Santa Park

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joulupukin postitoimisto.
Santa Parkiin kuljetaan valaistua tunnelia pitkin.
Sisäänkäynti maanpinnalla.

SantaPark on Rovaniemellä napapiirillä sijaitseva matkailu- ja käyntikohde, jota markkinoidaan Joulupukin kotiluolana. Se avattiin 28. marraskuuta vuonna 1998.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SantaPark sijaitsee luolassa, joka on louhittu Syväsenvaaraan peruskallion sisään väestönsuojatarkoitukseen. Ulospäin SantaParkista näkyy ainoastaan sisäänkäynti. Santa Park on suunniteltu liikuntaesteiset huomioiden.

Jouluelämyksiä, ostosmahdollisuuksia ja palveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SantaParkissa kävijät voivat tavata Joulupukin työhuoneessaan ja ottaa pukin kanssa valokuvia. Tarjolla on myös mahdollisuus koristella pipareita Piparimuorin Piparilassa tai askarrella joulukoristeita Puuhariihessä. SantaPark kertoo myös Lapin asukkaiden elämästä ja siellä on jäägalleria ja jääbaari, jossa jäälaseista tarjoilee juotavaa jääprinsessa. Kävijöitä palvelee keskusaukiolla kotakahvila ja lounasravintola sekä samppanjabaari. Joulu- ja Lappi-aiheisista myymälöistä kävijät voivat ostaa matkamuistoja ja jouluun liittyviä esineitä. SantaParkissa on postitoimisto, josta kortteihin saa Joulupukin leiman ja jotka voi jättää ensi joululle postitettavaksi. Rekiretki-junalla ajellaan halki talvisen maiseman. Retken päätteeksi saavutaan tonttujen pajaan, jossa ollaan joululahjojen valmistuspuuhissa. Suosituimpia ohjelmia SantaParkissa ovat Tonttukoulu, sekä päivittäinen tanssishow.

SantaPark on koko perheen kohde. Kesäsesongin käviöistä suurimman osan muodostavat suomalaiset ja pohjoismaiset kävijät joulusesongin käviöiden ollessa pääosin kansainvälisiä joulmatkailijoita. SantaPark on avoinna kesäisin noin kesäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle ja joulusesongilla marraskuusta tammikuun ensimmäisiin viikkoihin saakka.

SantaParkin liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston toiminta käynnistyi suunnitelmien pohjalta, jotka oli tehnyt englantilainen Santaworld Ltd. Puiston rakennuskustannukset olivat noin 6,7 miljoonaa euroa. Omistajina puiston alkuaikoina olivat Finnair, MTV, Sampo, Lasten Päivän Säätiö, Posti. Mukana oli myös kauppa- ja teollisuusministeriö. Toiminta-ajatuksena oli huvipuistotoiminta. Puisto ei alkuaikoina saavuttanut liiketoiminnallisia tavoitteitaan ja erityisesti Suomessa sen epäaitoutta arvosteltiin.lähde?

Alkuperäisen toimintamallin ajauduttua vaikeuksiin, konsepti uudistettiin ja SantaParkista tehtiin Joulupukin kotiluola, jossa panostettiin jouluteemaan, luontoon ja lumeen. Pääomistajaksi tuli Rovaniemen maalaiskunta ja kuntaliitoksen jälkeen Rovaniemen kaupunki.[1]

24. maaliskuuta 2009 Santa Park Oy:n osakkeet myytiin Santa's Holding-yhtiölle. Yhtiön takana ja SantaParkin suurimpana omistajana on elämysmatkailuun erikoistunut yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen. Muita omistajia ovat Lappset Group Oy, Eero Sarin, Lasten Päivän Säätiö, Sampo Oyj, Tapsan Tapuli Oy, TeliaSonera Oyj, MTV3 Oy sekä Lapin Kansa Oy. Uudet omistajat ilmoittivat panostavansa myyntiin, markkinointiin ja toiminnan tehostamiseen ja nostavansa liikevaihtoa puoli miljoonaa euroa kahteen miljoonaan euroon.[2]

Saavutettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SantaPark sijaitsee nelostien varrella muutaman kilometrin päässä Rovaniemen lentoasemasta sekä Napapiirin Pajakylästä. SantaParkiin ja Joulupukin Pajakylään pääsee myös Rovaniemen keskustasta Santa's Express -bussilla, joka on Rovaniemen paikallisliikenteen linja numero kahdeksan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Santa Park kehittyy Joulupukin kotiluolaksi 15.8. 2002. MTV3. Viitattu 12.6.2009.
  2. Santa Park myytiin yrittäjäpariskunnalle 24.3.2009. YLE. Viitattu 12.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]