Salt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Kylmän sodan aikaisista aserajoitusneuvotteluista kerrotaan artikkelissa SALT-neuvottelut.
Salt
Virallinen elokuvajuliste.
Virallinen elokuvajuliste.
Ohjaaja Phillip Noyce
Käsikirjoittaja Kurt Wimmer
Tuottaja
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Robert Elswit
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Scott Chambliss
Pukusuunnittelija Sarah Edwards
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta 23. heinäkuuta 2010
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti, venäjä
Budjetti 110 miljoonaa dollaria
Tuotto 293,5 miljoonaa dollaria
Katsojat 41 478 (Suomi)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Salt on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen jännityselokuva, jonka on ohjannut Phillip Noyce ja käsikirjoittanut Kurt Wimmer. Elokuvan päähenkilöä esittää Angelina Jolie. Muita päärooleja elokuvassa esittävät Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski ja August Diehl.

Elokuva kertoo CIA-agentti Evelyn Saltista, jota epäillään venäläiseksi vakoojaksi ja joutuu pakenemaan. Se julkaistiin Yhdysvalloissa 23. heinäkuuta 2010 ja Suomessa 3. syyskuuta 2010. Elokuva sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta äänityksestä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

CIA-agentti Evelyn Saltia (Angelina Jolie) kidutetaan Pohjois-Koreassa, koska häntä epäillään yrityksestä sabotoida maan ydinohjelmaa. Saltin poikaystävä Mike Krause (August Diehl), johon Salt oli aikoinaan tutustunut osana tehtäväänsä, nosti asian julkisuuteen, jotta CIA:n oli järjestettävä Salt vapaaksi. Saltin kollega Ted Winter (Liev Schreiber) saapuu rajalle ottamaan Saltin vastaan ja saattamaan hänet Miken luokse.

Kaksi vuotta myöhemmin Mike ja Salt ovat naimisissa ja heidän hääpäivänään Saltin ja Winterin toimistoon saapuu venäläinen loikkari Oleg Vasilyevich Orlov (Daniel Olbrychski). Saltin kuulustellessa häntä Orlov kertoo, että Yhdysvaltain hallinnon alla työskentelee soluttautuneita venäläisiä agentteja (kulkevat koodinimellä "KA"), joiden tehtävänä on tuhota Yhdysvallat. Agentin "KA-12" on määrä tappaa Venäjän presidentti Boris Matveyev (Olek Krupa) Yhdysvaltain varapresidentti Oatesin hautajaisten aikana ja Orlovin mukaan KA-12 on Salt itse. Valheenpaljastustesti osoittaa Orlovin puhuvan totta, Saltin yrittäessä väittää tietävänsä, että testiä voi huijata. Orlov pakenee ja tappaa kaksi CIA-agenttia. Salt yrittää poistua rakennuksesta vastoin esimiehensä Darryl Peabodyn (Chiwetel Ejiofor) käskyjä, joka määrää hänet pidätettäväksi. Salt pakenee takaisin asuntoonsa ja huomaa Miken olevan kidnapattu.

Myöhemmin hautajaisten aikana Salt todella yrittää tappaa Matveyevin ja näyttää onnistuvan siinä minkä jälkeen hän antautuu. Salt kuitenkin pakenee poliisiautosta ja tapaa Orlovin sekä joukon muita KA-agentteja. Takaumakohtaukset paljastavat kuinka Salt varttui Neuvostoliitossa muiden lapsisotilaiden kanssa. Orlov paljastaa kidnapanneensa Miken ja tappaa tämän Saltin silmien edessä. Salt esittää välinpitämätöntä saavuttaakseen Orlovin luottamuksen. Orlov antaa seuraavaksi tehtäväksi tavata toisen KA-agentin ja yhdessä tämän kanssa tappaa Yhdysvaltain presidentti Howard Lewis (Hunt Block) sekä ottaa maan ydinaseet hallintaan. Ennen lähtöään Salt tappaa Orlovin ja muut paikalla olevat agentit. Sitten hän tapaa Natoon soluttautuneen KA-agentti Schnaiderin (Corey Stoll) soluttautuakseen tämän avulla Valkoiseen taloon. Schnaider yrittää räjäyttää itsensä ja presidentti Lewisin, jonka CIA-agentit onnistuvat viemään turvaan maanalaiseen bunkkeriin.

Venäjä on valmistellut ydinasehyökkäystä vastauksena Matveyevin kuolemaan, jolloin Lewis käskee Yhdysvaltoja valmistelemaan omat ydinaseensa. Mutta sitten Winter tappaa muut CIA-agentit ja paljastaa Lewisille olevansa oikeasti KA-agentti Nikolai Tarkovsky. Tarkovsky aikoi laukaista ydinohjukset Mekkaan ja Teheraniin kääntääkseen muslimit myös amerikkalaisia vastaan. Salt suostuttelee Tarkovskyn päästämään hänet huoneeseen, mutta Tarkovsky näkee uutisraportin, jossa Matveyevin paljastettiin olevan yhä elossa. Salt oli lavastanut Matveyevin kuoleman käyttämällä hämähäkinmyrkkyä. Tarkovsky paljasti järjestäneensä Miken kuoleman ja Saltin paljastumisen lavastaakseen tämän syylliseksi tulevaan ydiniskuun. Salt onnistuu pääsemään sisään huoneeseen ja estää Tarkovskyn aikeet. Sotilaat saapuvat bunkkeriin ja pidättävät Saltin, mutta hyökkää Tarkovskyn kimppuun ja käyttää käsirautojensa ketjuja kuristaakseen tämän kuoliaaksi.

Peabodyn kuulustellessa Saltia helikopterissa, Salt yrittää kertoa hänelle totuuden Winteristä/Tarkovskysta. Salt lupaa tappaa jäljellä olevat KA-agentit, jos pääsee vapaaksi. Peabody alkaa uskoa tarinaan saatuaan tekstiviestin, jossa kerrottiin Saltin sormenjälkien löytyneen paikasta, jossa Orlov tovereineen oli tapettu. Salt päästetään hyppäämään helikopterista jokeen, josta tämä pakenee metsään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Angelina Jolie  Evelyn Salt  
 Liev Schreiber  Ted Winter / Nikolai Tarkovsky  
 Chiwetel Ejiofor  Peabody  
 Daniel Olbrychski  Oleg Vasilyevich Orlov  
 August Diehl  Michael "Mike" Krause  
 Olek Krupa  Venäjän presidentti Boris Matveyev  
 Hunt Block  Yhdysvaltain presidentti Howard Lewis  
 Corey Stoll  Shnaider  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Cruisen oli alun perin tarkoitus näytellä elokuvan pääroolia Edwan Saltia. Hän kuitenkin koki, että elokuvan päähenkilö on liian lähellä Mission: Impossible -elokuvasarjan Ethan Huntia, joten hän kieltäytyi roolista. Päähenkilön sukupuoli ja nimi muutettiin Evelyn Saltiksi, jolloin Angelina Jolie sai roolin.[1][2]

Elokuvan kuvaaminen aloitettiin Washingtonissa ja New Yorkissa maaliskuussa 2009.[3][4]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 23. heinäkuuta 2010. Se tuotti yhteensä 36 miljoonaa dollaria avausviikonloppunaan ja oli toisena viikonlopputilastossa Inceptionin jäljessä.[5] Yhteensä elokuva tuotti 118,3 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja 293,5 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti.[6]

Suomessa elokuva julkaistiin 3. syyskuuta 2010. Se keräsi avausviikonloppunaan 9 300 katsojaa ja tuotti 114 340 dollaria (noin 88 600 euroa), jolloin se oli katsotuin elokuva Toy Story 3:n jälkeen.[7][8] Yhteensä se tuotti Suomessa 493 771 dollaria.[9] Elokuva keräsi Suomessa 41 478 katsojaa.[10]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internetsivusto Rotten Tomatoesin mukaan 62 % kriitikoista on antanut Saltille positiivisen arvosanan 6/10 keskiarvolla. Keräys perustuu 231 arviointiin.[11] Metacritic on laskenut 42 arvostelusta elokuvalle painotetun keskiarvon 65/100.[12] Internet Movie Databasen 190 000 käyttäjää ovat antaneet Saltille 6,4/10 arvosanan, ja 19 IMDb:n henkilökuntaan kuuluvaa myöskin keskiarvon 6,4.[13]

Salt oli ehdolla parhaan äänityksen Oscar-palkintoon vuonna 2011, mutta hävisi palkinnon Inceptionille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tom Cruise sweet on ‘Salt’ role variety.com. 22.7.2007. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 2. Exclusive: Phillip Noyce Talks "Salt" 22.6.2009. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 3. First Look at Angelina Jolie in Salt comingsoon.net. 3.3.2009. Arkistoitu 6.3.2009. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 4. Filming Begins on Salt Starring Angelina Jolie movies.about.com. 3.3.2009. Arkistoitu 18.3.2009. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 5. July 23-25, 2010 Weekend Box Office Mojo. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 6. Salt Box Office Mojo. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 7. Salt-vakoojaelokuvan ohjaaja: Isänikin oli vakooja Voice.fi. 7.9.2010. Viitattu 7.5.2014.
 8. Finland Box Office – September 3–5, 2010 Box Office Mojo. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 9. Salt – by country Box Office Mojo. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 10. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 2010 Elokuvauutiset.fi. Viitattu 30.7.2016.
 11. Salt (2010) Rotten Tomatoes. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 12. Salt Metacritic. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
 13. User ratings for Salt (2010) Internet Movie Database. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]