Relais Group

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Relais Group Oyj
Tunnuslause Pidetään pyörät pyörimässä
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Osake OMXH: RELAIS
Perustettu 1996 (Tampere, Suomi)
Toimitusjohtaja Arni Ekholm
Puheenjohtaja Kari Stadigh
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala Ajoneuvojen varuste- ja varaosaliiketoiminta
Liikevaihto 72,5 milj.€ 128,9 (2020)
Liikevoitto 18,7 milj.€ (2020)
Henkilöstö 296 (2020)
Kotisivu relais.fi

Relais Group Oyj on suomalainen ajoneuvojen sähkövaruste- ja varaosaliiketoimintaa Pohjoismaissa ja Baltiassa harjoittava maahantuoja ja tekninen tukkuliike. Yhtiön osake noteerataan Helsingin pörssissä.[1][2][3]

Relais toimii ajoneuvovalmistajista riippumattomalla jälkimarkkinalla Startax-, Awimex-, ABR-, Huzells, SEC ja TD Tunga Delar -yritystensä kautta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltiassa.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Relais tarjoaa varaosia, varusteita ja tarvikkeita henkilöautoihin, kevyisiin hyötyajoneuvoihin, raskaisiin hyötyajoneuvoihin (esim. rekat, kuorma-autot, linja-autot) sekä maataloudessa, metsäteollisuudessa ja rakennusalalla käytettäviin ajoneuvoihin. Yhtiö on erikoistunut erityisesti sähkövaraosiin ja tarvikkeisiin.

Relais hankkii tuotteet eri toimittajilta pääasiassa Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. Tärkeimmät tavarantoimittajat ovat enimmäkseen kansainvälisiä varaosien ja varusteiden valmistajia. Relaisin omilla tuotemerkeillä myytävien tuotteiden valmistajat ovat pääasiassa paikallisia sopimusvalmistajia Aasiassa. Yhtiöllä on useita omia tuotemerkkejä erityisesti LED-valaisintuoteissa (esim. työ-, lisä- ja varoitusvalot).

Historia ja yritysostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Relais Groupin historia juontaa juurensa Tampereella vuonna 1996 perustettuun henkilö- ja hyötyajoneuvojen autoelektroniikkaan erikoistuneeseen Startax Auto-Electronics Oy:hyn. Relais Investment Oy perustettiin Startax Auto-Electronics Oy:n emoyhtiöksi vuonna 2010 tukemaan Startaxin kasvua ja kansainvälistymistä.

Liiketoiminta laajeni Suomesta Viroon vuonna 2011, kun Startax AS perustettiin. Vuonna 2014 konserniin hankittiin suomalainen JA Tools JA Elektro Oy ja norjalainen Maskin-Teknisk AS. Startax Auto-Electronics Oy ja JA Tools JA Elektro Oy yhdistettiin Startax Finland Oy:ksi vuonna 2016. Samana vuonna Relais Investment Oy muutti nimensä Relais Group Oy:ksi. Vuosina 2017 ja 2018 Relaisin toiminta laajeni ja kansainvälistyi, kun yhtiö hankki Ruotsissa omistukseensa Awimex International AB:n ja Startax Sweden Ab:n.

Kesäkuussa 2019 yhdistyivät Relais Group ja ruotsalaiset ABR ja Huzells, jolloin Relais Groupista tuli yksi Pohjoismaiden johtavista ajoneuvojen sähkövarusteiden ja varaosien tarjoajista.[4]

Relais Group osti 70 % enemmistöosuuden tanskalaisesta SEC Scandinavia A/S:sta 16.1.2020. Yrityskaupan myötä yhtiön toiminta laajenee Tanskan markkinoille. [5] 

6.2.2020 Relais Group osti 95,25 % ruotsalaisen TD Tunga Delar Sverige AB:n osakekannasta yhtiön omistajilta. Tunga Delar on Ruotsissa toimiva valtakunnallinen tukkuliike, joka on erikoistunut raskaiden hyötyajoneuvojen varaosiin ja varusteisiin.[6]

14.12.2020 Relais Group osti ruotsalaisen Strands Group AB:n koko osakekannan. Strands Group AB on yksi nopeimmin kasvavista ajoneuvojen jälkimarkkinoiden valaisin- ja lisävarustelutuotemerkeistä Euroopassa. Yrityskauppa avasi yhtiölle uusia markkinoita Euroopassa ja muualla sekä vahvisti entisestään ajoneuvojen valaisinratkaisuiden jälkimarkkinoiden merkitystä Relaisin strategisena kasvualueena.[7]

29.1.2021 Relais Group osti suomalaisen hyötyajoneuvojen huolto- ja korjausliiketoimintaan erikoistuneen Raskone Oy:n osakekannan. Raskone on Suomen suurin valtakunnallinen hyötyajoneuvojen monimerkkihuolto- ja korjaamoketju, jolla on yhteensä 19 korjaamoa ympäri Suomea. Yritysosto oli osa Relaisin kasvustrategiaa ja se loi Relais-konsernin kasvulle uuden merkittävän tukijalan hyötyajoneuvojen segmentissä.[8]

31.3.2021 Relais Group osti ajoneuvojen valaisinratkaisuja tarjoavan verkkokauppatoimija Lumise Oy:n sekä hankintayhtiö Optisell Oy:n koko osakekannat. Suomalainen Lumise on yksi Euroopan johtavista ajoneuvojen ja työkoneiden valaisinratkaisuihin erikoistunut verkkokauppatoimija. Lumise Oy on ajoneuvovalaisimien verkkokauppaan erikoistunut, alansa johtava toimija Pohjoismaissa ja nopeasti kasvava toimija Euroopassa. Lumisella on Ruotsissa tytäryhtiö Design by Scandinavian Metal AB, joka kehittää verkkokaupan ohella ajoneuvojen mallikohtaisia lisävalosarjoja. Lumisen verkkokaupoista toimitetaan tilauksia kymmeniin muihin maihin - Euroopan maiden lisäksi muun muassa Australiaan ja Yhdysvaltoihin.[9]

Yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Relais Groupin yhtiöitä ovat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Relais Group Oyj:n listautumisanti on ylimerkitty ja listautuminen toteutetaan suunnitellusti otp.tools.investis.com. Viitattu 4.11.2019.
  2. Alexandra Huhta: Relais Groupin osake nousee ensimmäisenä pörssiaamunaan Kauppalehti. Viitattu 4.11.2019.
  3. Relais, yksi johtavista ajoneuvojen sähkövarusteiden ja varaosien maahantuojista ja teknisistä tukkuliikkeistä Pohjoismaissa ja Baltiassa, suunnittelee listautumista First North -markkinapaikalle otp.tools.investis.com. Viitattu 4.11.2019.
  4. Suomalainen Relais Group sekä ruotsalaiset ABR ja Huzells yhdistyvät johtavaksi ajoneuvojen sähkövarusteiden ja varaosien tarjoajaksi Pohjoismaissa otp.tools.investis.com. Viitattu 4.11.2019.
  5. Relais Group Oyj laajentaa toimintaansa Tanskaan ostamalla enemmistöosuuden kevyiden hyötyajoneuvojen valoratkaisuihin erikoistuneesta SEC Scandinavia A/S:sta otp.tools.investis.com. Viitattu 23.1.2020.
  6. Relais Group Oyj vahvistaa asemaansa Ruotsissa ostamalla TD Tunga Delar Sverige AB:n osake-enemmistön ja toteuttaa suunnatun osakeannin otp.tools.investis.com. Viitattu 3.3.2020.
  7. Relais Group Oyj ostaa ruotsalaisen Strands Group AB:n ja vahvistaa merkittävästi valaisinliiketoimintaansa otp.tools.investis.com. Viitattu 7.5.2021.
  8. Relais Group Oyj ostaa Raskone Oy:n ja ottaa merkittävän kasvuaskeleen hyötyajoneuvojen jälkimarkkinoilla Suomessa otp.tools.investis.com. Viitattu 7.5.2021.
  9. Relais Group Oyj tekee strategisesti merkittävän yritysoston ostamalla verkkokauppatoimija Lumise Oy:n otp.tools.investis.com. Viitattu 7.5.2021.