Risotto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sienirisottoa.

Risotto (ital. risotto, 'pieni riisi' < ital. riso, 'riisi') on perinteinen italialainen riisiruoka, joka valmistetaan siihen erityisesti sopivasta riisilajikkeesta. Riisi, sipuli, kasvikset, sienet, liha tai kala ynnä muut ja usein myös juusto haudutetaan padassa siten, että liemenä käytettävä lihaliemi haihtuu lähes pois.[1] Risottoriisinä käytetään imukykyisiä, osittain puuroutuvia riisilajikkeita, kuten arboriota tai carnarolia.[2]

Risotto on alun perin lähtöisin Pojoen laaksosta, jossa riisiä on kasvatettu. Risotto on milanolaisen keittiön peruspilareita.

Risottoa valmistettaessa riisiä freesataan eli kuullotetaan hetken aikaa oliiviöljyssä tai voissa ennen liemen lisäämistä. Erityisen kuuluisa risotto on Risotto alla Milanese, joka keitetään liha- tai kanaliemessä ja maustetaan juustolla ja sahramilla. Milanesessa öljyn ja voin sijasta käytetään luuydintä sekä laardia.

Monia hyvin samankaltaisia ruokalajeja on olemassa, mutta italialaisen keittiöperinteen mukaan niitä ei tulisi kutsua risotoksi, jollei riisi ole hieman valuvaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turtia s. 475.
  2. Turtia s. 35 ja 82.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.