Southamptoninsaari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Southamptoninsaari
SouthamptonIslandCloseup.png
Maantiede
Saariryhmä Kanadan arktiset
Vesialue Hudsoninlahti
Pinta-ala 41 214 km²
Valtio
Valtio Kanada
Territorio Nunavut
Väestö
Väkiluku 712
Suurin kaupunki Coral Harbour
Kielet inuktitut
Southamptoninsaari, Nunavut.
Satelliittikuvamontaasi Southamptoninsaaresta.

Southamptoninsaari on suuri saari Hudsoninlahden luoteisosassa Kanadassa. Se on osa Nunavutin territorioon kuuluvaa Kivalliqin aluetta. Saaren pinta-ala on 41 214 km²[1], ja se on pinta-alalla mitattuna maailman 33. suurin saari. Saarella on vain yksi asutuskeskus, 712 asukkaan Coral Harbour. Saari on myös yksi Kanadan harvoista alueista, joilla ei ole käytössä kesäaikaa.

Saaren ainoa liikenneyhteys muuhun Nunavutin territorioon on lentokone. Saarella on yksi lentokenttä, Coral Harbourin lentoasema. Saari on lähes Sveitsin kokoinen, ja siellä ainoat käytännölliset kulkuvälineet ovat moottorikelkka ja koiravaljakko.

Saarella sijaitsevat East Bayn ja Harry Gibbonsin linnustonsuojelualueet, ja ne ovat tärkeitä lumihanhen lisääntymisalueita. Ankarasta ilmastosta huolimatta saarella on runsaasti villieläimiä. Runsaslukuisimpiin lajeihin kuuluvat jääkarhut, mursut, norpat, tunturihaukat, sekä harvinaisempana muuttohaukka.

Historiallisesti Southamptoninsaari on kuuluisa jo sukupuuttoon kuolleista alkuperäiskansan asukkaista, sadlemiut ja sallirmiut -inuiteista. Molemmat kansat olivat viimeisiä jäänteitä Dorsetin kulttuurin tuniit -inuiteista, nykyisten inuitien esi-isistä. Tuniitit kuolivat sukupuuttoon muutamassa viikossa vuonna 1902 epidemian vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]