Skort

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Skort (tai shortsihame[1]) ovat shortsit, joissa on päällekkäinen kangaspaneeli, joka on tehty muistuttamaan hameen peittävää etu- ja takapuolta, tai lyhyt hame, jonka alle on piilotettu integroidut shortsit (niitä voidaan kutsua myös urheiluhameiksi).[2]

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golfaaja Zakiya Randall skortissa.

Kielellisesti se on lyhenne englanninkielisistä sanoista skirt ja shorts. Skortseja käytetään erityisesti urheilussa, kuten golfissa, jääkiekossa tai ulkoilussa, kuten vaelluksella ja retkeilyssä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahockey-pelaaja, jolla on skortti osana peliasua.

Vaikka jotkin housuhame-nimellä myytävät vaatekappaleet muistuttavat lyhyitä housuja, ollakseen skortsit niiden on näytettävä hameilta. Ne eroavat housuista tai shortseista sen perusteella, että niiden leikkaus on alhaalta (päärme) vyötärön kohdalta leveämpi kuin vyötäröltä.

Alun perin "housuhameiksi" kutsutut skortsit kehitettiin, jotta ne antaisivat enemmän vapautta harrastuksiin (kuten urheiluun, puutarhanhoitoon, siivoukseen tai pyöräilyyn) ja antaisivat hameen ulkonäön. Aluksi skortseja ei pidetty sopivina käytettäväksi minkään muun kuin urheilutoiminnan aikana.[3]

Montgomery Ward väitti vuoden 1959 kevät/kesä-kuvastossaan keksineensä vaatteen, jota he kutsuivat skortiksi. Se oli lyhyt veitsenterävä tai harmonikkaan laskostettu hame, jonka alle oli kiinnitetty alushousut. Vuosia myöhemmin termiä käytettiin shortseihin, joiden etupuolella (ja usein myös selässä) oli kangasläppä, joka teki vaatteesta hameen näköisen. Viime vuosina termi skortti on annettu mille tahansa hameelle, johon on kiinnitetty shortsit.

Edeltäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skortsien alkuperä voi liittyä aikaisempiin vaatekappaleisiin, kuten bloomereihin ja jupe-culotteihin, joiden suosio kasvoi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa huolimatta siitä, että yleinen yleinen yleinen paheksunta kohdistui siihen, että naiset käyttivät housuja.[4] Vuonna 1911 Paul Poiret valmisti useita malleja, jotka olivat yhdistelmä hameista ja housuista, ja ne tulivat tunnetuiksi nimellä jupe-culottes tai haaremihousut.[5] Samoin kuin skortsit, culottesiin liittyy erilaisia tyylejä, jotka voivat näyttäytyä housujen ja hameiden risteytymänä.[6] Skortsit eroavat toisistaan siten, että ne ovat rakenteeltaan shortsit, joiden päälle on laitettu materiaalia, joka saa sen näyttämään hameelta.

Naisten urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sortsit ovat suosittuja urheilulajeissa, kuten maahockey, tennis, golf, keilailu ja camogie, ja ne ovat usein osa tyttöjen urheiluasuja.

Ensimmäisen huomionarvoisen hameen kaltaisen vaatteen käytti tennisasuna espanjalainen pelaaja Lilí Álvarez, joka käytti Wimbledon-ottelussaan vuonna 1931 hameen näköiseksi muotoiltuja culottes-housuja.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: skort.
  1. Shortsihame Sanakirja.org. Viitattu 7.4.2023.
  2. Culottes Skirt is a Skort apparelsearch.com. Viitattu 29.1.2019. (englanniksi)
  3. a b How the Skort Went From Rebellious Garment to Athleisure Staple 21.9.2017. Atlas Obscura. Viitattu 29.1.2019. (englanniksi)
  4. Women And Pants: A Timeline Of Fashion Liberation 2019-03-08. HuffPost. (englanniksi)
  5. Milbank, Caroline Rennolds: Paul Poiret LoveToKnow. Viitattu 9.6.2021. (englanniksi)
  6. Borrelli-Persson, Laird: The Ups and Downs of Culottes vogue.com. 16.9.2019. Viitattu 9.6.2021. (englanniksi)
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.