Sanomalehtipaperi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sanomalehtipaperi
Paperilaatu: mekaaninen painopaperi
Neliömassa (g/m²): 42,5 | 45 | 48,8
Vaaleus:
Opasiteetti:
Hintataso (€/1 000 kg): 500
Painotuote: sanomalehti
ilmaisjakelulehti
Painokone: Coldset web offset

Sanomalehtipaperi on massajulkaisujen painatuksen tarkoitettua paperia. Se pyritään nykyään valmistamaan pääosin kierrätyskuiduista eli uusiomassasta sekä täyteaineista. Loput paperin raaka-aineista ovat mekaanista massaa, pääasiassa kuusi- tai mäntyhierrettä. Tavallisimmin paperi on neliömassaltaan 23–40 grammaa, ja Suomessa yleisesti tehtävän sanomalehtipaperin neliömassa on 40 g/m², 42,5 g/m², harvemmin 45 g/m² tai jopa 48,8 g/m² eli se on kevyempää kuin kopiopaperi, joka on hienopaperia ja jossa on täyteaineita.

Kierrätystä silmällä pitäen sanomalehti pitäisi saattaa kierrätykseen viimeistään kahden kuukauden kuluttua painamisesta, jotta se päätyisi takaisin tehtaalle ennen kolmen kuukauden ikää, koska musteen irrottaminen uusiomassaprosessissa on tuoreena helpompaa.

Lokakuussa 2008 sanomalehtipaperi maksoi 525 euroa tonnilta.[1] Vuonna 2009 hinta putosi Euroopassa 410 euroon tonnilta ja nousi 2012 uudelleen 510 euroon tonnilta. Sen jälkeen hinta aleni, ja vuoteen 2018 mennessä paperitonnin hinta on vaihdellut 425:n ja 500:n euron välillä.[2]

Sanomalehtipaperia valmistavat paperikoneet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoissanomalehtipaperia valmistavat paperikoneet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin sanomalehtipaperia valmistaneet paperikoneet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin erikoissanomalehtipaperia valmistaneet paperikoneet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]