Sergei Sobjanin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Sobjanin
Серге́й Семёнович Собя́нин
Moskovan pormestari
Edeltäjä Juri Lužkov
Henkilötiedot
Syntynyt21. heinäkuuta 1958 (ikä 65)
Njaksimvol
Puoliso Irina Sobjanina
Tiedot
Puolue Yhtenäinen Venäjä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
sobyanin.ru

Sergei Semjonovitš Sobjanin (ven. Серге́й Семёнович Собя́нин s. 21. heinäkuuta 1958) on venäläinen poliitikko. Hän on toiminut Venäjän presidentinhallinnon päällikkönä vuosina 2005–2008, Venäjän varapääministerinä vuosina 2008–2010 ja Moskovan pormestarina vuodesta 2010. Hän edustaa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobjaninilla on takanaan pitkä ura muun muassa Neuvostoliiton ja Venäjän paikallishallinnossa sekä Komsomolissa. Sobjanin on etniseltä taustaltaan mansi[1], ja 1990-luvulta alkaen Sobjanin onkin toiminut muun muassa Hanti-Mansian piirikunnan korkeissa viroissa: Vuonna 1991 Sobjanin valittiin Kogalymin pormestariksi ja 1994 Hanti-Mansian autonomisen piirikunnan duuman puheenjohtajaksi. 1996 Sobjaninista tuli Venäjän federaation liittoneuvoston jäsen Moskovaan. Vuonna 2000 Sobjanin nimitettiin Uralin liittoalueen johtajan varamieheksi. Uralin liittoalue on yksi presidentti Vladimir Putinin luomista yhdeksästä hallinnollisesta suuralueesta. Sobjanin valittiin Tjumenin kuvernööriksi Surgutneftegazin johtajan Vladimir Bogdanovin tuella. Sobjaninia pidetään Bogdanovin läheisenä liittolaisena.lähde?

Vuonna 2005 Putin nosti Sobjaninin presidentinhallinnon kansliapäälliköksi Dmitri Medvedevin seuraajana. Vuonna 2007 Sobjanin nimitettiin Medvedevin vaalikampanjan johtajaksi[2] samaan aikaan kun Kremlin silloisena pääideologina pidetty Vladislav Surkov nimitettiin hänen varamiehekseen.lähde?

Sobjaninia pidetään Putinin tai Medvedevin miehenä. Sobjanin kuului Putinin esikuntaan jo tämän pääministerikaudella. Sobjanin on naimisissa vaimonsa Irina Sobjaninan kanssa ja hänellä on kaksi lasta, Anna ja Olga.lähde?

Pormestarikauden alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinto erotti korruptiosta epäillyn Moskovan pitkäaikaisen pormestarin Juri Lužkovin, muun muassa siksi, että tämä arvosteli presidentti Medvedeviä. Lisäksi Lužkovia arvosteltiin rikkaan vaimonsa Jelena Baturinan liiketoimien edistämisestä Moskovan rakennushankkeissa. Kremlin sisäpiiriin kuuluva 52-vuotias Sobjanin valittiin tilalle murskaavalla ääntenenemmistöllä. Presidentti Medvedev oli esittänyt Sobjaninia pormestariksi, minkä Yhtenäinen Venäjä -enemmistöinen Moskovan kaupunginduuma vahvisti[3] äänin 32–2[4].

Sobjanin lupasi taistella korruptiota vastaan ja puhui tarpeesta muuttaa hallintoa avoimemmaksi ja tehokkaammaksi byrokratiaa vähentäen.[5] Sobjanin lupasi ajaa tavallisten ihmisten etua ja pyrkiä ratkaisemaan Moskovan liikenneongelman[6]. Venäläisissä uutisblogeissa aiemmin yleisölle näkymätöntä Sobjaninia on luonnehdittu sanoilla ”Ei kukaan ei mistään”[7]. Sobjanin alkoi yksityistää laajalti kaupungin omistamia yrityksiä[8]. Sobjaninin määräyksestä purettiin marraskuussa monia kioskeja. Toisten moskovalaisten mielestä grillien hävittäminen oli huono asia, toisten mielestä se siisti kaupunkia[9].

Sobjanin ilmoitti toukokuussa 2022 Moskovan kaupungin ostavan Renaultilta sen Moskovassa sijaitsevan autotehtaan ja tuotantoa jatkettavan perinteisellä Moskvitš-merkillä.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jaak Prozes: Onko Putin vepsäläinen?, s. 134. Tallinna-Kustannus Oy, 2016.
  2. Medvedeville vahva vaalikoneisto (Arkistoitu – Internet Archive) 17.12.2007 Uusisuomi.fi
  3. Moskovan duuma käsittelee Sergei Sobjanin ehdokkuutta,[vanhentunut linkki] 18.10.2010 Venäjän ääni
  4. Moskovan uusi pormestari lupaa kitkeä korruption Yle uutiset lokakuu 2010
  5. [1][vanhentunut linkki]
  6. Sergei Sobjanin lupasi toimia korruptiota vastaan[vanhentunut linkki] Venäjän Ääni 18.10.2010
  7. Mirja Sipinen: Sergei Sobjanin - "Ei kukaan ei mistään", Verkkouutiset 16.11.2010
  8. Mirja Sipinen: Pormestarilla riesanaan messiaaniset odotukset, Verkkouutiset
  9. Moskovasta katosi viikossa satoja katukioskeja, Yle
  10. q.w.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]