Laitakari (Haukipudas)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laitakari
Laitakari Haukipudas.jpg

Laitakari kuvattuna Kiiminkijoen etelärannalta.

Sijainti
Saariryhmä
Pinta-ala
noin 0,91 km²

Laitakari on saari Perämerellä Oulun Haukiputaalla Martinniemen edustalla, Kiiminkijoen pohjoisrannalla.[1] Saaren rannat ovat avointa jyrkkärantaista kivikkoa.

Saaren pohjoisosat ovat edelleen luonnontilaisia lukuun ottamatta pienimuotoisia harvennushakkuita. Laitakari kuuluu Laitakari–Häyrysenniemi–Purjekari-Natura-alueeseen. Saaren etelärannalla sijaitsee edelleen Martinniemen sahan ja Laitakarin puuhiomon käytössä ollut satama-alue, joka nykyisin toimii huvivene- ja kalasatamana. Laitakariin menevän tien varrella toimii nykyään Martinniemi Timber Oy sekä Jätehuolto Kropsu.

Puuhiomo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Martinniemen puuhiomo

Saaren eteläosa on sataman lisäksi ollut teollisuusaluetta ja siellä on sijainnut Rauma-Repola-yhtiöön kuulunut Martinniemen puuhiomo ja siihen kuulunut höyryvoimalaitos. Saarella ollutta puuhiomon vanhaa tiilipiippua, tiilistä hiomorakennusta sekä voimalaitosta ehdotettiin useaan otteeseen purettavaksi. Piippua käytettiin yleisesti maamerkkinä, sillä se erottui kauas merelle. Saaren maa-alueet ovat osittain UPM-Kymmene Oyj:n omistuksessa. Voimalaitos ja piippu purettiin vuonna 2017.[2]

Rautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari on yhdistetty mantereeseen pengertiellä, joka on aiemmin ollut Martinniemen radan jatkeena olleen puuhiomolle johtavan teollisuusradan pengerrys. Radalla on liikennöity tehtaan omilla vetureilla Deutz 22909/1938 ja Saalasti Otso1 70/1970.

Paperitehdassuunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kajaani Oy suunnitteli mahdollista paperitehtaan rakentamista Martinniemeen tai Laitakariin yhdessä Rauma-Repolan kanssa 1960-luvun alussa. Kajaani todettiin kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opaskartta. (Karttatie. Oulun seudun karttapalvelu) Oulu: Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristlpalvelut, 28.6.2015. Kartan verkkoversio (viitattu 8.7.2015)
  2. Kärjä, Anu-Maija: Martinniemen maamerkki katoaa – his­to­rial­li­nen piippu murenee tiili tiileltä Kaleva Oy. 22.11.2017. Viitattu 22.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.