Seututie 309

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seututie 309
Ruskontie
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 8 km
Alkupiste Sääksjärvi, Lempäälä
Reitti Vuores, Tampere (3,4 km)
Hervanta, Tampere (6,3 km)
Päätepiste Rusko, Tampere (8 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku 1+1

Seututie 309 on lyhyt seututie Pirkanmaalla. Seututie alkaa Lempäälän Sääksjärveltä, kulkee Höytämön pohjoispuolelta, ohittaa Vuoreksen sekä Hervannan eteläpuolelta ja päättyy Ruskon teollisuusalueelle. Tien nimi on Lempäälän puolella Ruskontie ja Tampereen puolella Ruskonkehä. Seututie on mittakaavassaan varsin lyhyt, noin kahdeksan kilometrin pituinen. Täten seututien merkitys on vähäinen, tavallisen paikallistien luokkaa. Tie kulkee hivenen lounaskoillissuuntaisesti mäkisessä ja metsäisessä maastossa. Tie on valtateiden 3 ja 9 suora yhteys noin 10 000 asukkaan Vuoreksen sekä noin 25 000 asukkaan Hervannan kaupunginosiin.

Tulevaisuus ja asema Tampereen toisena kehätienä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kehätien ennakoitua suurempien liikennemäärien vuoksi ja lukuisten onnettomuuksien on alettu miettiä ratkaisuja ratkaisuja liikenteen rauhoittamiseksi. Kevyempinä ratkaisuina on ehdotettu muun muassa lisäkaistoja ruuhkaisimmalle ja onnettomuusherkimmälle Sarankulman kohdalle[1], jossa näkyvyys on heikko tien tekemän mutkan ja mäen vuoksi sekä muuttuvia nopeusrajoituksia[2]. Lisäksi rakenteilla oleva Rantaväylän tunneli tulee todennäköisesti tasaamaan liikennemääriä.

Pirkanmaan maakuntakaavaan [1] on merkitty suunnitelma Tampereen toisesta kehätiestä eli nykyisen seututie 309:n jatkamisesta lännessä Sääksjärveltä Tampere-Pirkkalan lentoasemalle ja idässä Hervannasta Lentolaan. Lisäksi on maakuntakaavaan merkitty mahdollinen yhteystarve Vatialasta Tarasteelle.[3][4]

Epävirallinen hahmotelma mahdollisen toisen kehätien reitistä. Sininen osuus on nyt jo olemassa kaksikaistaisena tienä, punainen tullaan todennäköisesti rakentamaan ensimmäisenä ja vihreän linjaus on kyseenalainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harri Repo: Tampereen läntiselle kehätielle harkitaan lisäkaistoja 5.12.2011. Tekniikka & Talous. Arkistoitu 10.8.2012. Viitattu 3. maaliskuuta 2013.
  2. Kari Pitkänen: Tampereen läntinen kehätie halutaan rauhoittaa muuttuvilla nopeusrajoituksilla 13.2.2013. Aamulehti. Viitattu 3. maaliskuuta 2013. [vanhentunut linkki]
  3. Pirkanmaan maakuntakaava 2040 maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi. Viitattu 6. maaliskuuta 2021.
  4. Kaavamerkinnät ja -määräykset (s. 80, 117–120) maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi. Viitattu 6. maaliskuuta 2021.