Santarmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalaisia santarmeja

Santarmiksi (ransk. gendarmerie) kutsutaan sotilaallisesti järjestäytyneen yleistä turvallisuutta valvovan poliisin jäsentä. Nimitys tulee ranskasta, jonka asemiestä tarkoittava gens d’armes ääntyy suomalaisittain näin.[1] Santarmia ei pidä sekoittaa sotilaspoliisiin.

Santarmilaitos on mm. monessa eteläeurooppalaisessa valtiossa. Yleisimmin santarmilaitos on puolustusministeriön alainen poliisiorganisaatio.

Ranskassa valtiollinen poliisi on nimeltään Gendarmerie. Italiassa on Carabinieri ja Espanjassa Guardia Civil. Kanadan santarmilaitoksesta käytetään vanhahtavaa nimeä ratsupoliisi, vaikka se ei olekaan enää aikoihin liikkunut ratsain.

Keisarillinen Venäjä käytti santarmeja pääasiassa rajavartio- ja valtiollisen poliisin tehtäviin. Sanalla on tästä historiasta johtuen suomen kielessä hieman negatiivinen sävy.lähde? Suomen suuriruhtinaskunnassa toimi vuosina 1867–1917 Suomen santarmihallitus.

Vatikaanivaltiolla on oma santarmilaitos joka vastaa maan turvallisuudesta yhdessä Sveitsiläiskaartin kanssa.

Maat, joilla on tai on ollut käytössä jonkinlainen santarmijärjestelmä. Sinisellä merkityissä maissa on toimiva santarmiorganisaatio, punaisella merkityissä taas on aiemmin ollut sellainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MacFarquhar, Colin; Gleig, George & Bell, Andrew: ”Gendarmes”, The Encyclopaedia Britannica : a dictionary of arts, sciences, literature and general information (Volume 7), s. 614. Edinburgh: Printed for A. Bell and C. Macfarquhar, 1797. gri_33125011196637. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.10.2018). (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.