Savannivarrasheinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savannivarrasheinä
Savannivarrasheinää Australiassa
Savannivarrasheinää Australiassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Panicoideae
Suku: Varrasheinät Andropogon
Laji: gayanus
Kaksiosainen nimi

Andropogon gayanus
Kunth

Katso myös

  Savannivarrasheinä Wikispeciesissä
  Savannivarrasheinä Commonsissa

Savannivarrasheinä (Andropogon gayanus) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, varrasheinien (Andropogon) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Se on suurikokoinen ja mätästävä heinälaji, jonka lehdet voivat kasvaa jopa metrin pituisiksi ja varret 150–250 cm korkeiksi. Varsien halkaisija voi olla noin 6 mm. Mättäiden halkaisija voi olla noin metrin.

Savannivarrasheinä kasvaa laajalti melko kuivilla sekä kausittaisesti sadetta saavilla alueilla. Laji kasvaa avoimilla metsämailla ja savanneilla. Luontaisena sitä kasvaa trooppisessa Afrikassa Sahelin alueelta etelään Namibiaan, Botswanaan ja Mosambikiin asti ulottuvalla alueella. Savannivarrasheinä on kuitenkin levinnyt monin paikoin viljelykarkulaisena luontoon ja etenkin Australian Pohjoisterritoriossa laji on levinnyt paikallista lajistoa haittaavana vieraslajina laajalti jokien ja teiden varsille, jouto- ja laidunmaille sekä eukalyptussavanneille – yleisesti ottaen alueille, joiden vuotuinen sadanta ylittää 600 mm.

Savannivarrasheinää käytetään eroosion torjuntaan sekä ylilaidunnettujen maiden uudelleen kasvittamiseen. Lajin varsia käytetään myös mattojen punontaan sekä olkina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]