Ramón Novarro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Novarro vuonna 1934.

Ramón Novarro (alun perin José Ramón Gil Samaniego, 6. helmikuuta 1899 Durango, Meksiko30. lokakuuta 1968 Los Angeles, Yhdysvallat) oli meksikolainen näyttelijä, joka saavutti mainetta mykkäelokuvien ”latinorakastajana”.

Novarro ja Lupe Vélez elokuvassa Laughing Boy (1934).

Novarron perhe muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1913 pakoon Meksikon vallankumousta. Hän aloitti uransa pienissä rooleissa ja toimi laulavana tarjoilijana muutamien vuosien ajan. Hänen ystävänsä näyttelijä-ohjaaja Rex Ingram ja vaimonsa näyttelijätär Alice Terry, keksivät markkinoida häntä kilpailijana elokuvarakastajana tunnetulle Rudolph Valentinolle ja Ingram ehdotti häntä muuttamaan nimensä Novarroksi. Vuodesta 1923 lähtien hän alkoi esittää suurempia rooleja elokuvissa. Hänen ensimmäinen menestyksensä oli samana vuonna ilmestynyt Scaramouche.

Vuonna 1925 ilmestyi hänen uransa suurin menestys Ben-Hur, jossa hän esitti nimiosan. Elokuva oli jo toinen versio Lew Wallacen alkuperäisestä romaanista. Novarron paljastavat asut olivat aikansa sensaatio ja hänet hyväksyttiin näyttelijöiden eliittiin. Valentinon kuoleman jälkeen vuonna 1926 hänestä tuli valkokankaan johtava latinonäyttelijä. Hän teki ensimmäisen ääniroolinsa vuonna 1929 elokuvassa Luutnantti Huimapää laulavana ranskalaisena sotilaana. Mainittavia rooleja oli myös Greta Garbon kanssa tehty Mata Hari vuodelta 1932.

Kun Novarron sopimus MGM-studioiden kanssa lopulta umpeutui vuonna 1935, studio ei uusinut sitä. Novarro jatkoi edelleen näyttelijänä, mutta hänen tulonsa ja roolinsa eivät enää vastanneet hänen menestyksen vuosiaan. Kaikesta huolimatta Novarro oli onnistunut ansaitsemaan urallaan niin paljon rahaa, että pystyi jatkamaan mukavaa elämäntyyliään.

Novarrolle tuotti ongelmia koko hänen uransa ajan katolilaisen uskon ja homoseksuaalisen suuntautumisen kanssa eläminen. MGM:n tuottaja Louis B. Mayer yritti toistuvasti saada hänet avioitumaan naisen kanssa, mutta Novarro kieltäytyi.[1]

Novarro murhattiin raa’asti vuonna 1968. Murhaajia olivat veljekset Paul ja Tom Ferguson, jotka hän oli palkannut harrastamaan seksiä kanssaan. Veljekset uskoivat, että Novarron kotiin oli kätketty suuri summa rahaa. He kiduttivat Novarroa pitkään saadakseen selville rahojen kätköpaikan, mutta lopulta lähtivät paikalta. Novarro kuoli tukehduttuaan omaan vereensä.

Novarro on haudattu Calvaryn hautausmaalle Los Angelesiin. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella.

  1. Holliday, Peter J.: Novarro, Ramon (1899–1968) glbtq. Arkistoitu 7.11.2007. Viitattu 25.8.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]