalouden ammattikorkeakoulu Helian (nykyisin Haaga-Helia) vakinaistamiseen vuonna 1997. Kokeilu koski ylioppilasluokkia, jotka siirtyivät ammattikorkeakouluun. Näin Suomen Liikemiesten Kauppaopisto oli jo toista kertaa historiansa aikana perustamassa korkeakoulua.

Vuosituhanteenvaihteen fuusiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes 30 vuotta toiminut ATK-instituutti fuusioitui Suomen Liikemiesten Kauppaopiston kanssa elokuun alussa 1999. Suomen Liikemiesten Kauppaopisto oli vuotta aiemmin aloittanut uuden toisen asteen datanomikoulutuksen saatuaan tähän kokeiluluvan. Suomen Liikemiesten Kauppaopisto aloitti 2002 kokonaan englanninkielisen toisen asteen merkonomikoulutuksen ensimmäisenä Suomessa.

Vuonna 2007 Helsingin Kauppaoppilaitos Oy ja Suomen Liikemiesten Kauppaopiston säätiö allekirjoittivat uuden oppilaitoksen perustamissopimuksen ja kaksi vuotta myöhemmin 2009 Helsingin kauppaoppilaitos ja Suomen Liikemiesten Kauppaopisto yhdistyivät.

2010-luvun uudistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuusta 2016 lähtien oppilaitoksen kaikki yksiköt ovat toimineet Pasilan Opetustalossa datanomikoulutuksen siirryttyä sinne Vallilasta.

Oppilaitos toteutti vuonna 2018 suuren brändiuudistuksen, jossa oppilaitoksen nimi muutettiin liki 120 vuoden jälkeen Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta Business College Helsingiksi.

Koulutusohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Business College Helsingissä voi opiskella liiketalouden perustutkinnon (merkonomi)[3], tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon (ent. datanomi)[4] tai kaksoistutkinnon (merkonomi- ja ylioppilastutkinto tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto ja ylioppilastutkinto).

Business College Helsingin aikuiskoulutuksessa voi suorittaa liiketalouden perustutkinnon (merkonomi) tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon (ent. datanomi) päiväkoulutuksessa, oppisopimuskoulutuksessa tai iltakoulutuksessa. BCH:n aikuiskoulutus toteuttaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä muuta aikuisille suunnattua täydennyskoulutusta, joka mahdollistaa omassa ammatissa kehittymisen, uralla etenemisen tai uuteen ammattiin siirtymisen. Keskeiset koulutusalueet ovat johtaminen, yrittäjyys, taloushallinto sekä ohjelmointi. Yksikkö tarjoaa myös yrityksille räätälöityä, maksullista koulutusta.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Santonen, P. 1989: Merkuriuksen matkassa – 150 vuotta kauppaopetusta Suomessa 1839–1989.
  • Santonen, P. 1998: Sata vuotta liikesivistyksen kärjessä: Suomen Liikemiesten Kauppaopisto 1898–1998.
  • Santonen, P. 2009: Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiö – Vahva vaikuttaja.
  • Santonen, P. 1996: Kauppaopetuksen edistäjä 1946–1996.
  • Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiön historia

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimimuutos: Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta tulee Business College Helsinki Business College Helsinki. 20.4.2018. Viitattu 31.1.2020.
  2. Helsinki Business College Business College Helsinki. Viitattu 31.1.2020.
  3. Merkonomikoulutus Business College Helsinki. Viitattu 2.2.2020.
  4. Datanomi-koulutus – it-alan koulutus Business College Helsinki. Viitattu 2.2.2020.
  5. Räätälöity koulutus Business College Helsinki. Viitattu 2.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]