Shin kidō senki Gundam W

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shin kidō senki Gundam W
新機動戦記ガンダムW (ウイング)
(Shin kidō senki Gundam Wing)
Genre toiminta, science fiction
TV-anime
Ohjaaja Masashi Ikeda
Studio Sunrise
Lähetyskanavat TV Asahi
Alkuperäinen lähetyskierros 7.4.1995 – 29.3.1996
Jaksojen määrä 49

Shin kidō senki Gundam W eli GW (jap. 新機動戦記ガンダムW (ウイング), myös New Mobile Report Gundam Wing) on japanilaisen animaatiostudion Sunrisen tuottama 49-osainen Gundam-animaatiosarja. Sitä esitettiin Japanissa perjantaisin 17.00–17.30 TV Asahin kanavilla 7. huhtikuuta 199529. maaliskuuta 1996. Gundam Wing oli ensimmäinen Gundam-sarja, joka näytettiin televisiossa Yhdysvalloissa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundam W tapahtuu maailmassa, jossa ihmiskunta on rakentanut avaruuteen avaruussiirtokuntia. Maailmassa käytetään ”After Colony” (A.C.) -ajanlaskua, jossa avaruuden valloituksen aloittamisvuosi on määritelty vuodeksi 1. Maailma oli kuitenkin yhä lukuisten konfliktien, sairauksien ja teknisten ongelmien vainoama, ja ensimmäisen siirtokunnan valmistumiseen Lagrangen pisteessä L1 kului sata vuotta. Maanpäälliset sodat eivät kuitenkaan laantuneet, ja siirtokuntia hallitsi Maan yhteisliittouma, jonka valta perustui aseelliseen voimaan.

Vuonna 165 A.C. siirtokuntien väestö nousi vastarintaan liittouman hallintoa vastaan, ja ongelmaa ratkaisemaan perustettiin järjestö, jonka johtoon valittiin Heero Yuy. Yuy kiersi ympäri maapallon maita ja avaaruussiirtokuntia vetoamassa aseistariisunnan ja väkivallattomuuden puolesta, ja vaikka hän saikin taakseen paljon kannattajia, vuonna 175 A.C. hänet salamurhattiin. Tämä suisti avaruussiirtokunnat kaaokseen, ja järjestyksen ylläpitämiseksi liittouma lähetti sotilasjärjestö ”Erityisten” joukkoja kaikille hallitsemilleen alueille. Tämän jälkeen myös Sancin kuningaskunnan ajama täydellisen pasifismin ideakin luhistui liittouman sotilasmahdin edessä.

Vuonna 195 A.C. siirtokunnat käynnistivät operaatio Meteon. Osa siirtokuntien asukkaista lähettää viisi Gundameiksi nimettyä mobile suitia Maahan taistellakseen asevoimilla uhkailuun perustuvaa liittovaltion hallintoa ja siihen soluttautunutta salaseura OZia vastaan. Gundamien tehtävänä on tuhota OZin tukikohtia kaikkialla maailmassa.

TV-sarja alkaa Gundamien hyökkäyksestä Maahan päähenkilönään yksi Gundam-piloteista, Heero Yuy (eri henkilö kuin salamurhattu Yuy).

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka sarjaa edeltäneen Kidō butōden G Gundamin pääkatsojajoukko oli ollut nuorta, Gundam W vetosi erityisesti naispuolisiin katsojiin, sillä Gundamien piloteista lähtien valtaosa päähahmoista oli komeita, nuoria miehiä. Bandai Visualin internet-palvelussa sarja luokitellaankin ”anime–mecha–bishōnen”-genreihin kuuluvaksi. Sarjan asetelmasta vastanneen Katsuyuki Sumisawan mukaan sarjaa ei kuitenkaan tietoisesti tehty tarkoituksena kosiskella naisia.[1]

Kunio Ōkawaran mukaan sarjan viisi Gundamia oli edellisen sarjan tavoin suunniteltu käyttäen inspiraationa maailman eri alueita. Bandain mukaan nämä alueet ovat Japani, länsimaat, Lähi-itä, Yhdysvallat ja Kiina. Vaikutteet näkyvät kuitenkin G Gundamia abstraktimpeina.[1]

Sumisawan mukaan G Gundamissa oli viidestä pää-Gundamista huolimatta vain yksi todellinen päähahmo, mutta Gundam W:ssä kaikki viisi Gundam-pilottia saavat päähahmon kohtelun.[1]

Sumisawa on sanonut myös, että tarkoituksena oli luoda käsikirjoitus, joka ”ei vetoaisi otakuihin ja toimittajiin”.[2] Kuten muissakin Gundam-sarjoissa Gundam W:n tarinan pääpaino on sodassa, mutta muihin sarjoihin verrattunakin Gundam W käsittelee paljon taktisia ja inhimillisiä ongelmia. Lisäksi eräs sarjan tunnusmerkeistä on, että maailman eri aikojen sotilaiden ja ajattelijoiden lausumia siteerataan ahkerasti.

Sarjan ohjasi Yoroiden Samurai Trooperin ohjannut Masashi Ikeda, ja sarjan hahmot suunnitteli Shūkō Murase. Puolen vuoden jälkeen Ikeda kuitenkin jätti ohjaajan tehtävät, ja tilalle tuli samaan aikaan Ōgon yūsha Glodrania ohjannut Shinji Takamatsu.

Koska edeltävä G Gundam ei ollut osoittautunut suosituksi vanhojen Gundam-fanien keskuudessa, pyrki Gundam W Sumisawan mukaan jatkamaan ensimmäisten Gundamien viitoittamalla tiellä.[1]

Sarjan kymmenennen jakson lähetyksen aikoihin Ikeda kuitenkin lähti kehittämään tarinaa täysin alkuperäisestä ideasta poikkeavaan suuntaan. Ikedan lähdön jälkeen Sumisawa pyrki palauttamaan tarinan alkuperäisille raiteilleen, minkä vuoksi sarjan loppupuolisko muistuttaakin enemmän vanhoja Gundam-sarjoja.

90-luvun vaihtoehtoisiin aikajatkumoihin sijoittuneiden Gundamien joukossa Gundam W osoittautui suosituksi, ja se saikin julkaisuaan seuranneena vuonna jatkoa OVA:n Shin kidō senki Gundam W – Endless Waltz ja elokuvan muodossa.

Sarja näytettiin myös Yhdysvalloissa ensimmäisenä Gundam-sarjana koskaan. Sunrisen ulkomaan toimintojen apulaisjohtaja Yasuo Watanaben mukaan ”sarjassa oli hahmoja ja draamaa, jotka vetosivat katsojiin kaikkialla maailmassa”. Sarja on näytetty Yhdysvaltojen lisäksi useissa muissakin maissa, ja on Gundam-sarjojen historiassa laajimmille levinnyt tuotanto. Tämän vuoksi Gundam W on Japanin ulkopuolella alkuperäisiä tulevaisuusvuosisata-sarjojakin tunnetumpi.[3]

Kō Ōtanin rock-soundtrack osoittautui myös suosituksi ja sitä käytetään yhä mm. urheiluohjelmien taustamusiikkina.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan logosta käytettiin useita erilaisia versioita:

  • Yhdessä versiossa on vain ”Shin kidō senki Gundam W” kirjoitettuna japaniksi, ja W:n päällä furigana ”Wing”.
    • Käytettiin pääasiassa tv-sarjan introssa ja DVD:iden kansilehdissä.
  • Toisessa versiossa on ”Shin kidō senki Gundam W” japaniksi kirjoitettuna, ja sen alla latinalaisilla aakkosilla teksti ”Gundam Wing”.
    • Tätä logoa käytettiin pääasiassa musiikki- ja pienoismallituotteissa.
  • Gundam vs. Gundam -pelissä näitä logoja käytetään sekaisin. Virallisten kotisivujen taustalla on logon toinen versio, mutta mobile suit- ja pilottilistassa ensimmäinen. Itse peli käyttää välianimaatioissaan ensimmäistä logoa.
  • Pelin jatko-osa Nextin kotisivu käyttää aina toista logoa. Itse peli taas käyttää ensimmäisen osan tavoin ensimmäistä logoversiota.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monien Gundam W:n hahmojen nimet pohjautuvat lukusanoihin. Erityisesti viiden pää-Gundamin pilottien nimet perustuvat lukuihin 1–5.

Numeroihin perustuvia hahmoja ovat muun muassa:

  • Heero Yuy = 1 (japania, yui)
  • Lady Une = 1 (ranskaa, un)
  • Duo Maxwell = 2 (latinaa)
  • Trowa Barton = 3 (ranskaa, trois)
  • Quatre Rabarba Winner = 4 (ranskaa, quatre)
  • Zhang Wufei = 5 (kiinaa)
  • Zechs Merquise = 6 (saksaa, sechs)
  • Septem = 7 (latinaa)
  • Acht & Otto = 8 (saksaa ja italiaa)
  • Lucrezia Noin = 9 (saksaa, neun)
  • Dekim Barton = 10 (latinaa, decim)
  • Tubarov = 12 (saksaa, zwölf)
  • Treize Khushrenada = 13 (ranskaa)
  • Quinze = 15 (ranskaa)
  • Sedici = 16 (italiaa)
  • Venti = 20 (italiaa)
  • Trant = 30 (ranskaa, trente)
  • Noventa = 90 (espanjaa)
  • Milliardo = miljardi (ranskaa, milliard)

Sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alkupuoliskon alkuteema: ”Just Communication” (jaksot 1−40)
  • Loppupuoliskon alkuteema: ”Rhythm Emotion” (jaksot 40−49)
    • Sanat, sävel, sovitus ja laulu Two-Mix (Kingrecords)
  • Lopputeema: ”It’s Just Love”
    • Sanat Kana Matsumoto, sävellys Seiji Koizumi, sovitus Mitsuhiro Tada, Laulu Rumi Ōishi (Apron)

Vaikka Rhythm Emotion oli mukana jo sarjan puolivälissä julkaistulla CD:llä, sitä ei käytetty alkuteemana, vaan se sijoitettiin ensin taustalauluksi. Lopulta sitä käytettiin alkuteemana vain viimeisen kahden kuukauden aikana. Uusiin alkukuviin ei käytetty korkealuokkaista filmiä, vaan ne koostuivat enimmäkseen sarjan taistelukohtauksista (tämä vaihdettiin sarjan videojulkaisun yhteydessä). Syy tähän on tuntematon. Sanoittaja Shiina Nagano kertoi myöhemmin levyn ”BTM ’Best Notes’” julkaisumuistiinpanoissa, että vaikka asialle nykyisin voikin nauraa, hän oli tuolloin vihainen. Just Communicationia käyttävä alkuanimaatio koostui ensimmäisen 17 jakson ajan sarjan taistelukohtauksista, minkä jälkeen kuvitusta vaihdettiin. Koska sarjan videoversio käyttää jaksosta 17 lähtien uutta alkuanimaatiota mutta ei -musiikkia, eivät video ja musiikki kulje aivan tahdissa jaksossa 17 (Gundam Deathscytheä ja Gundam Heavyarmsia näytettäessä kuullaan Wing Gundamin muuntautumisääni). Uusinnoissakin käytettiin jonkin aikaa vanhaa soundtrackiä.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähetyspäivä Jaksonumero Jakson nimi Käsikirjoitus Kuvaus Storyboard Tuotanto-ohjaaja
7.4.1995 1 Shōjo ga mita ryūsei Katsuyuki Sumizawa Yasunao Aoki Masashi Ikeda Masayoshi Nishimura
14.4.1995 2 Shinigami to yobareru G Nana Harada Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
21.4.1995 3 Gundam 5-ki kakunin Yumekichi Minatoya Masayoshi Nishimura
28.4.1995 4 Akumu no Victoria Tetsuya Watanabe Atsushi Shigeta
5.5.1995 5 Relena no himitsu Yasunao Aoki Akira Nishimori Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
12.5.1995 6 Party Night Akemi Omode Nana Harada Toshifumi Kawase Yoshihito Hishinuma, Masanori Shino
19.5.1995 7 Ryūketsu e no scenario Katsuhiko Chiba Kunihiko Mori Shin’ya Sadamitsu Masayoshi Nishimura
26.5.1995 8 Treize ansatsu Katsuyuki Sumizawa Takeshi Yoshimoto Hirohito Ochi Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
2.6.1995 9 Bōkoku no shōzō Akemi Omode Yasunao Aoki Kōichi Chigira Masayoshi Nishimura
9.6.1995 10 Heero senkō ni chiru Katsuhiko Chiba Nana Harada Masashi Ikeda Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
16.6.1995 11 Kōfuku no yukue Akemi Omode Kunihiko Mori Masayoshi Nishimura
23.6.1995 12 Mayoeru senshitachi Katsuhiko Chiba Tetsuya Watanabe Kunihiro Abe, Masayoshi Nishimura, Tsukasa Dokite
30.6.1995 13 Cathrine no namida Katsuyuki Sumizawa Takeshi Yoshimoto Yumekichi Minatoya Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
7.7.1995 14 01 bakuha shirei Akemi Omode Yasunao Aoki Masashi Ikeda Masayoshi Nishimura
14.7.1995 15 Kessen no basho nankyoku e Toshifumi Kawase Tsukasa Dokite Kōichi Chigira Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
21.7.1995 16 Kanashiki kessen Katsuyuki Sumizawa Kunihiko Mori Yumekichi Minatoya Masayoshi Nishimura
28.7.1995 17 Uragiri no tōki kokyō Katsuhiko Chiba Tetsuya Watanabe Masashi Ikeda Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
4.8.1995 18 Tallgeese hakai Toshifumi Kawase Yasunao Aoki Toshifumi Kawase Masayoshi Nishimura
11.8.1995 19 Barge kyōshū Akemi Omode Takeshi Yoshimoto Kōichi Chigira Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
18.8.1995 20 Senyū, getsumen kichi Katsuhiko Chiba Kunihiko Mori Masashi Ikeda Masayoshi Nishimura
25.8.1995 21 Kanashimi no Quatre Akemi Omode Tetsuya Watanabe Yumekichi Minatoya Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
1.9.1995 22 Dokuritsu o meguru tatakai Katsuhiko Chiba Yasunao Aoki Akira Nishimori, Masashi Ikeda Masayoshi Nishimura
8.9.1995 23 Shinigami ni modoru Duo Katsuyuki Sumizawa Takeshi Yoshimoto Yumekichi Minatoya Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
15.9.1995 24 Zero to yobareta G Toshifumi Kawase Kunihiko Mori Mamoru Hamatsu Masayoshi Nishimura
22.9.1995 25 Quatre vs Heero Masashi Ikeda Tetsuya Watanabe Masashi Ikeda Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
29.9.1995 26 Moetsukinai ryūsei Katsuyuki Sumizawa, Masashi Ikeda Yasunao Aoki Masayoshi Nishimura
13.10.1995 27 Shōri to haiboku no kiseki Katsuyuki Sumizawa Yasunao Aoki, Kunihiko Mori Kunihiko Mori Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
20.10.1995 28 Surechigau unmei Kunihiko Mori Masayoshi Nishimura
27.10.1995 29 Senjō no hiroin Masashi Ikeda Takeshi Yoshimoto Masashi Ikeda Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
3.11.1995 30 Relena to no saikai Katsuhiko Chiba Kunihiko Mori Yumekichi Minatoya Masayoshi Nishimura
10.11.1995 31 Garasu no Sanc Kingdom Katsuyuki Sumizawa Nana Harada Akira Nishimori Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
17.11.1995 32 Shinigami to Zero no taiketsu Katsuhiko Chiba Yasunao Aoki Yumekichi Minatoya Masayoshi Nishimura
24.11.1995 33 Kodokuna senjō Akemi Omode Tetsuya Watanabe Masamitsu Hidaka, Tetsuya Watanabe Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
1.12.1995 34 Sono na wa Epyon Katsuyuki Sumizawa Takeshi Yoshimoto Shinji Takamatsu, Kōjirō Watanabe Masayoshi Nishimura
8.12.1995 35 Wufei futatabi Kunihiko Mori Yumekichi Minatoya, Kunihiko Mori Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
15.12.1995 36 Sanc Kingdom hōkai Katsuhiko Chiba Yasunao Aoki Yoshiyuki Takei, Masamitsu Hidaka Masayoshi Nishimura
22.12.1995 37 Zero vs Epyon Katsuyuki Sumizawa Tetsuya Watanabe Akira Nishimori, Tetsuya Watanabe Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
12.1.1996 38 Queen Relena tanjō Akemi Omode Takeshi Yoshimoto Masamitsu Hidaka, Yasunao Aoki Masayoshi Nishimura
19.1.1996 39 Trowa senjō e kaeru Katsuyuki Sumizawa Kunihiko Mori Yumekichi Minatoya, Kunihiko Mori Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
26.1.1996 40 Aratanaru shidōsha Katsuhiko Chiba Yasunao Aoki Yasunao Aoki, Akira Nishimori Masayoshi Nishimura
2.2.1996 41 Barge kōbōsen Akemi Omode Tetsuya Watanabe Masamitsu Hidaka, Tetsuya Watanabe Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
9.2.1996 42 Libra hasshin Katsuyuki Sumizawa Nana Harada Gorō TaniguchiKunihisa Sugishima Masayoshi Nishimura
16.2.1996 43 Chijō o utsu aurora Akemi Omode Takeshi Yoshimoto Yumekochi Minatoya, Takeshi Yoshimoto Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
23.2.1996 44 Shutsugeki G Team Katsuhiko Chiba Kunihiko Mori Akira Nishimori, Kunihiko Mori Masayoshi Nishimura
1.3.1996 45 Kessen no yokan Akemi Omode Yasunao Aoki Yasunao Aoki, Masamitsu Hidaka Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
8.3.1996 46 Milliardo no ketsudan Katsuyuki Sumizawa Tetsuya Watanabe Gorō Taniguchi, Kunihisa Sugishima Masayoshi Nishimura
15.3.1996 47 Gekitotsu suru uchū Katsuhiko Chiba Nana Harada Masamitsu Hidaka Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai
22.3.1996 48 Konwaku e no shutsugeki Katsuyuki Sumisawa Takeshi Yoshimoto Akira Nishimori Masayoshi Nishimura
29.3.1996 49 Saigo no shōrisha Yasunao Aoki Yasunao Aoki, Tetsuya Watanabe Shin’ichi Sakuma, Hitoshi Waragai

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundam W:stä luotiin suuri mediafranchise tv-sarja keskipisteenään. Gundam W on ensimmäinen ja ainoa Gundam-teos, josta on tehty sekä televisiosarja, OVA, elokuva, radio- ja CD-kuunnelma, romaani, sarjakuva, leluja ja videopeli.

Pienoismallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Gundam-pienoismallit

Hahmotuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Movic ja Animate julkaisivat paljon tuotteita, joissa Gundam W:n hahmot esiintyivät, kuten pienoismalleja, kortteja ja koruja. Nämä yhtiön olivat aiemminkin tuottaneet paljon Gundam-oheistuotteita, mutta Gundam W oli ensimmäinen sarja, jonka hahmoja hyödyntäviä tuotteita tehtiin erityisesti naispuolisia faneja ajatellen. Gundam W -tuotteiden suosio vaikutti myöhempienkin Gundam-sarjojen tuotteistamiseen.

Sarjakuvat ja romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaaniversio
Kadokawa Sneaker -sarjassa julkaistiin viisiosainen romaaniversio, joka noudatteli lähes täysin animen juonta.
Sarjakuvaversio
Comic Bom Bom -lehdessä julkaistiin Kōichi Tokitan sarjakuvaversio, joka myöhemmin kootiin kolmeksi pokkariksi.
Sarjakuva ja romaani päättyvät siihen, että Heero ja muut Gundam-pilotit lähtevät maankaltaistamaan Marsia. Tämä perustuu televisiosarjan alkuperäiseen juoniluonnokseen. Vuoden 2003 lähikauppamyyntiin tarkoitetussa uudelleenjulkaisussa loppu on vaihdettu kokonaan uuteen.
Shin kidō senki Gundam W gaiden – migite ni kama o hidarite ni kimi o
Yuka Minakawan kirjoittama romaani. Koska sen tapahtumien aikajärjestys ei käy yksiin tv-sarjan kanssa, sitä pidetään rinnakkaismaailmassa tapahtuvana tarinana.
Shin kidō senki Gundam W – Episode Zero
Televisiosarjan tapahtuma-aikaa (A.C. 195) runsaat kymmenen vuotta aikaisempaan ajankohtaan sijoittuva kertomus, joka käsittelee päähenkilöiden aiempia vaiheita. Tarina oli alun perin tarkoitus sisällyttää animaatiosarjaan, mutta tuotannollisista syistä johtuen se hyllytettiin ja päätyi lopulta sarjakuvaksi. Sarjakuvan loppupuolella on myös Endless Waltzin jälkeisiä tapahtumia kuvaava ”Preventer 5” -episodi. ”Shin kidō senki Gundam W Endless Waltzin” romaaniversioon tämä yhteys on tietoisesti sisällytetty.
Shin kidō senki Gundam W – Grand Zero
Sarjakuva, joka käsittelee tv-sarjan ja OVAn välisiä tapahtumia.
Shin kidō senki Gundam W – Battlefield of Pacifist
Sarjakuva, joka käsittelee tv-sarjan ja OVAn välisiä tapahtumia.
Shin kidō senki Gundam W – Blind Target
Radiokuunnelma ja sarjakuva, jotka käsittelevät tv-sarjan ja OVAn välisiä tapahtumia.
Shin kidō senki Gundam W – Dual Story G-Unit
Tuotesarja, joka toimi televisiosarjan sivutarinana ja keskittyi pienoismalleihin. Sarjakuvan aiheesta piirsi tv-sarjan sarjakuvaversiostakin vastannut Kōichi Tokita, ja robotit suunnitteli myöhemmin Kidō senshi Gundam Seed Astrayn robotit suunnitellut Jun’ichi Akutsu.
Shin kidō senki Gundam W – Tiel no shōdō
Pienoismallien myyntiä edistämään tarkoitetussa ”Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz saikyō playing book” julkaistu sivutarinasarjakuva.
Satanas
Gundam Ace -lehdessä julkaistu sivutarinasarjakuva. Tarina sijoittuu aikaan noin sata vuotta ennen televisiosarjaa, vuoteen A.C. 94. Sarjakuvaa julkaistiin vain kaksi osaa.

OVA ja elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shin kidō senki Gundam W – Endless Waltz
OVA, jonka tapahtumat sijoittuvat vuotta tv-sarjan päättymisen jälkeen. Tapahtuma kertovat todellisen operaatio Meteon käynnistyimsestä ja Dekim Bartonin ja Mariemaian armeijan kapinasta. Sen romaaniversioon sisältyy Episode Zeron tapahtumia kuvaava osio. Se leikattiin myöhemmin uudelleen ja julkaistiin lisäkohtauksin varustettuna elokuvana.

Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shin kidō senki Gundam W – Endless Duel
Bandain Super Famicomille 29.3.1996 julkaisema tappelupeli. Pelissä esiintyvät sarjan viisi pää-Gundamia sarjan alkupuolelta, Wing Gundam Zero, Tallgeese, Vayeate, Mercurius ja pomohahmona Epyon. Peli hyödynsi tuon ajan taistelupeleille epätyypillisiä pelimekaniikan elementtejä, kuten ristiohjaimella ja kahden napin painalluksella tehtävää maassa syöksyä, ilmasyöksyjä ja laskeutumisten hidastuskykyä. Lopputuloksena oli ajalle epätyypillisen vauhdikas tappelupeli.

Cassette Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C-kaseteilla julkaistu komediallinen kuunnelma. Sarjan kummassakin kuunnelmassa esiinty vain mieshahmoja, jälkimmäisessä vain G-tiimin jäseniä.
Animate Cassette Collection: Shin kidō senki Gundam W – Secret Operation
Naishuolien painaman Quatren ympärillä hermoilevan W-tiimin, normaalin, iloisen nuorukaisen puhetavan kanssa kamppailevan Wufein ja ”tehtävä suoritettu” -lausahduksen oikeaoppiseen käyttöön liittyvien ongelmien kaltaisia episodeja sisältävä kuunnelma.
  1. Operation 0: ”Ninmu ryōkai"
  2. Operation 1: ”Winner-ke no himitsu"
  3. Operation 2: ”Kisochishikikōza"
  4. Operation 3: ”Wufei no shūgyō"
  5. Operation 4: ”Hateshinaki tatakai"
  6. Operation 5: ”Ninmu kanryō"
  7. Ääninäyttelijöiden kommentteja
Episodien välillä välimusiikkien asemesta Gundam-pilotit keskustelevat vaihtamalla tunnettuja repliikkejään.
Animate Cassette Collection: Shin kidō senki Gundam W – Voice Collection G-Team-hen
Gundam-pilotit puhuvat eri aiheisiin liittyviä repliikkejä. Tämä kuunnelma on kestoltaan Secret Operationia lyhyempi.
  1. Morning Call
  2. Rusuban messēji
  3. Hagemashi messēji
  4. Love Call

Muita kirjallisia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadokawa shoten
  • Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz tokubetsuhen filmbook
  • Shin kidō senki Gundam W shashinshū
  • Shin kidō senki Gundam W Complete Operation
Asahiya shuppan
  • Shin kidō senki Gundam W Complete Filmbook
  • New Mobile Report Gundam W The Movies IX – Endless Waltz Special Edition
Kōdansha
  • Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz Perfect File 1–3
  • Shin kidō senki Gundam W Perfect Album
  • Shin kidō senki Gundam W kōshiki MS katarogu
  • Shin kidō senki Gundam W post card book
  • Shin kidō senki Gundam W chōhyakka
Keibunsha
  • Shin kidō senki Gundam W Characters Collection 1,2
Rapport Deluxe
  • Shin kidō senki Gundam W kyara collection
  • Shin kidō senki Gundam W daijiten
Seiji Biblos
  • Shin kidō senki Gundam W – 1st Operation
  • Shin kidō senki Gundam W – 2nd Operation
Mediaworks
  • Shin kidō senki Gundam W – Wing Season A.C. 195
  • Shin kidō senki Gundam W Data Collection 1
  • Shin kidō senki Gundam W kanzenshūroku – History of Sanc Kingdom
Gakushūkenkyūsha
  • Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz
Movic
  • Shin kidō senki Gundam W setteikirokushū Part-I, Part-II
  • Gundam Wing Memorials – Final Wing 195
  • Gundam Wing Memorials II – The Legend of Forever
  • The Gundam on the After Colony – Gundam Wing Endless Waltz: The Official Art Book (ei myynnissä)
Jitsugyō no Nihon -sha
  • Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz saikyō playing book
Tokuma shoten
  • Shin kidō senki Gundam W – Five G Boys
Ichijinsha
  • Shin kidō senki Gundam W MS Encyclopedia
Takeshobō
  • Shin kidō senki Gundam W
Puramoderu kaisetsu mook
  • Shin kidō senki Gundam W – W File Character Side (High-Con Pro puramoderu Wing Gundam tokuten)
  • Shin kidō senki Gundam W – W File Mobile Suit Side (High-Con Pro puramoderu Gundam Deathscythe tokuten)
Anime Visual
  • Shin kidō senki Gundam W gekijō kōkai kinen Visual Book (kesäkuu 1998)
Animage
  • New World Generation (lokakuu 1997)
  • GW otakara Book (marraskuu 1995)
Animedia
  • Shin kidō senki Gundam W – (Hi) Operation (syyskuu 1995)
  • Shin kidō senki Gundam W Visual Book (marraskuu 1995)
  • Shin kidō senki Gundam W Endless Waltz (elokuu 1997)
  • Shin kidō senki Gundam W Climax Book – The Memorial (huhtikuu 1996)

Kokoelmasarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat kustantajat ovat julkaisseet suuria määriä virallisia Gundam W -kokoelmasarjakuvia. Julkaisut koostuivat sekä eri lehdissä julkaistusta aineistosta kootuista sarjakuvakokoelmista että harrastelijoilta kerättyjen dōjinshi-teosten parhaimmistosta. Vaikka näillä sarjakuvilla oli Sunrisen virallinen hyväksyntä, ei niiden sisältöä juurikaan kontrolloitu, ja julkaistujen sarjakuvien joukossa oli erinäisten genrejen edustajia. Erityisesti Seiji Bibloksen, Rapportin ja Movicin julkaisemiin kokoelmiin sisältyi yaoi-sarjakuvia, jollaisia yritykset eivät yleensä virallisesti tunnusta. Tähän astisista Gundam-sarjoista W on ainoa, johon liittyen on näin laajamittaisesti julkaistu kokoelmasarjakuvia. Kokoelmia julkaistiin yli 50, mutta niiden ilmestyminen loppui äkisti vuonna 1998.
Gakushūkenkyūsha
Kaikki seitsemän osaa julkaistiin Nora Comics Pocke -sarjassa. Sisältö koostui varta vasten tätä sarjaa varten tehdyistä sarjakuvista sekä jo aiemmin ”Gekkan Comic Pocke” -lehdessä julkaistusta materiaalista.
Movic A-Collection
Seiunsha
Rapport, Rapport Comics
Hobby Japan, Hobby Japan Comics Amusement Anthology Series
Rapport Deluxe
Ōta shuppan, Ohta Comics
  • Gundam Boys – Shin kidō senki Gundam W yaoi shōsetsu & comic anthology, ISBN 4-87233-262-8
Carotte shuppan
Oakla shuppan, OAK Comics
Seiji Biblos F’ Packs
  • Rising Earth – Shin kidō senki Gundam W dōjinshi anthology (13 osaa), ISBN 4-88271-401-9
Ōtō shobō GA Comics
Mediaworks, Media Comics
Broccoli
Taiyō tosho
  • Chōshinsei – Super Nova – Shin kidō senki Gundam W comic anthology, ISBN 4-88672-834-0

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VHS/LD/DVD
Sarja julkaistiin yhteensä 13 VHS-kasetilla, ja lisäksi neljä kokoelmakasettia julkaistiin vuonna 1995 nimellä Even Numbers, Odd Numbers. OVA Endless Waltz julkaistiin kahta vuotta myöhemmin 1997 kolmella kasetilla.
LD-levyjä julkaistiin yhteensä 7, ja ne koottiin myöhemmin yhdeksi boksiksi. OVA julkaistiin myös kolmella levyllä.
DVD-levyjä julkaistiin 5 nimellä Collection Number I–V vuonna 2000. Näistä viides koostuu Even Numbers, Odd Numbersista ja Endless Waltzista. Vuonna 2001 julkaistiin Endless Waltzin erikoisversio, ja vuonna 2007 sarja 12 levyllä HD-remasteroituna, kaksi kokoelmalevyä sekä Endless Waltz. Lisäksi julkaistiin myös kolme ”Memorial Boxia”, joista ensimmäinen sisälsi sarjan levyt 1–6, toinen levyt 7–12 ja kolmas kokoelmat ja Endless Waltzin. Endless Waltzin erikoisversio ei sisälly näihin julkaisuihin.

Internet-radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HD-uudelleenjulkaisun myyntiä edistämään Beat Net Radio! -kanavalla lähetettiin kymmenosainen ”Shin kidō senki Gundam W – Midorikawa Hikaru no ninmu, kanryō” -keskusteluohjelma. Lisäksi lähetettiin kolme kuunnelmaa erityisesti DVD:iden ostajille. Chara-Hobby 2007 -messuilla Midorikawa ja Treizen ääninäyttelijä Ryūtarō Okiayu osallistuivat vieraina lavatapahtumaan, josta osa myöhemmin julkaistiin netin välityksellä.

Pääesiintyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hikaru Midorikawa

Vierailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Toshihiko Seki (jaksot 3 ja 4)
  • Ryōtarō Okiayu (jaksot 6,7,9 ja 10 sekä toinen kuunnelma)
  • Ai Orikasa (jaksot 9 ja 10)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Shin kidō senki Gundam Wing (Perfect Archive Series). Takeshobō, 2007. 978-4812432341. (japaniksi)
  2. Shin kidō senki Gundam W settei kirokushū. Movic, 1995. 978-4896011845. (japaniksi)
  3. Otona no Gundam. Nikkei BP -sha, 2004. 978-4822217051. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]