SPQR

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjoitus Tituksen riemukaaressa. Riemukaaressa lukee:
SENATVS
POPVLVSQVE·ROMANVS DIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·F[ILIO] VESPASIANO·AVGVSTO

SPQR tai S.P.Q.R. on latinankielinen lyhenne ja lentävä lause. SPQR tulee latinan sanoista Senatus populusque Romanus (suom. Rooman senaatti ja kansa). Rooman hallinto on käyttänyt sitä virallisena tunnuksenaan. SPQR esiintyy Rooman lainopillisessa, poliittisessa ja historiallisessa kirjallisuudessa, kuten Ciceron puheet ja Liviuksen historiankirjoitukset.

Nykyaikana SPQR lyhennettä käytetään Rooman kaupungin vaakunassa sekä monissa kaupungin rakennuksissa ja viemärinkansissa. Monet viemärinkansissa olevat SPQR merkinnät ovat peräisin Benito Mussolinilta, joka käytti tätä lyhennettä usein propagandassaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteen alkuperää ei tunneta, mutta sen merkitys ajoittaa sen tasavallan aikoihin. Lyhenteessä mainitut kaksi yksilöä ovat Senatus ja Populus Romanus. Populus on itsenäinen, samoin on sen yhdiste, mutta Senatus ei. Kuningasvallan aikana kumpikaan ei ollut itsenäinen, joten alkuperä voidaan ajoittaa tasavallan perustamisen aikoihin. Lyhenne kuitenkin jatkoi eloaan Rooman valtakunnassa.

Rooman kirjallisuudessa populus Romanus tarkoitti tasavallan hallintoa. Kun roomalaiset nimittivät muiden maiden hallituksia, he käyttivät usein populus-sanaa yksikössä tai monikossa, kuten populi Priscorum Latinorum. Romanus on adjektiivi, jota käytettiin erottamaan roomalaiset muista sen ajan kansoista. Lokatiivia Romae ei koskaan käytetty siinä merkityksessä.

Rooman kansa esiintyi usein lain- ja historiankirjoituksissa sellaisissa muodoissa, kuin dignitas, maiestas, auctoritas, libertas populi Romani (arvokkuus, mahtavuus, arvovalta, Rooman kansan vapaus). He olivat populus liber, vapaa kansa. Oli myös exercitus, imperium, iudicia, honores, consules, voluntas populi Romani (armeija, valta, tuomiot, kunniat, konsulit, Rooman kansan vapaa tahto), joten ei ole mikään ihme, että roomalaiset näkivät itsensä hyvin vapaana valtiona.

Roomalaiset uskoivat, että täysi päätösvalta tulisi kansalta. Jos tämän mietteen ajattelee kuulostavan sellaiselta, että se olisi tullut mistä tahansa nykyajan vallankumouksista, se johtuu siitä, että he ajattelivat samoin kuin heidän roomalaiset kulttuuriesi-isänsä. Tässä mielessä kansa tarkoittaa koko hallintoa. Senaattia tosin hallitsivat vähälukuiset patriisit, joiden tahtoa noudattivat konsulit, preettorit ja Comitia centuriata (Sadan komitea), jonka tahtoa noudatti Tribuuni.

SPQR kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:SPQR