Serious Sam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Serious Sam on vuosina 2001 ja 2002 tehty kolmiulotteinen räiskintäpeli, jota voi pelata joko yksinpelinä tai verkkopelinä. Yksinpelin tarkoitus on läpäistä alueet tappaen vastaantulevat hirviöt.

Verkkopelin pelimuotoja on neljä. Ensimmäisenä pelimuotona on moninpelikampanja (co-operative).

Toisena pelimuotona on pelata pelaajia vastaan (deathmatch), jossa pisteinä toimivat tapot. Serious Samissa on kuusi sisäänrakennettua kenttää, lisää kenttiä voi ladata tai ostaa. Kolmas pelimuoto on warped-moodi. Se on lähes samanlainen kuin deathmatch, mutta siinä on jopa futuristisempia kenttiä. Neljäntenä on (scorematch eli pistepeli), jossa pelataan pisteistä. Se on muuten samanlainen kuin deathmatch, ainoastaan pisteytys muuttuu. Pelin säätöjä voi muokkailla melkein miten haluaa. Niistä saa valittua mm. hirviön elinvoiman, (viidestä prosentista (%) viiteensataan prosenttiin)

Serious Samin yksinpelissä on huijauskoodeja, joista saa lähes jumalalliset kyvyt pelin protagonistille. Yksinpelissä on viisi vaikeusastetta: tourist (turisti), easy (helppo), normaali (normal), hard (vaikea) sekä serious (vakava), ja mitä vaikeamman vaikeusasteen valitsee, sitä nopeampia ovat viholliset, ja ne tekevät enemmän vahinkoa Samille, ja ammuksia sekä healthia saa vähemmän (paitsi serious -vaikeusasteella voi saada yhtä paljon ammuksia kuin vaikeusasteilla tourist ja easy). JOS onnistut pelaamaan pelin läpi Serious vaikeustasolla, aukeaa uusi vaikeustaso: Mental. Jokaisesta pelin kartasta voi löytää secrettejä eli salaisuuksia. Yleensä löytäessään salaisuuden löytää kätkettyjä paikkoja joista löytää usein bonustavaraa, kuten ammuksia, armoria ja healthia.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 julkaistiin Serious Sam: The First Encounter ja siitä julkaistiin jatko-osa, Serious Sam: The Second Encounter vuonna 2002, jossa tuli mukana uudet alueet, uusia vihollisia, ja aseita muun muassa moottorisaha, liekinheitin ja tarkkuuskivääri. Vuonna 2005 julkaistiin Serious Sam 2.

Uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2009 ja 2010 alkuperäisistä Serious Sameista tehtiin HD-versiot, Serious Sam HD: The First Encounter ja Serious Sam HD: The Second Encounter, joissa grafiikkaa ja äänenlaatua paranneltiin. Pelit julkaistiin myös Xbox 360:lle, kun ensimmäiset Serious Samit olivat vain PC:lle (josta myöhemmin julkaistiin myös Xbox-versio). Pelit voi ostaa Steamin kaupasta digitaalisina versioina. Vuonna 2010 julkaistiin Serious Sam HD: Golden Edition, joka sisälsi molemmat HD-versiot, sekä alkuperäiset Serious Samit. HD-versiot käyttävät uutta Serious Engine 3 -pelimoottoria, jota on tarkoitus hyödyntää myös tulevassa Serious Sam 3: BFE -pelissä, joka julkaistiin marraskuussa vuonna 2011.

Serious Sam HD: The First Encounterissa alkuperäiseen verrattuna grafiikat ovat runsaasti paranneltuja. Pelissä on samat viholliset, aseet, kartat ja ominaisuudet alkuperäiseen verrattuna, lukuun ottamatta muutamia salaisuuksia, joita on lisätty HD-versioon. Peli sisältää achviementeja, eli saavutuksia, joita voi saada tietyin kriteerein, esimerkiksi läpäistä jokin kartta vaikeimmalla vaikeusasteella ilman kuolemia. Serious Sam HD: The Second Encounterissa on myös uutta sisältöä. Moninpeliin tuli uusia pelimuotoja mm. My Burden, Survival (jota pystyy pelaamaan myös yksinpelitilassa), Co-op versus, Team Deathmatch, Team Beast Hunt, Coin Co-op, Last Man Standing, Capture the Flag ja Instant Kill. Moninpeliin tuli myös lisää karttoja. Peli sisältää achviementeja eli saavutuksia ja Steamista omista tiedoistaan voi seurata, mitkä pelaaja on ansainnut ja mitä vielä täytyy tehdä jonkin saavutuksen saamiseksi. Alkuperäiseen versioon nähden yksinpeliin ei ole tehty edellä mainittuja lukuun ottamatta muita järin merkittäviä muutoksia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2104 maahan hyökkäsi Mentalin hirviöarmeija aikeinaan valloittaa maa ja hävittää sen asukkaat. Sam "Serious" Stone matkasi aikakoneella menneisyyteen, vuoteen 1378 Egyptiin, missä hän taisteli Mentalin armeijan hirviöitä vastaan. First Encounter päättyy kohtaan jossa Sam taistelee Mentalin kenraalia, Ugh Zan III:a vastaan jonka Sam tappaa taistelun päätteeksi. Sam matkustaa Siriukseen, mutta matka päättyy ja Samin taistelu Mentalin armeijaa vastaan jatkuu maya-ajan Etelä-Amerikassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]