Sinfonia nro 40 (Mozart)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sinfonia nro 40 g-molli (KV 550) on Wolfgang Amadeus Mozartin sinfonia, joka valmistui vuonna 1788. Sinfonia on sävelletty poikkeuksellisen tuotteliaan kauden aikana kesällä 1788 muutamassa viikossa ja se valmistui 25. heinäkuuta. Samana kesänä Mozart sävelsi myös sinfoniat numero 39 ja 41.

Teoksesta on olemassa kaksi versiota, alkuperäinen versio vuodelta 1788 ja myöhempi versio, johon Mozart lisäsi osuudet kahdelle klarinetille ja muutti oboe-osia. Nämä muutokset on tehty todennäköisesti tiettyä esitystä varten.

Sinfonian muutettu versio on sävelletty huilulle, kahdelle oboelle, kahdelle klarinetille, kahdelle fagotille, kahdelle käyrätorvelle sekä jousisoittimille, jotka käsittävät ensimmäiset ja toiset viulut, alttoviulut, sellot ja kontrabassot. Alkuperäisessä versiossa ei ole klarinetteja. Merkittävää on trumpettien ja patarumpujen puuttuminen.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen osa. Kapellimestarina Simon Schindler, esittäjänä Fulda Symphonic Orchestra.
Toinen osa. Kapellimestarina Simon Schindler, esittäjänä Fulda Symphonic Orchestra.
Kolmas osa. Kapellimestarina Simon Schindler, esittäjänä Fulda Symphonic Orchestra.
Neljäs osa. Kapellimestarina Simon Schindler, esittäjänä Fulda Symphonic Orchestra.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Mozartin 40. sinfonian ensimmäisen osan pääteema.

Sinfoniassa on neljä osaa tyypillisessä klassisen kauden sinfonian järjestyksessä (nopea osa, hidas osa, menuetti, nopea osa).

  1. Molto allegro, jonka pääteema on tullut erityisen tunnetuksi
  2. Andante
  3. Menuetti ja Trio
  4. Allegro assai

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ingman, Olavi: Lineaarinen rakennanalyysi Mozartin g-molli-sinfoniasta KV 550. Diss. (Helsingin yliopisto). Jyväskylä: Olavi Ingman, 1959.
  • Stockfelt, Ola: Musik som lyssnandets konst: En analys av W. A. Mozarts symfoni no 40, g moll K. 550. Diss. Skrifter från Musikvetenskapliga institutionen, Göteborg, 18. Göteborg: Musikvetenskapliga institutionen, 1988. ISSN 0348-0879. ISBN 91-85974-10-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.