Santa Park

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SantaPark
Sijainti Suomen lippu Rovaniemi, Suomi
Osoite Tarvantie 1, 96930 Napapiiri
Verkkosivu www.santapark.com
Omistaja Santa's Holding
Avattu 28. marraskuuta 1998
n  k  m
Joulupukin postitoimisto.
Santa Parkiin kuljetaan valaistua tunnelia pitkin.
Sisäänkäynti maanpinnalla.

SantaPark on Rovaniemellä napapiirillä sijaitseva matkailu- ja käyntikohde, jota markkinoidaan Joulupukin kotiluolana. Se avattiin 28. marraskuuta vuonna 1998.

Sijainti ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SantaPark sijaitsee nelostien varrella muutaman kilometrin päässä Rovaniemen lentoasemasta sekä Napapiirin Pajakylästä. SantaParkiin ja Joulupukin Pajakylään pääsee myös Rovaniemen keskustasta Santa’s Express -bussilla. SantaPark sijaitsee luolassa, joka on louhittu Syväsenvaaraan peruskallion sisään väestönsuojatarkoitukseen. Ulospäin SantaParkista näkyy ainoastaan sisäänkäynti.

SantaPark on koko perheen kohde. Kesäsesongin kävijöistä suurimman osan muodostavat suomalaiset ja pohjoismaiset kävijät. Joulusesongin aikana kävijät ovat pääosin kansainvälisiä joulmatkailijoita. SantaPark on avoinna kesäisin noin kesäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle ja joulusesongilla marraskuusta tammikuun ensimmäisiin viikkoihin saakka.

SantaParkissa kävijät voivat tavata Joulupukin työhuoneessaan ja ottaa pukin kanssa valokuvia. Vierailijat voivat koristella pipareita Piparimuorin Piparilassa tai askarrella joulukoristeita Puuhariihessä. SantaPark kertoo myös Lapin asukkaiden elämästä.

Kävijöitä palvelevat jäägalleria, jääbaari, kotakahvila, lounasravintola ja samppanjabaari. Puistossa on myös joulu- ja Lappi-aiheisia myymälöistä sekä postitoimisto, jossa kortteihin saa Joulupukin leiman ja kortit voi jättää seuraavalle joululle postitettavaksi. Rekiretki-junalla ajellaan halki talvisen maiseman. Retken päätteeksi saavutaan tonttujen pajaan, jossa ollaan joululahjojen valmistuspuuhissa. Suosituimpia ohjelmia SantaParkissa ovat Tonttukoulu ja päivittäinen tanssishow.

SantaParkin liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston toiminta käynnistyi englantilaisen Santaworld Ltd:n suunnitelmien pohjalta. Toiminta-ajatuksena oli huvipuistotoiminta. Puiston rakennuskustannukset olivat noin 6,7 miljoonaa euroa.[1] Omistajia olivat puiston alkuaikoina Finnair, MTV, Sampo, Lasten Päivän Säätiö ja Posti. Mukana oli myös kauppa- ja teollisuusministeriö.[1] Puisto ei alkuaikoina saavuttanut liiketoiminnallisia tavoitteitaan ja erityisesti Suomessa arvosteltiin sen epäaitoutta.lähde?

Alkuperäisen toimintamallin ajauduttua vaikeuksiin puiston konseptia uudistettiin ja SantaParkista tehtiin Joulupukin kotiluola, jossa panostettiin jouluteemaan, luontoon ja lumeen. Pääomistajaksi tuli Rovaniemen maalaiskunta ja kuntaliitoksen jälkeen Rovaniemen kaupunki.[2]

24. maaliskuuta 2009 Santa Park Oy:n osakkeet myytiin Santa's Holding-yhtiölle. Yhtiön takana ja SantaParkin suurimpana omistajana on elämysmatkailuun erikoistunut yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen. Muita omistajia ovat Lappset Group Oy, Eero Sarin, Lasten Päivän Säätiö, Sampo Oyj, Tapsan Tapuli Oy, TeliaSonera Finland Oyj, MTV Oy sekä Lapin Kansa Oy. Uudet omistajat ilmoittivat panostavansa myyntiin, markkinointiin ja toiminnan tehostamiseen ja nostavansa liikevaihtoa puoli miljoonaa euroa kahteen miljoonaan euroon.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SantaPark huvipuisto.net. Viitattu 25.12.2016.
  2. Santa Park kehittyy Joulupukin kotiluolaksi 15.8. 2002. MTV3. Viitattu 12.6.2009.
  3. Santa Park myytiin yrittäjäpariskunnalle 24.3.2009. YLE. Viitattu 12.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]