Burgess Shale

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Walcott Quarry.
Marrella splendens on erityisen runsas Burgess Shalen esiintymässä

Burgess Shale on fossiiliesiintymä Kanadan Kalliovuorilla, Yohon kansallispuistossa. Burgess Shalen esiintymä sisältää maailman vanhimpien (505 miljoonaa vuotta vanhojen) pehmeärakenteisten eläinten fossiileja ja se on tärkeimpiä kambrikautisia fossiiliesiintymiä. Burgess Shalen löysi vuonna 1909 Smithsonian-instituutin esimies Charles Doolittle Walcott.

Burgess Shale on poikkeuksellinen siksi, että siellä runsaat pehmeäkuoriset eliöt eivät yleensä fossiloidu. Erityisen merkittävä se on myös siksi, että eesiintymästä on löydetty 20–30 ennestään tuntematonta niveljalkaista, joita ei ole pystytty sijoittamaan mihinkään nykyisistä ryhmistä. Myös kokonaan uusia pääjaksoja on löytynyt useita, ja osa eliöistä on ulkomuodoltaan varsin mielikuvituksellisia. Tunnetuimpia niistä on Hallucigenia sparsa. Pikaia gracilens on myös merkittävä, sillä se on selkäjänteisten ensimmäinen tunnettu edustaja.

Burgess Shalen saviliuskeesta on kerätty yhteensä yli 70 000 yksilöä 33 520 laatalta. Näytteistä 88 % on eläimiä ja lähes kaikki loput erilaisia leviä. Kaikista näytteistä noin 90 % on sijoitettu Washingtoniin Walcottin kokoelmaan.

Burgess Shale on suosittu patikointikohde, mutta fossiilien kerääminen alueelta on ehdottomasti kiellettyä.

Burgess Shalen eläimistöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Burgess Shale.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuuslähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stephen Jay Gould: Ihmeellinen elämä; Burgessin esiintymä ja historian kulku.. Art House, 1991. ISBN 951-884-088-1.