EISCAT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva Kiirunan EISCAT-tutkasta (halkaisija 32m)

EISCAT eli European Incoherent Scatter Scientific Association on kansainvälinen tutkimuslaitoksen yhteenliittymä, joka tekee tristaattisella ISR-tutkajärjestelmällä mittauksia, joilla tutkitaan ionosfääriä ja plasmasfääriä.

Järjestelmällä voidaan seurata esimerkiksi asteroideja[1] ja revontulia.[2]

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkat sijaitsevat Kiirunassa, Sodankylässä ja Tromssassa. Tutkajärjestelmän lähetin on suuritehoinen, megawattiluokan pulssimoduloitu tutka.

Lisäksi järjestelmään kuuluu Tromssassa sijaitseva radiolähetin, jolla ionosfääriä lämmitetään sekä jatkuvasti ionosfääriä tarkkaileva tutka-asema Huippuvuorilla. [3] 2010-luvulla EISCAT on suunnitellut mittausjärjestelmänsä uudistamista EISCAT-3D:ksi.[4] Marraskuussa 2022 uutisoitiin uuden Eiscat 3D -järjestelmän etenemisestä. Vanhat isot antennit korvataan 10 000 mi­ni­an­ten­nin ken­täl­lä parin vuoden sisällä. Uuden Eiscat 3D:n hinnaksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa. Tutka-asemat sijoittuvat Suomessa Kaaresuvantoon, Ruotsissa Abiskon lähelle Kaiseniemeen ja Norjassa Skibotniin, jonne tulee myös lähetin.[5]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EISCAT Sodankylä

Organisaatio on monikansallinen; sen jäsenmaita ovat Japani, Kiina, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Suomen osallistumisen rahoittaja on Suomen Akatemia.

Vuonna 2010 tohtori Esa Turunen johti EISCATia. Tällä hetkellä (2022) Eiscatin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii Oulun yliopiston professori Anita Aikio.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]