SAS: Erikoisjoukkojen kovassa koulussa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SAS: Erikoisjoukkojen kovassa koulussa (SAS: Who Dares Wins)[1] on brittiläinen tositelevisio-ohjelma, jossa joukko tavallisia kansalaisia tai julkisuudesta tunnettuja henkilöitä osallistuu lyhennettyyn brittiläisen maavoimien erikoisjoukkojen operaattorin valintakokeeseen.[2]

Kurssin aikana kokelaita tullaan kohtelemaan kuin oikeassa koulutuksessa, ja esimerkiksi ravinnon puute tai fyysiset kivut voivat tulla vastaan.

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurssin aluksi joukko vapaaehtoisesti mukaan hakeneita kokelaita saapuu hylättyyn tukikohtaan, joissa heitä majoitetaan alkeellisissa, todellisia sotaolosuhteita kuvaavissa olosuhteissa. Joka päivä he joutuvat kohtaamaan pelkonsa ja kokemaan fyysistä rasitusta raskaissa tehtävissä jonkalaisia erikoisjoukkoihin pyrkivän täytyy läpäistä. Joka jaksolla on oma teema, jonka mukaan tehtävät on kehitetty.

Kurssin idea on tulos tai ulos, eli kokelaiden täytyy vakuuttaa kouluttajat siitä, että he ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti valmiita antamaan kaikkensa tehtävien aikana. Kokelaita voidaan myös ottaa kuulusteluihin, mikäli kouluttajat kokevat sen tarpeelliseksi. Jokainen kokelaista voi vapaaehtoisesti lähteä kurssilta minä hetkenä hyvänsä, ja ojentaa numerolappunsa yhdelle kouluttajista. Kouluttajat voivat vetää myös kokelaan pois, jos eivät koe tämän pärjäävän kurssilla.

Kurssi päättyy vaativaan lopputehtävään, jossa testataan miten hyvin kokelaat ovat oppineet leirin aikana, ja miten hyvässä kunnossa he ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kurssin lopulla leirin neljä kouluttajaa päättävät, ketkä läpäisevät kurssin. Yhtenä tärkeänä kriteerinä heillä on se, onko kyseinen henkilö valmis toimimaan heidän rinnallaan, ja voivatko kouluttajat luottaa tähän oikeassa sotatilanteessa.

Kouluttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouluttajien tehtävänä ohjelmassa on "mentoroida" kokelaita selviytymään kurssin läpi. Heidän on oltava tiukkoja sääntöjen kanssa, sillä ohjelmassa simuloidaan oikeaa erikoisjoukkojen valintakoetta. Tästä johtuu luontaisesti ohjelmassa kuuluva kovaan ääneen huuto ja käskytys, jolla koetetaan saada kokelaiden huomio.

Brittiversion nykyiseen kouluttavaan henkilökuntaan (eng. Directing Staff) kuuluu ryhmä entisiä Britannian ja Yhdysvaltojen eliittisotilaita, joilla on yhteensä monen vuosikymmenen kokemus erikoisjoukko-operaatioista ympäri maailmaa. He ovat Mark Billingham, MBE, Jason Fox, Chris Oliver ja Rudy Reyes.[3] Aiemmin mukana olleita kouluttajia mm. Ant Middleton, Matthew Ollerton sekä Remi Adeleke.

Ulkomaalaiset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banijay Group omistaa formaatin oikeudet ulkomailla, ja ohjelmasta on tehty omat versionsa muun muassa Ruotsissa ja Australiassa. Suomessa tv-kanava Nelosella esitetään kotimaista Erikoisjoukot-nimistä versiota, jossa pääosissa on Suomen puolustusvoimain entisiä sotilaita.

Maa Nimi Esitetty Alkuperäinen verkko
 Australia [4] Erikoisjoukot Australia
(SAS Australia: Who Dares Wins)
2020− Seven Network
 Belgia (Flanderi) Erikoisjoukot VIP: Joka uskaltaa voittaa
(Special Forces VIPS: Wie Durft Wint)
2023− VTM
 Iso-Britannia SAS: Erikoisjoukkojen kovassa koulussa
(SAS: Who Dares Wins)
2015−2023 (tavisversio)
2019− (julkkisversio)
Channel 4
 Ruotsi Eliittijoukkojen salaisuudet
(Elitstyrkans hemligheter)
2021− TV4
 Suomi [5] Erikoisjoukot 2022− Ruutu /
Nelonen
 Tanska Joukko
(Korpset)
2017− TV2
 Yhdysvallat [6] Erikoisjoukot USA
(Special Forces: World’s Toughest Test)
2023− Fox

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SAS: Erikoisjoukkojen kovassa koulussa Yle Areena. Yleisradio. Viitattu 22.11.2023.
  2. SAS: Who Dares Wins channel4.com. Viitattu 22.04.2023. (englanniksi)
  3. SAS: Who Dares Wins - Jungle Hell (Series 8) channel4.com. (englanniksi)
  4. Erikoisjoukot Australia ruutu.fi.
  5. Erikoisjoukot on Suomen tv-historian rankin kilpailu – nämä julkkikset osallistuvat iltalehti.fi. Viitattu 24.04.2023.
  6. Erikoisjoukot USA ruutu.fi. Viitattu 22.4.2023.