Santa Park

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SantaPark
Santa Park (5307457814).jpg
Sijainti Suomi Rovaniemi, Suomi
Osoite Tarvantie 1, 96930 Napapiiri
Omistaja Santa's Holding
Avattu 28. marraskuuta 1998
Aiheesta muualla
www.santapark.com
n  k  m
Joulupukin postitoimisto.
Santa Parkiin kuljetaan valaistua tunnelia pitkin.
Sisäänkäynti maanpinnalla.

SantaPark on Rovaniemellä napapiirillä sijaitseva matkailu- ja käyntikohde, jota markkinoidaan Joulupukin kotiluolana. Se avattiin 28. marraskuuta vuonna 1998.

Sijainti ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SantaPark sijaitsee nelostien varrella muutaman kilometrin päässä Rovaniemen lentoasemasta luolassa, joka on louhittu Syväsenvaaran peruskallioon. Rovaniemen keskustasta SantaParkiin kulkee bussiyhteys.

Joulupukin omana kotiluolana tunnettu kokoperheen kohde on avoinna kesäisin noin kesäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle ja joulusesongilla marraskuusta tammikuun ensimmäisiin viikkoihin saakka. Vierailijat voivat tavata Joulupukin hänen omassa työhuoneessaan, sekä ottaa hänen kanssaan valokuvia veloituksetta. Tämän lisäksi Santaparkissa on mahdollisuus koristella pipareita Piparimuorin Piparilassa, tavata Jääprinsessan Jäägalleriassa, askarrella joulukoristeita Puuhariihessä ja valmistua Tonttukoulusta. Voit myös alittaa Napapiirin ainoana paikkana maailmassa. Satujunassa pääsee tutustumaan neljään vuodenaikaan.

Kävijöitä palvelevat Lelu-, Lappi- ja Joulukaupat, SantaParkin Postitoimisto, Jääbaari, Karkkibaari sekä Kota-kahvila. SantaParkin päälavalla nähdään noin kolme kertaa päivässä Jouluntaika-show. SantaPark on osa SantaPark Arctic Worldia, jonka brändi perheeseen kuuluvat myös Santa Claus Secret Forest - Joulukka, Arctic Forest Spa - Metsäkyly, Lapland Luxury, Arctic TreeHouse Hotel ja Rakas Restaurant & Bar.

SantaParkin liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston toiminta käynnistyi englantilaisen Santaworld Ltd:n suunnitelmien pohjalta. Toiminta-ajatuksena oli huvipuistotoiminta. Puiston rakennuskustannukset olivat noin 6,7 miljoonaa euroa.[1] Omistajia olivat puiston alkuaikoina Finnair, MTV, Sampo, Lasten Päivän Säätiö ja Posti. Mukana oli myös kauppa- ja teollisuusministeriö.[1] Puisto ei alkuaikoina saavuttanut liiketoiminnallisia tavoitteitaan ja erityisesti Suomessa arvosteltiin sen epäaitoutta.lähde?

Alkuperäisen toimintamallin ajauduttua vaikeuksiin puiston konseptia uudistettiin ja SantaParkista tehtiin Joulupukin kotiluola, jossa panostettiin jouluteemaan, luontoon ja lumeen. Pääomistajaksi tuli Rovaniemen maalaiskunta ja kuntaliitoksen jälkeen Rovaniemen kaupunki.[2]

24. maaliskuuta 2009 Santa Park Oy:n osakkeet myytiin Santa's Holding-yhtiölle. Yhtiön takana ja SantaParkin suurimpana omistajana on elämysmatkailuun erikoistunut yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen. Muita omistajia ovat Lappset Group Oy. Entisiä omistajia ovat Eero Sarin, Lasten Päivän Säätiö, Sampo Oyj, Tapsan Tapuli Oy, TeliaSonera Finland Oyj, MTV Oy sekä Lapin Kansa Oy. Uudet omistajat Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen ilmoittivat panostavansa myyntiin, markkinointiin ja toiminnan tehostamiseen ja nostavansa liikevaihtoa puoli miljoonaa euroa kahteen miljoonaan euroon.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SantaPark huvipuisto.net. Viitattu 25.12.2016.
  2. Santa Park kehittyy Joulupukin kotiluolaksi 15.8. 2002. MTV3. Viitattu 12.6.2009.
  3. Santa Park myytiin yrittäjäpariskunnalle 24.3.2009. YLE. Viitattu 12.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]