Sirius Passet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sirius Passet on kambrikautinen fossiiliesiintymä, jossa esiintyy erityisen paljon pehmeäkuoristen, tavallisesti fossiloitumattomien, eläinten jäänteitä. Se sijaitsee J.P. Kochin vuonon itärannalla, Grönlannin pohjoisrannikolla. Sirius Passetin löysi geologinen retkikunta vuonna 1984. Esiintymää ovat tutkineet erityisesti paleontologit Simon Conway Morris ja John Peel, jotka ovat tehneet paikalle tutkimusmatkoja vuosina 1987 (Morris), 1989, 1991 ja 1994. Sirius Passetista on kerätty tutkimustarkoituksiin yli 10 000 fossiilia ja lajiston analysointi on yhä kesken.

Verrattuna toiseen tunnettuun pehmeäkuorisia eläimiä sisältävään kambrikautiseen fossiiliesiintymään, kanadalaiseen Burgess Shaleen, Sirius Passetin fauna on 10–15 miljoonaa vuotta vanhempaa sijoittuen ehkä lähemmäs Chengjiangista löydettyjä fossiileja. Geologisten merkkien perusteella Sirius Passetin eliöstö on elänyt melko syvässä vedessä kaukana rannikolta.

Useimmat Sirius Passetista löydetyt lajit ovat niveljalkaisia tai sienieläimiä, mutta mukana on myös lonkerojalkaisia ja hyoliittejä. Trilobiittilajeja on löydetty vain kaksi, kun esimerkiksi Burgess Shalesta niitä tunnetaan yli kaksitoista. Tunnetuimpia löydöksiä ovat

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.