Slivovits

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erilaisia pulloja slivovitsiä.

Slivovits on vahva, väritön alkoholijuoma, jota valmistetaan luumuista tai kriikunoista tislaamalla.[1]

Slivovits on brandy-tyyppinen juoma, ja sitä kutsutaankin joskus englanniksi nimellä plum brandy ('luumubrandy'). Slivovits kuuluu rakia-alkoholijuomiin.

Slivovits tulee alun perin Balkanilta. Nimi tulee slaavilaisesta luumua tarkoittavasta sanasta šljiva tai sliva. Valmistus keskittyy Albaniaan, Bosnia-Hertsegovinaan, Bulgariaan, Kroatiaan, Pohjois-Makedoniaan, Romaniaan, Serbiaan ja Montenegroon sekä Tšekin tasavaltaan, Slovakiaan ja Puolaan. Vähäisissä määrin sitä tehdään myös Itävallassa, Saksassa, Unkarissa ja Italiassa. Romanian unkarilaiskylissä slivovitsiä valmistetaan kotituotantona.

Slivovits on Serbian ja useimpien muiden Balkanin slaavilaisten valtioiden kansallisjuoma. Alkoholipitoisuus voi vaihdella 25–70 %:n välillä, mutta useimmat kaupalliset tuotteet ovat vahvuudeltaan 40–45 %.

Slivovits liittyy vahvasti aškenasijuutalaisten Pesah-pääsiäisen viettoon, sillä juoma valmistetaan košer-periaatteiden mukaisesti. Pesah-juhlassa ei käytetä viljaperäisiä tuotteita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Slivovits.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.