Camogie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Camogie.jpg

Camogie on yksinomaan naisille tarkoitettu kepein ja palloin pelattava ulkoilmalaji. Kaksi 15-hengen joukkuetta pelaa siinä toisiaan vastaan, ja laji muistuttaa lähinnä irlantilaisten miesten lajia hurling. Camogie on ollut olemassa vuodesta 1904, ja sitä pelaa yli 100 000 pelaajaa 550 seurassa pääasiassa Irlannissa, mutta myös ympäri Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Australiaa.

Camogie-ottelut pelataan 130–145 metrin mittaisilla kentillä, jotka ovat 80–90 metriä leveitä, eli hieman suurempia kuin jalkapallokentät. Camogien pelaajat käyttävät pallon lyömiseen leveäpäistä saarnesta valmistettua keppiä, jota kutsutaan nimellä ”camán”. Pelaajat käyttävät keppiä kuljettaakseen pallon vastustajan maaliin tai joukkuetoverilleen. He saavat ottaa pallon kiinni ja juosta maksimissaan viisi askelta pallon kanssa. Pisteitä saadaan, kun pallo menee vastustajan H:n muotoiseen maaliin vastustajan maaliviivalla. Kun pallo menee H:n viivan yli, maalintekijä saa kolme pistettä.

Irlannissa vuosittain järjestettävä Camogien mestaruusottelu, ”All Ireland Camogie Championship”   jossa Irlannin Camogie-joukkueet sen 32 maakunnasta pelaavat ulkomailta tulevia joukkueita vastaan   houkuttelee paikalle noin 35 000 katsojaa, minkä lisäksi kisat näytetään Irlannin kansallisessa televisiossa. Euroopan maakuntahallitus (The European County Board) järjestää camogieta Manner-Euroopassa.