Sakkaridit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sakkaridit, eli sokerit jaotellaan seuraaviin:

  • Monosakkaridi, kaikkein yksinkertaisin sokeri (sakkaridi). Monosakkaridit = hiilihydraattien perusyksiköitä (mono = yksi). Monosakkaridi on yhden hiiliatomisidoksen omaavien hiilihydraattien perusyksikkö. Yleisimpiä monosakkarideja ovat hedelmäsokeri eli fruktoosi, rypälesokeri eli glukoosi ja galaktoosi.
  • Disakkaridit, sokerilajeja, jotka koostuvat kahden monosakkaridin osasista kaksin hiiliatomisidoksin. Disakkarideihin kuuluu mm. tavallinen sokeri eli sakkaroosi. Disakkaridi = kahdesta monosakkaridiyksiköstä muodostunut hiilihydraatti (di=kaksi; sakkaridi= sokeri). Disakkarideja ovat sakkaroosi, maltoosi ja laktoosi.
  • Polysakkaridit, ryhmä erilaisia sokereita, jotka rakentuvat useiden monosakkaridien liittyessä kemiallisesti yhteen. Polysakkarideja ovat esimerkiksi selluloosa ja tärkkelys. Polysakkaridi on yhtä kuin hiilihydraatti, jossa yli 10 sokeriyksikköä sitoutuneena toisiinsa (poly= monta; sakkaridit =sokeriyksikkö). Polysakkaridit jaetaan imeytyviin (tärkkelys ja eläintärkkelys glykogeeni) ja imeytymättömiin (ravintokuitu).

Sokerit ovat hiilihydraatteja. Ravitsemustieteessä hiilihydraatit jaetaan sokereihin, tärkkelykseen ja ravintokuituun.

[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]