Sinivihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinivihvilä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: inflexus
Kaksiosainen nimi

Juncus inflexus
L.

Synonyymit
  • Juncus glaucescens
  • Juncus glaucus
  • Juncus pallidus
  • Juncus tenax
Katso myös

  Sinivihvilä Wikispeciesissä
  Sinivihvilä Commonsissa

Sinivihvilä (Juncus inflexus) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen, suurikokoinen sekä tiiviisti mätästävä vihvilälaji. Sinivihvilä muistuttaa kasvutavaltaan röyhyvihvilää (Juncus effusus) ja keräpäävihvilää (Juncus conglomeratus).[2]

Sinivihvilän varret voivat kasvaa noin metrin korkuisiksi ja ne ovat väriltään siniharmaita. Varsien tyvillä on kiiltävän mustanruskeat lehtitupet, mutta sinivihvilällä ei ole varsinaisia lehtiä. Kukinnon tukilehti on pysty ja se näyttää ulkoisesti vain varren jatkeelta. Kukinto on toispuoleinen, tummanruskea ja melko harsu, mutta monikukkainen. Hedelmät ovat teräväkärkisiä ja tummanruskeita.[2]

Sinivihvilä kasvaa kosteilla kalkkipitoisilla kasvupaikoilla, muun muassa merenrannoilla, lähteiköissä ja tulvaniityillä[2]. Suomessa sinivihvilää on havaittu muutamilta paikoilta eri puolilta maata[3]. Ruotsissa sinivihvilää tavataan harvinaisena Skånessa, Gotlannissa ja Öölannissa[2].

Sinivihvilän kaavakuva ja osat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gupta, A.K.: Juncus inflexus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.11.2019. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Blåtåg (Juncus inflexus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 6.11.2019. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Sinivihvilä (Juncus inflexus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 6.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]