Mazon Creek

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mazon Creekin fossiileja löydetään Illinoisista Yhdysvalloista. Fossiilit löytyvät rautakonkreetioista, jotka ovat muodostuneet noin 300 miljoonaa vuotta sitten kivihiilikaudella. Konkreetiot ovat säilyttäneet sekä kasveja, että kovakuoriaisia ja pehmeäruumisiia eliöitä, jotka eivät normaalisti fossiloidu.

Kasvisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mazon Creekistä on löydetty yli 400 kasvilajin fossiileita ainakin 130 suvusta. Lajien todellista määrää on kuitenkin vaikea arvioida.

Mazon Creekin kasvisto sisältää runsaasti muuan muassa saniaisia.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mazon Creekistä on tunnistettu fossiileja yli 320 eri eläinlajista. Eläimistö on jaettu kahteen ryhmään: merelliseen Essexin faunaan ja maalla ja makeassa vedessä eläneeseen Braidwoodin faunaan.

Essexin fauna sisältää meduusoja, katkarapuja, kotiloita, simpukoita, meriskorpioneja ja skorpioneja.

Braidwoodin fauna sisältää hyönteisiä, tuhatjalkaisia, skorpioneja, hämähäkkejä, makean veden kaloja, katkarapuja ja molukkirapuja.

Faunan tunnetuin eliö on Tullimonstrum gregarium, joka on nimetty löytäjänsä Francis Tullyn mukaan. Tullimonstrum on Illinoisin osavaltion virallinen fossiili.

Katso lisäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stephen A. Schellenberg, "Mazon Creek: preservation in late Paleozoic deltaic and marginal marine environments" in Walter Etter, James W. Hagadorn, Carol M. Tang, David J. Bottjer, editors, Exceptional Fossil Preservation: A Unique View on the Evolution of Marine Life (Columbia University Press) 2002
  • Charles W Shabica, Andrew A Hay editors. Richardson's Guide to the Fossil Fauna of Mazon Creek.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]