Rivinletto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Rivinleton eli Kaasamatalan saarta. Haukiputaan kunnassa on toinenkin Kaasamatala-niminen saari.
Rivinletto
Rivinletto Light.jpg

Rivinleton loisto

Muut nimet
Kaasamatala
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Väestö
Asukasluku
asumaton

Rivinletto eli Kaasamatala on pieni kivikkoinen saari ja merilintujen pesimäalue Kiiminkijoen suistossa Rivinnokan niemen länsipäässä Oulun Haukiputaalla Perämeren rannikolla. Saari on asumaton, eikä sillä ole lainkaan kasvistoa. Saari sijaitsee Kiiminkijoen pääuoman eteläreunalla Laitakarin sataman eteläpuolella.

Rivinleton loisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on nimellä Rivinletto tai Rivinleton loisto tunnettu sektoriloistotorni, joka on osa Martinniemeen ja Kiiminkijoelle johtavan väylän väyläohjausta. Loisto on niin kutsuttu apuloisto, joka sytytetään tarvittaessa. Sen valotunnuksena on valkoinen valonvälähdys joka kolmas sekunti. Valo näkyy sektorissa, jonka rajat mereltä loistoa kohti nähtynä ovat 016°—284°. Valon korkeus merenpinnasta on 7,6 metriä ja valon kantomatka on 3,5 meripeninkulmaa eli noin 6,5 kilometriä.[1] Betoninen, vuonna 1939 rakennettu loistotorni on pyöreä, yläosaltaan musta ja alaosaltaan valkoinen, ja sen huipulla on valkoinen lyhtykoju. Loistokojua kiertää kävelytasanne.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen rannikon loistot 2005, julkaisija Merenkulkulaitos.
  2. Suomen rannikon loistot 1993, julkaisija Merenkulkulaitos.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.