Koordinaatit: 54.937°N, 22.159°E

Kaliningradin ydinvoimala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ydinvoimalahanke Kaliningradin alueen kartalla. Voimala sijaitsee noin 14 kilometriä Nemenin kaakkoispuolella. Liettuan rajalle ja Niemenjoelle on kymmenen kilometriä.
Ydinvoimalahanke Kaliningradin alueen kartalla. Voimala sijaitsee noin 14 kilometriä Nemenin kaakkoispuolella. Liettuan rajalle ja Niemenjoelle on kymmenen kilometriä.
Kaliningradin ydinvoimala
Voimalaitoshanke Kaliningradin alueen koillisosassa. Rajajoki Niemen ja Liettuan raja on noin 10 kilometrin päässä pohjoisessa.
Venäjän läntisimpien ydinvoimaloiden sijainti. (Katso)
Orange pog.svg Rakenteilla oleva voimala
Green pog.svg Toiminnassa oleva voimala
Purple pog.svg Suljettu voimala
Toiminnassa olevissa ydinvoimalaitoksissa voi olla myös rakenteilla olevia tai suljettuja voimalayksiköitä.

Kaliningradin ydinvoimalaitos (ven. Калининградская АЭС, Kaliningradskaja AES, viralliselta hankenimeltään ven. Балтийская АЭС, Baltijskaja AES) on Venäjän Kaliningradin alueelle rakenteilla oleva ydinvoimalaitos. Voimalaitosta rakennuttaa Venäjän valtion Rosenergoatom-osakeyhtiö. Voimalaitokseen on suunniteltu kaksi reaktoriyksikköä. Rakentajan tavoitteena oli saada ensimmäinen, 1 200 megawatin VVER 1200 -tyyppistä reaktoria käyttävä voimalayksikkö valmiiksi vuonna 2018 ja toinen vuonna 2021.[1][2]

Kesäkuussa 2013 rakennushanke pysäytettiin kuitenkin joksikin aikaa uudelleensuunnittelua varten.

Voimalaitosta rakennetaan linnuntietä noin 14 kilometriä Kaliningradin alueen Nemanin kaupungin kaakkoispuolelle ja noin 5,5 kilometriä Niemenjoen eteläisen sivuhaaran Šešupen (ven. Шешупе) eteläpuolelle. Voimalasta on Liettuan rajalle (Niemenjoki) noin 10 kilometriä ja Puolan rajalle runsas 65 kilometriä. Aluekeskus Kaliningradiin on linnuntietä noin 110 kilometrin matka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sooruženije energoblokov AES v Rossii rosenergoatom.ru. Viitattu 18.3.2014. (venäjäksi)
  2. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA (YK:n erityisjärjestö): The Power Reactor Information System (PRIS): Russian Federation (IAEA:n ydinvoimalarekisterin yhteenveto Venäjän ydinvoimaloista ja niiden reaktoreista) 2013 tilanne. IAEA, iaea.org. Viitattu 18.3.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]