Sodankylän geofysiikan observatorio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sodankylän geofysiikan observatorio
Main building of SGO and FMI ARC.JPG
Järjestö Oulun yliopisto
Sijainti Sodankylä, Suomi
Koordinaatit 67°22′N 26°38′E / 67.37°N 26.63°E / 67.37; 26.63
Perustettu
Kotisivu Http://www.sgo.fi
Sodankylän geofysiikan observatorion - POLAR STATION (1894)

Sodankylän geofysiikan observatorio (lyhenne SGO) on Sodankylässä toimiva geofysiikan mittauksia ja tutkimusta tekevä Oulun yliopiston erillisyksikkö. Observatoriolla on mittauslaitteita 19 eri paikkakunnalla ympäri Suomea sekä Pohjois-Skandinaviassa. Geofysiikan observatorio on toiminut Sodankylän alueella vuodesta 1914 lähtien. Alkujaan Suomalainen Tiedeakatemia perusti observatorion Sodankylään vuonna 1913. Vuodesta 1997 lähtien Sodankylän geofysiikan observatorio on toiminut Oulun yliopiston alaisuudessa valtakunnallisena erillislaitoksena.

Observatorion johtaja on Esa Turunen.

Observatorion pääasiallisena tutkimusalueena on geofysiikka, eli tutkimuksen kohteena on maapallon ja sitä ympäröivän lähiavaruuden fysikaalinen rakenne ja toiminta. Observatoriossa tutkitaan muun muassa maan magneettikenttää, kosmista radiokohinaa, magneettisia pulsaatioita ja kosmista säteilyä. Lisäksi observatoriolla rekisteröidään maanjäristyksiä seismometrillä sekä tutkitaan revontulia ja niiden vaikutusta eri osa-alueisiin.

SGO sijaitsee Tähtelä-nimisellä alueella kuutisen kilometriä Sodankylän keskustasta etelään. Samalla alueella toimii myös Ilmatieteen laitoksen yksikkö, Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus, joka havainnoi ja tutkii ilmakehän ja lähiavaruuden vuorovaikutusilmiöitä yhteistyötä SGO:n kanssa[1][2].

SGO 100 vuotta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2013 observatorio täytti 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi observatorio järjesti mm. luentosarjan, jossa luennoitsijana oli mm. Esko Valtaoja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arktisten alueiden mittausta Sodankylässä, Ilmatieteen laitos, viitattu 11.10.2015
  2. Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus, Ilmatieteen laitos, viitattu 11.10.2015
  3. Sodankylän geofysiikan observatorion 100-vuotisjuhlallisuudet, Oulun yliopisto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]