Siskonmakkara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keitto, johon raaka siskonmakkaramassa on puristettu ulos kuorestaan. Muina aineina on käytetty perunaa, porkkanaa, purjoa ja lanttua.

Siskonmakkara on makkara, jota myydään raakana (joskus pakastettuna) makkaramassana ja kypsennetään ennen ruokailua.[1] Nykyään siskonmakkaraa on saatavana myös kypsänä einestuotteena.[2] Alkujaan siskonmakkarat on tehty lampaan suoleen, nykyisin jopa muoviin[3].

Siskonmakkaran nimen lähtökohta on ranskan sana saucisse = 'makkara', josta saksalainen Sausischen, josta edelleen ruotsin siskonkorv, muinoin susiskon.[3]

Ruokalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin siskonmakkarasta tehtävä ruokalaji on siskonmakkarakeitto, jossa makkarat kypsyvät keittoliemessä ja maustavat samalla liemen. Jos makkara on tehty luonnonsuoleen tai muuhun syötävään, makkarat voi pilkkoa kuorineen, jolloin ne pursuvat Jaakko Raholan mukaan hauskasti keitossa. Muuten ne pursotellaan keittoon möykkyinä.[3] Keitossa on kirkas liemi ja makkaran lisäksi siinä on peruna- ja juureskuutioita. Mausteina käytetään esimerkiksi liemikuutioita, persiljaa ja mauste- tai mustaapippuria.

Siskonmakkarasta voi tehdä myös muun muassa makkarastroganoffia tai makaronilaatikkoa, jossa on jauhelihan tilalla siskonmakkaraa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MTV Värikäs Arki
  2. Siskonmakkarapyörykät 400 g Saarioinen. Viitattu 19.9.2012.
  3. a b c Rahola
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.