Rosenergoatom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rosenergoatom on Venäjän valtion Atomenergoprom-holdingin hallitsema yhtiö, joka operoi maan operatiivisessa sähköntuotannossa olevia ydinvoimaloita. Venäjän liittovaltion omaisuuskomitea muodosti Rosenergoatomin 7. syyskuuta 1992 Neuvostoliiton atomienergiaministeriön Venäjän alueella sijaitsevista ydinvoimaloista.

Lisäksi Venäjällä on pienempiä ydinreaktoreita esimerkiksi atomienergian tutkimuslaitoksissaan, ydinjäänmurtajissaan ja -sukellusveneissään.

Ydinvoimalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosenergoatomilla on kymmenen sähköntuotannossa olevaa ydinvoimalaa, joissa oli vuoden 2014 alussa käytössä yhteensä 33 reaktoria.[1][2] Lisäksi Venäjällä on käytöstä poistettuja, alasajovaiheessa olevia ydinvoimaloita, joista osa on muilla paikkakunnilla kuin nykyisin tuotannossa olevat ydinvoimalayksiköt. Tuotannollisia voimaloita ovat:

Euroopan puolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian puolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudet ydinvoimalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusia ydinvoimaloita on tarkoitus rakentaa ja yksikkömäärää nostaa 59:ään vuoteen 2030 mennessä. Entisten ydinvoimaloiden uusimisen ja lisäyksiköiden rakentamisen ohella ydinvoimaloita rakennetaan myös uusille ydinvoimalapaikkakunnille. Uusia venäläisiä paikkakuntia, joille vuoden 2014 maaliskuussa oli rakenteilla ydinvoimala:[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA (YK:n erityisjärjestö): The Power Reactor Information System (PRIS):Russian Federation (IAEA:n ydinvoimalarekisterin yhteenveto Venäjän ydinvoimaloista ja niiden reaktoreista) 2013 tilanne. IAEA, iaea.org. Viitattu 18.3.2014. (englanniksi)
  2. Nuclear Power Plants of Russia rosenergoatom.ru. Viitattu 18.3.2014. (englanniksi)
  3. Sooruženije energoblokov AES v Rossii rosenergoatom.ru. Viitattu 18.3.2014. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]