Semjon Mogilevitš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Semjon Judkovitš Mogilevitš (s. 30. kesäkuuta 1946 Kiova) on ukrainalaissyntyinen juutalainen kansainvälinen rikollinen. Hän on maailman tunnetuimpia rikollisjohtajia, jota syytetään asekaupasta, huumekaupasta, uraanikaupasta ja useista murhista. Taloustieteellisen tutkintonsa vuoksi lempinimellä "Brainy Don" tunnettu Mogilevitš johti 1990-luvulta lähtien voimakasta itäeurooppalaista rikollissyndikaattia ja oli Interpolin, FBI:n ja Britannian poliisin etsintälistoilla. Hänet pidätettiin tammikuussa 2008 Moskovassa.[1]

Mogilevitš on tunnettu myös nimillä Sergei Schneider, Semjon Palagnjuk, Semjon Teleš, Semjon Mogilevks, Šimon Makelvitš, Suvorov, Don Simeon ja "Seva".

Mogilevitš sai kolme vuotta vankeutta 1970-luvulla luvattomasta valuutanvaihdosta ja myöhemmin neljä vuotta muista valuuttaoperaatioista. 1980-luvulla hän ryhtyi järjestämään Neuvostoliitosta Israeliin muuttaneiden juutalaisten omaisuuden myyntiä, luvaten lähettää näille osuuden omaisuudesta. Tällä pääomalla hänen epäillään järjestäneen aseiden salakuljetusta, prostituutiota, uhkapelejä ja mustan pörssin kauppaa.

1990-luvulla Mogilevitš siirtyi Israeliin ja sai Israelin kansalaisuuden. Hän meni naimisiin unkarilaisen Katalin Pappin kanssa vuonna 1991. Vuonna 1992 hän osti Unkarista tehtaan, jonka toimialaksi oli rekisteröity ilmatorjunta-aseiden ja ohjusten valmistaminen. Mogilevitš laajensi ravintolatoimintaansa Unkarissa.

31. toukokuuta 1995 Unkarin poliisi järjesti etsinnän hänen ravintolassaan U Holubu'ssa ja tavoitti sieltä venäläisen ja ukrainalaisen rikollisjärjestön edustajia. Mogilevitš laajensi toimintaansa Euroopassa ja FBI alkoi etsiä häntä. Myöhemmin hänen on epäilty osallistuneen myös Eural Trans Gasin maakaasun välityskauppaan.

Venäjän poliisi pidätti Mogilevitšin Moskovassa 23. tammikuuta 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] timesonline.co.uk

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]