Somatotyypit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Somatotyypit ovat yhdysvaltalaisen psykologin W. H. Sheldonin määrittelemiä ihmisen vartalotyyppejä. Kirjassaan Atlas of Men (1945) Sheldon esittää luokittelujärjestelmän, jossa hän luokittelee ihmiskehot kolmeen ryhmään; ektomorfiseen, mesomorfiseen ja endomorfiseen. Sheldonin tyypittelyssä ihminen on harvoin puhdas yhden somatotyypin edustaja, yleensä ihmisissä on hänen mukaansa piirteitä eri vartalotyypeistä.

Sheldon liitti vartalotyypitykseensä myös luonteenpiirteitä. Lihavuuteen taipuvainen endomorfi on seurallinen ja mukavuudenhaluinen. Pitkä ja hoikka ektomorfi viihtyy sosiaalisten kontaktien sijaan paremmin kirjojen seurassa ja lihaksikas mesomorfi on rohkea, jäykkä ja tunteeton luonne. Nämä Sheldon näki kuitenkin vain yleistyksinä, ja harva oli hänen mukaansa lajityyppinsä puhdas edustaja.

Nykyään Sheldonin käsityksiä ei enää pidetä tieteellisinä.[1]

Vartalotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ektomorfi (leptosomi) on hoikka ja pitkä, myös lantio ja hartiat ovat kapeat. Tällaisen vartalotyypin edustajan on vaikea kasvattaa lihasmassaa tai saada lisää painoa. Sheldonin mukaan ektomorfisella henkilöllä hermokudos on hallitseva kudos.

Ektomorfit ovat yleensä notkeita ja he omaavat hyvät valmiudet kestävyyslajeihin. Aerobisen liikunnan sijaan puhtaan lajityypin edustajan kannattaa panostaa kuntosaliharjoitteluun.

Endomorfi (pyknikko) on luonnostaan pyöreä ja kerää helpommin rasvakudosta kuin muut vartalotyypit. Toisaalta endomorfin on muita vartalotyyppejä helpompaa lisätä sekä venyvyyttä että lihasvoimaa tasaisesti.

Kehon painopiste on vatsan ympärillä ja luusto on normaali tai hento. Kyseisen vartalotyypin edustaja lihoo helposti, ja hänen on vaikea laihtua. Endomorfisella dominoivat umpieritystoimintaa säätelevät kudokset.

Mesomorfilla (atleetti) on ruumiinrakenteen tyyppi, joka kuuluu William Sheldonin luomaan vanhentuneeseen ruumiinrakenteen tyyppiin. Sille on luonteenomaista vahvat luut ja lihaksikkuus. Sheldonin mukaan rakenteeseen liittyy somatononinen persoonallisuus.[2] Sitä hallitsevat kudokset ovat lihakset ja sidekudos. Puhdas lajityypin edustaja on lihaksikas ja hänellä on voimakas luusto. Rasvaprosentti on yleensä alhainen.

Mesomorfille lihasta kertyy helposti, mutta venyvyyden kanssa on ongelmia. Vartalotyypille suositeltavia liikuntamuotoja ovat aerobiset ja liikkuvuutta lisäävät lajit.

Verisuonten laajeneminen ja supistuminen tapahtuu erittäin nopeasti ja siksi heitä harvoin huimaa. Tästä syystä atleetti kestää hyvin myös kylmää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nude Photos Are Sealed At Smithsonian New York Times. 21.1.1995. Viitattu 1.1.2014.
  2. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 173, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]